Rigips® RF 15 tűzgátló gipszkarton

2022-09-12 09:29:32 | Módosítva: 2022-09-15 10:35:43

Biztonságos tetőtér a hőszigetelési követelményeknek megfelelően. A tetőtér beépítésével meglévő lakóterünket bővíthetjük ki, mellyel egy kényelmesebb, egészségesebb és élhetőbb életteret kaphatunk, azonban kivitelezésénél gondosan kell ügyelni a tűz elleni védelemre, melyet a Rigips® RF 15 tűzgátló építőlemezével szakszerűen kivitelezhetünk.


A tűz elleni védelem és a megfelelő tűzgátló rendszerekkel kivitelezett tetőtér, nem csak vagyontárgyakat menthet, de legfontosabb, hogy életeket is! A biztonság érdekében az is fontos szempont, hogy a tűzvédelemben is részt vevő RF 15 mm-es gipszkarton áttörésmentes maradjon.

Amennyiben a tetőtér vízszintes síkja alá dekor álmennyezetet építünk, ebben elhelyezhetők a süllyesztett lámpatestek, valamint a köztes térben elvezethetők az elektromos és egyéb vezetékek. Így megoldható, hogy a tetőtér megfeleljen a biztonsági, esztétikai, hőszigetelési szempontoknak is. Sőt, az Isover Super Profi hőszigetelés beépítésével, a tetőtér védelmet nyújt a nyári felmelegedés ellen, télen pedig energiatakarékosan fűthető.

25 év rendszerszavatosság

Ahhoz, hogy a beépített tetőtér mindezekkel a jó tulajdonságokkal rendelkezzen szakszerű tervezésre, minőségi anyagokra és magas minőségű kivitelezésre van szükség, mely során a következő általános szabályokat minden körülmények között be kell tartani.

A gipszkarton építőlemezt nem szabad közvetlenül a szarufához, illetve a fogó­párhoz csavarozni, mindig szükséges az állítható kengyelek közé elhelyezett horganyzott acél CD-profilváz vagy a cserépléc, amelyhez a gipszkarton csavarozható. A CD-profilváz szarufákhoz történő rögzítése történhet állítható kengyelekkel, vagy a Rigips rendszerhez tartozó 320 mm hosszúságú CD távtartóval (beállító csavar alkalmazása nem elfogadható).A vízszintes és ferde síkon a CD-profilok maximális tengelytávolsága 40 cm (125 cm széles gipszkarton lapok esetében 41,6 cm), míg a függőleges térdfal és válaszfal esetében 60 cm (62,5 cm).

A ferde tetősík kitűzésekor sohasem a szarufákhoz, hanem a vízszintes és függőleges síkhoz kell igazodni. A jól kitűzött tetőtérben a függőleges és ferde síkok találkozása vízszintes egyenes. Amennyiben a tetősíkok megépítése után szabadon álló szerelt térdfal készül, a térdfal felső síkjához a ferde síkban profilnak kell kerülnie.

A hőszigetelésnek a szarufák közötti távolságot mindenhol teljesen ki kell töltenie, ezért a szigetelőanyagot a szarufák közti távolságnál mindig 1-2 cm-rel hosszabbra kell vágni. Ha a szigetelőanyag több rétegben kerül elhelyezésre, közöttük nem maradhat hézag, egyik réteget a másiknak neki kell tolni. Ha a szigetelőanyag nem szorul be a szarufák közé, akkor gondoskodni kell annak rögzítéséről (például drótozással).

Ha a szarufa alsó síkja alá olyan vastagságú hőszigetelést kell elhelyezni, hogy a leghosszabb szárú állítható kengyel mérete sem elegendő, akkor a szarufák alá lécet, esetleg pallót kell szerelni.


Téli időszakban csak abban az esetben szabad szigetelést rakni, ha a párafékező réteg is azonnal elhelyezésre kerül, ellenkező esetben a hőszigetelésben lecsapódhat a pára, átnedvesítheti azt.

A CD- és UD-profilokból álló tartószerkezet építése csak az után következhet, hogy a szigetelés a vízszintes és a ferde síkban is elhelyezésre került. Az UD-profilok hátuljára a felszerelés előtt minden esetben csatlakozó szivacscsík kerül.


A profilváz elkészülte után a szerkezetre kötelezően párazáró fólia kerül. A fóliának a teljes felületet hézag-, gyűrődés- és szakadásmentesen be kell borítania. A fóliát az oromfalaknál az UD-profilra is rá kell ragasztani, sőt, kis mértékben le kell hajtani az oromfalra. A fólia szélét a gipszkarton építőlemez el fogja takarni. A fólia toldását a fólia gyártójának előírásai szerint átlapolással kell elvégezni. Fokozott légzárási követelmény esetén a fóliát az UD-profillal kell az oromfalhoz szorítani.

A gipszkartonozás során a csavarok távolsága a vízszintes és a ferde síkban egyaránt legfeljebb 17 cm, függőleges síkban legfeljebb 25 cm lehet. 40 cm-nél keskenyebb csíkokat beépíteni tilos!

A tetőtér szerkezeteinél hézagerősítésre kizárólag papír hézagerősítő szalag alkalmazható. Az eltérő szerkezeteket a hézagolás során nem szabad összeglettelni, mert az eltérő szerkezetek eltérő mozgásai miatt rövid időn belül csúnya repedések alakulnak ki. Helyette irányított repedést vagy árnyékfugát kell kialakítani.


Tetőtér® egy réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartonnal:

– U<0,15 W/m2K hőátbocsátási tényező IsoverSuper Profi 15 + 10 cm szigeteléssel.

– EI 30 perc tűzállósági határérték RF 15 gipszkartonnal.

– Védelem a párásodás ellen IsoverVario® KM Duplex belső oldali párazáró fóliával.

– Hőhidak kiküszöbölése a szarufák síkja elé beépített szigetelőanyaggal, az állítható kengyelek felhasználásával.

– Stabil Rigiprofil vázszerkezet az R-CD 27/60 és az R-UD 30 profilok alkalmazásával.


Bővebb információ: https://www.rigips.hu/hu/rendszerek/tetoterek

Műszaki tanácsadás: (+36-1) 296-0534
rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com
www.rigips.huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos szigeteléssel a penész ellen

Egy fontos tényt szögezzünk le, már az elején: akülönböző penészgátló szerek használata kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés sajnos újra és újra meg fog jelenni a...


Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (1. rész)

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egy időben előtérbe kerültek egyéb fogalmak is, mint a...