Szigeteléssel az energiatudatos otthonért

2022-09-12 10:01:13 | Módosítva: 2022-09-28 19:42:40

Talán sose volt még olyan lelkes nyaralási láz, mint idén. Egyvalami azonban jelentős különbség volt az elmúlt évekhez képest: a felhőtlen kikapcsolódást némileg gátolta, hogy most mindenki kénytelen volt közben fél szemét a kihirdetett klímaválságon és az abból következő energiatakarékossági követelményeken tartani.


Miután felvásároltuk a piacon fellelhető összes lakossági elektromos fogyasztásmérő készüléket, amely valós képet adhat a háztartásunkban használt elektromos berendezések fogyasztásának megoszlásáról, a szívünkhöz kaptunk és rohantunk energiatakarékosabb hűtőt és mosógépet venni. Idén nyaralni is úgy indultunk el, hogy előtte kétszer is megnéztük, biztosan kihúztuk-e otthonunkban az összes nem elengedhetetlen fogyasztót a konnektorból. A nyári reklámdömpingből pedig megpróbáltuk kihámozni a számunkra hasznos tartalmat: azaz, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy ősztől a megszokott komfortban élhessük tovább életünket kis lakunkban. Nem lesz elég a napkollektor, szigetelni is kell – jött a megvilágosodás.

Egy szigeteletlen vagy alig szigetelt épület hővesztesége igen tetemes: a homlokzatán át akár 35 százaléknyi hőt is veszíthet, és ehhez hozzáadva a tetőn át kéretlenül távozó további 25% hőveszteséget, a nem megfelelő minőségű nyílászárókon át elveszített 25%, valamint a padlón át távozó 15% hőt, egészen elszomorító adattal szembesülünk. 2022-től pedig ezek már nemcsak tudományos számok, amikre legyintünk, és tovább görgetjük a híreket, hanem előhírnökei a rezsiszámláinkon látni nem kívánt hatalmas és költséges energiafogyasztásnak, mivel otthonunk eme hiányosságát kényelmünk érdekében fűtéssel kell kompenzáljuk.


Ahhoz, hogy mindent megtegyünk házunk kézzel fogható – és pénztárcánk súlyában mérhető – energiatakarékos működéséért, elengedhetetlen, hogy körbeszigeteljük „tetőtől-talpig”. Első körben meg kell szüntetni a ház külső falán át kiszökni vágyó hő szabad útját, majd következik a tető vagy a padlásfödém energetikai állapotának feljavítása. A tökéletes végeredmény érdekében fontos lesz még a jól szigetelő ajtók és ablakok beépítése, és a fűtési-hűtési rendszer korszerűsítése is.

A „nejlonzacskó-effektus”

Családi házak esetében az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a vakolható szigetelés, azaz más néven a vékonyvakolatos kialakítású külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal. De nem mindegy, milyen szigetelőanyagot kap az a homlokzat!

Biztosan sokaknak ismerős az először légmentesen zárható nyílászárókkal ellátott, majd gyönyörűen körbeszigetelt – ám némileg „párafelhőbe zárt” ház esete: Amennyiben a külső falakra nem páraáteresztő anyag kerül szigetelés gyanánt, az lezárja kifelé nemcsak a hő útját, hanem a ház (és persze a benne lakók) természetes párolgását is akadályozza. A mosott ruha is párolog, és a fürdőszoba is szeretne – ha kifelé nem megy, akkor befelé, ezzel penészesedést és kellemetlen beltéri klímaérzetet is okozva a lakóterekben.


Mindez elkerülhető, ha olyan megoldást választunk, amelyben „lélegző” szigetelőanyag felhasználásával készítjük el a ház homlokzati szigetelésének rétegrendjét. A páraáteresztő URSA TECTONIC FP BASIC szálas üveggyapot szigetelőtáblák pontosan erre a célra kifejlesztett, magas minőségű (0,035 W/mK) hőszigetelő anyagok, non plus ultraként kiváló hangszigetelő képességgel is felszerelkezve – speciális szálszerkezetüknek köszönhetően.

A különlegesen gyűrt szálstruktúrájú URSA TECTONIC szigetelőanyag ez év elején jelent meg a magyar piacon, és feltörekvő népszerűségnek örvend mind a szakemberek, mind a lakosság körében. A termék természetesen nem éghető – összhangban a mindenkor érvényes Országos Tűzvédelmi Szabályzatban leírtakkal, melyben a homlokzati szigetelésekre vonatkozó tűzvédelmi követelményrendszert is megfogalmazzák. Függőlegesen felrögzített szigetelőtáblák esetében elengedhetetlen, hogy mind a szálak rétegelválási szilárdsága, mind pedig a nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága is kitűnő legyen. A kiváló alaktartó, és hő hatására sem zsugorodó URSA FP BASIC olyan speciális ásványgyapot tábla, amely jól tolerálja a ragasztást, a dübelezést, és elbírja a vakolatot. Rendkívül előnyös az URSA TECTONIC termék azon tulajdonsága, hogy érzéketlen a téli- nyári hőingadozásra, azaz nincs hőtágulása. Alkalmazásával megoldódik nemcsak a ház külső falának téli hővédelme, hanem az épület belső tereinek nyári túlmelegedés elleni védelme, valamint a külső falszerkezet léghanggátlása is – mindezt a lakók maximális komfortjának biztosítása érdekében.

Természetesen nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a homlokzat védelme akkor teljes, ha a lábazatra is gondolunk. Az épület lábazatát javasolt 50 cm magasságig felvezetve maradéktalanul leszigetelni, mégpedig az URSA XPS PLUS elnevezésű, fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű, zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblák alkalmazásával.

Komfortossá újított tetőterek

Az elmúlt évtizedekben lényegesen gyengébb minőségű tetőszerkezetek épültek kb. 0,408 W/m2K hőátbocsátási értékkel – amely nemcsak a 2022-es szigorú műszaki és energetikai követelményekhez viszonyítva aggasztó. Rosszabb szigetelő képességű (0,042-0,045 W/mK) és maximum 10 cm vastagságú szigetelőanyagot építettek be a 15 cm magas szarufák közeibe, csak egy rétegben. A szarufáknál vonalmenti hőhidak keletkeztek, mert a fa rossz szigetelő. A belső burkolat mögé gyakran páratechnikailag nem megfelelő mezőgazdasági fóliákat, kátránypapírokat építettek be.


A nyáron meleg, télen kifűthetetlen, nedvesedő és penészesedő tetőtereket komplex szigetelési rétegrenddel kell energetikailag felújítani ahhoz, hogy hőveszteségén érdemben javítani tudjunk.

Az URSA „kifelé hízlalt” tetőszigetelési rétegrendje azért vált közkedveltté, mert a munkálatok csak minimálisan érintik a már kialakított, lakott belső teret. A megoldás különlegessége, hogy valóban kívülről valósítható meg, mégpedig URSA BiOnic ásványgyapot, zártcellás URSA XPS és URSA SECO tetőfólia termékek kombinált alkalmazásával. Költségtakarékos, mert a tetőszerkezetben több elem megmaradhat: a belső burkolat, a szarufa, és visszarakhatók a nem törött, repedt vagy szétfagyott tetőcserepek. Az ún. XPS-bakos rétegrendi kialakítással a szarufák felülete nem közvetlenül a téli hidegbe kerül majd, hanem mivel megkapja ezt a speciális extrudált polisztirol anyagból készült bakot hőszigetelő rétegként, a vonalmenti hőveszteség minimálisra csökken. A bak a vonalmenti teherátadásban is komoly statikai szerepet tölt be, így a tetőszerkezet alkalmassá válik a kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető URSA ásványgyapot termékek megfelelő vastagságban történő beépítésére is.

Egyszerűbb tetőfelújítás


Ha nem számít, hogy befelé hízlaljuk a tetőszerkezetet – például új építésnél -, akkor nem kell elvetni a hagyományos, szarufa közötti és alatti szigeteléses kialakítást sem. Ilyen esetben a szarufák felső felülete télen teljes szélességében kint van a hidegben, és ebből kifolyólag hűti a szigetelt szerkezetet. Lehet kompenzálni a szerkezet sajátossága miatt létrejövő hőveszteséget, ha a tervezés során a szarufa alatti második réteg szigetelést energetikailag túlméretezzük, minimum 10-15 cm plusz vastagsággal, de azt azért tudni kell, hogy ez épületszerkezeti szempontból nem optimális az extra vázszerkezet és rögzítéstechnika miatt, ráadásul ár-érték arányban sem biztos, hogy megéri.

A lényeg a lényeg: hogy ne legyünk restek felkutatni a rendelkezésre álló modern, minőségi, fenntartható és egészségbarát URSA szigetelőanyagokat és megoldásokat, hogy épületeinkbe beépítve otthonunk és komfortunk minőségét javítsák.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energia-megtakarítás homlokzati hőszigeteléssel

Napjainkban szinte már nem készül el épület vagy családi ház hőszigetelés nélkül. Nem csak az új előírások (például a lakásoknak 2012. január 1-től köztelezővé váló energiatanúsítvány) teszik ezt...


Belső oldali hőszigetelés

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok segítségével jelentősen növelhető a lakóterek komfortja. Akomfort nem merül ki a magasabb szobahőmérsékletben, hanem ide tartozik még az egészségesebb...