Mennyezeti ventilátor szerelése, centrírozása

2022-11-27 18:35:16 | Módosítva: 2022-11-27 18:44:52

A nyári, őszi hőségben nincs olcsóbb megoldás a lakás forróságának enyhítésére, mint a mennyezeti ventilátor. Persze ez nem klíma, azt nem is szabad várni tőle, de 15-30 ezer forintért megvásárolható, saját kezűleg felszerelhető, és folyamatosan úgy mozgatja a levegőt, hogy gyakorlatilag nincs hangja, és nem keveri a port sem. A sajátkezű szereléshez azonban van néhány észrevételünk.


A ventilátoros lámpát rendszerint egy másik mennyezeti világítás helyére szereljük fel. Itt azonban már figyelnünk kell valamire: míg a korábbi egyszerű lámpatest, esetleg LED panel csupán pár deka volt, és a felszerelése után semmiféle igénybevételnek nincs kitéve, a ventilátoros lámpának bizony van súlya, ráadásul folyamatos dinamikus terhelést jelent a rögzítő pontok számára a forgás is. Szerelési gyakorlat folyamán sokszor találkoztunk olyan mennyezeti lámpákkal, melyeket gyakorlatilag az áramvezetéke tartott csak. A ventilátornál erről szó sem lehet! A megadott 2 vagy 4 rögzítési pontban, jó minőségű műanyag dübelhez, vagy ragasztott kötéssel kell rögzítenünk. A szerelők érzik egy csavar behajtásakor, hogy ez most befeszült a dübelbe, így megfelelő a tartása. Barkácsolóknak azt ajánljuk, hogy akkor bízzanak a dübeles rögzítésben, ha a csavart „izomból” tudják csak meghúzni, és a dübel véletlenül sem forog a furatban. Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor valamelyik „vegyi dübeles” megoldást, vagyis ragasztott dübelt kell alkalmaznunk, különben a kötés nem fogja elbírni a ventilátor súlyát és forgatónyomatékát.
A ventilátor talpának fix rögzítése után már a szerelés nem gond, bár jobb, ha van segítőtársunk hozzá. Hogy a művelet egyemberes maradhasson, a felcsavarozott talpelemen szokott lenni egy rögzítőkampó, amire a ventilátort ideiglenesen ráakaszthatjuk addig, amíg az elektromos bekötést végezzük. Természetesen lekapcsolt biztosíték mellett! Amikor a bekötés készen van, leakaszthatjuk a kampóról a ventilátort, és a gyári csavarokkal a helyére csavarozhatjuk.

Van, akinek az válik be jobban

Hogy a ventilátor lapátjait az asztalon, kényelmesen szereli fel, és inkább az egész szerkezet rögzítésekor bajlódik egy kicsit, hiszen a lapátokat kerülgetni kell. Saját gyakorlatunkban – ha nem túl nagy a belmagasság – inkább az vált be, hogy a lapátok fém rögzítőtalpát még az asztalon csavarozzuk fel, de aztán magukat a lapátokat már a ventilátortest bekötése és rögzítése után a magasban csavarozzuk fel a ventilátorra.

És akkor néhány szó a kiegyensúlyozásról: a ventilátorok csomagjában rendszerint találunk egy kis ellensúlyt és egy műanyag patkót, a centrírozáshoz. Szerencsére a gyakorlat azt bizonyítja, hogy erre rendszerint nincs szükség, a ventilátorkerék a legnagyobb fordulatszámon is kiegyenlítetten forog. De ha még sem, akkor nem olyan egyszerű kísérletezéssel elvégezni a centrírozást. Más eszközünk pedig nincs hozzá.

Először a súlyt a patkóval rakosgassuk végi a lapátok élén – újra és újra indítva a ventilátort abban a sebességi fokozatban, amiben a kiegyensúlyozatlanság már jelentkezik. Ha a rázkódás nem változik, nem csökken, akkor mindig meg kell várnunk, míg kikapcsolás után leáll a kerék, és egy lapáttal arrébb kell tennünk a súlyt. Ha körbe értünk, és a hiba nem szűnik, akkor azt figyeljük, hogy melyik lapát az, ahol talán a rázkódás kissé csökken. Ha ilyet találunk, akkor a hibás elem már megvan, de valószínűleg a készletben lévő ellensúly kicsi, növelnünk kell – például egy nagyobb fém alátéttel. Mindaddig kell kísérleteznünk, amíg a rázkódás, lengés még a legmagasabb fordulatszámon sem jelentkezik. Nemrég volt egy olyan szerelésünk, amelynél 3 ellensúlyt és egy nagy alátétet kellett 2 különböző lapátra ragasztanunk, míg helyreállt az egyensúly. Bizony időt rabló munka ezt, különösen azért, mert minden egyes kísérlethez el kell indítani a ventilátort, meg kell becsülni, hogy a kiegyensúlyozatlanság javult vagy romlott, majd le kell kapcsolni a motort, és megvárni, míg a kerék megáll. Csak ez után jöhet a következő kísérlet. De előbb utóbb célba érünk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aerauliqa hővisszanyerős rendszer a Multikomplex-től

A Multikomplex Budapest Kft. 1995 óta van jelen amagyar piacon légtechnikai termékekkel. Kizárólagos magyarországi forgalmazóként értékesíti több európai gyártó termékeit, többek között az...


Mennyezeti ventilátorok

Fülledt nyári napokon, amikor meg sem mozdul a levegő, a különféle ventilátorokkal lehet a lakóhelyiségekben tartózkodást elviselhetővé tenni. A légáramuk azonban csak helyi enyhülést hoz, a...