Kiegészítő fűtések

Szieszta hősugárzóKissé önkényes kategorizálásunkban olyan fűtőberendezéseket gyűjtöttünk össze, amelyeket inkább a fűtési idényen kívül veszünk elő, amikor a lakás, vagy családi ház központi fűtésrendszerét már leállítottuk (távfűtésnél leállították), s már nem tudjuk, nem akarjuk újraindítani. Ilyen alkalmi fűtőberendezések lehetnek a legalkalmasabbak egy hétvégi házban is, ahol egyáltalán nincs más lehetőség a fűtésre, általában szükség sincs rá, de azért hidegebb napok még a nyár közepén is előfordulnak. S még egy felhasználási lehetőség, amikor csak egy kis terület rásegítő fűtésére van szükség: a tévénéző fotelban, az íróasztal előtt szeretnénk egy kis plusz meleget kapni.

Összeállításunkban alapkritérium volt, hogy az alkalmi fűtéshez ne kelljen sem építeni, sem átalakítani. Így most kizártunk néhány igen szimpatikus kiegészítő fűtési lehetőséget, pl. a nyaralókban jól bevált fafűtéses vaskályhákat, mert ahhoz bizony kémény kell, nem lehet csak úgy hazavinni és bekapcsolni. Ugyanígy kiesnek a fűtőolajjal működő megoldások is, ezek jelentősége amúgy is csökken. Energiaforrásként marad a villany és a palackos PB gáz.
Ha e két megoldást az energiaköltség szempontjából hasonlítjuk össze, akkor a kWh-ra vetített fajlagos költségük közel áll, bár a gázé kb. 30 %-kal magasabb, mint a villanyé, és a fűtés hatásfoka is rosszabb. Az éjszakai áram még inkább a villany mellett Fűtőventillátorszólna, de alkalmi fűtésnél ez szabályosan nem használható. A gázos megoldásoknak még van néhány hátránya, illetve korlátja. Pincében, szuterénben köztudottan tilos használni, mert a PB nehezebb a levegőnél, s ez szivárgás esetén gázrobbanást okozna. Kényelmi hátrány, hogy a palackot cserélni kell, ami fáradságos, idős embernek kifejezetten nehéz. Azt se felejtsük el, hogy a gázégők gyulladási hőmérséklet felett működnek, ezért sokkal nagyobb óvatosságot igényelnek, mint egyes elektromos megoldások. Ráadásul a levegő oxigénjét is fogyasztják, szabályozhatóságuk pedig messze nem éri el a villany fűtésekét. Nem kell viszont tekintettel lennünk az elektromos hálózat terhelhetőségére, sőt akkor is használható, ha egyáltalán nincs villamoshálózat, ami sokszor a villamos ftés szempontjából jelent korlátot. A gázfűtők teljesítménye jóval meghaladhatja az elektromosokét.
Az elektromos megoldások bekerülési költsége általában alacsonyabb. Könnyűek, könnyen kezelhetők, hiszen csak be kell dugni a konnektorba, és bekapcsolni. Ha a hálózat elbírja, de ez általában nem szokott problémát okozni, mert a maximális felvett teljesítményük nem éri el a 2000 W-ot, így egy fűtőkészülék Olajradiátorhasználatának általában nincs akadálya. Az viszont előfordul, hogy más nagyfogyasztóval (mosógép, vasaló stb.) egyszerre nem tudjuk használni, legfeljebb kisebb teljesítményre kapcsolva. Szabályozhatóságuk ma már rendkívül korszerű és pontos: be lehet állítani egy megkívánt hőfokot, a többit az automatika megoldja. Tiszták, nem fogyasztják a levegőt, nem kell cserélni a gázpalackot, megfelelő elektromos hálózatnál veszélytelenek és gazdaságosabbak a PB-nél. Összességében több érv szól mellettük.
Most pedig vegyük sorra a szóba jöhető megoldásokat.

Fűtőventilátorok

Teljesítményük max. 2000 W-ig terjed, de több fokozatban leszabályozhatók, ha az elektromos hálózat ezt kívánja. A jobb készülékekben a teljesítményfokozattól függetlenül hőfokszabályozó automatika is van, ez ki-be kapcsolja a ventilátort és a fűtést a beállított hőfoknak megfelelően. Ezek rendszerint olcsó készülékek (2-10 ezer forint), könnyűek, kezelésük egyszerű. Sima ventilátorként is használhatók. Arra is alkalmasak, hogy egy fotel elé állítva helyi fűtést érjünk el velük, de egy egész helyiség vagy egy kisebb faház átmeneti fűtésére is elegendők. Működésük viszont – a kiviteltől is függően – zajos. tévénézés vagy alvás közben ez zavaró lehet. Működés közben letakarni nem szabad.

Olajradiátorok

Elektromos konvektorSzintén 2000 W körüli maximális teljesítményűek, ami legalább két fokozatban leszabályozható. Általános megoldásuk, hogy egy kisebb és egy közepes teljesítmény külön-külön, illetve egyszerre is kapcsolható. Ha nem muszáj, akkor ez utóbbit ne használjuk, mert feleslegesen terheli a hálózatot. Az olaj ezekben a készülékekben a hő közvetítésre és tárolására szolgál. Rendkívül jól szabályozhatók (automatika tartja a beállított hőfokot, illetve kapcsolgatja a kiválasztott elektromos teljesítményt). Üzemük hangtalan, tiszta, megfelelő hálózat esetén veszélytelen. Magára lehet hagyni. Viszont lényegesen nagyobb, mint egy fűtőventilátor. A legkorszerűbbekben 24 órás időzítő automatika is van, bár egy időkapcsolós konnektorral tulajdonképpen minden elektromos fűtés időzíthető. A szobában kerekein gurítani nem gond, kocsi csomagtartójába berakni a nagyobbakat már kicsit körülményesebb (10-20 kg), de nem megoldhatatlan.

Elektromos konvektorok

Elektromos hősugárzóTalán az olajradiátorokhoz hasonlíthatók, de hiányzik belőlük az olaj. Finoman szabályozható elektromos fűtés, amelynél az automatika gondoskodik a beállított hőfok tartásáról. Teljesítményük max 2000 W körül van, és több fokozatban leszabályozható. Lényegesen könnyebbek, mint az olajradiátorok (4-5 kg), de ugyanolyan tiszták, biztonságosak és természetesen hangtalanok.

Hősugárzók

Sokkal inkább lokális fűtésre, mint egy egész helyiség kifűtésére alkalmasak. Biztonságos elhelyezéssel (!!!) fürdőszobában, lakószobában egy székre, fotelra irányítva alkalmas lehet a hűvösebb időszakok átvészelésére. Ezek rendszerint folyamatos üzeműek, addig ontják a hősugarakat, amíg be vannak kapcsolva. Csak azt a felületet melegítik igazán, amire irányítjuk, így előfordulhat, hogy elől izzadunk, a hátunk meg megfázik. Letakarni tilos, sőt a hatósugarába sem ajánlatos gyúlékony tárgyat helyezni, mert tüzet okozhat. Magára hagyni nem szabad.

Fűtőpanelek

Kis teljesítményű (kb. 300 W) fűtőtáblák, amelyeket eredetileg arra találtak ki, hogy nagyobb falfelületeket, vagy menynyezeti részeket borítsanak be velük, de helyi hősugárzóként akár egy 0,5x1 m-es tábla is használható. Nem sugároz erősen, de alkalmas arra, hogy egy szék mögé, mellé állítva megszüntesse a hidegérzetet. Szabályozni önmagában nem lehet, de akár folyamatosan is üzemelhet. Veszélytelen, 40-50 fokos felülete nem gyújthat meg semmit.

PB-üzemű gázfűtők, infraégős hősugárzók

FűtőpanelA FÉG Szieszta márkájáról váltak fogalommá. Nem nyílt lánggal, de magas hőfokon izzással működnek. Teljesítményük meghaladja az elektromos készülékekét, 4-5 kW körül vannak, így nagyobb helyiség kifűtésére is alkalmasak. Erősen sugároznak, de nem úgy, mint egy elektromos hősugárzó, mert azért a levegőt is melegítik. Izzó felületére vigyázni kell, mert tüzet okozhat. Nemhogy letakarni tilos, de még közvetlen elé sem ajánlatos gyúlékony tárgyat helyezni. Üzemük hangtalan, a PB palackot viszont cserélni kell bennük.

Hőbefújók

Ezek nagy teljesítményű (akár 10 kW feletti), PB-gázzal működő fűtőventilátorok. Akár nagyobb termek alkalmi befűtésére is alkalmasak, mégpedig viszonylag rövid idő alatt. Ekkora teljesítménnyel természetesen hamar elfogyasztanak egy normál PB-palackot, és viszonylag zajosak is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hasznos tippek szezonkezdetkor

Hivatalosan október 15-én indul a fűtési időszak, ezért érdemes felkészülni, például hőtükör-fóliák felszerelésével, a kémények átvizsgálásával, vagy akár a nyílászárók cseréjével. Így a...


Fűtési költségmegtakarítás

Hazánkban az éves energiafogyasztás mintegy harmadát az épületek üzemeltetése teszi ki. A jelentős energiafogyasztásnak a gazdasági következményeken túl környezetkárosító hatása is van.