Konténeres növények

2022-11-22 15:50:13 | Módosítva: 2022-11-27 19:06:24

Régről megmaradt szokás, hogy leginkább a tavasz és az ősz a növények ültetésének a fő időszaka. Ez azonban már nem teljesen igaz, hiszen a konténerben nevelt növények gyökérsérülés nélkül ültethetők, így akár erre nyáron is sort keríthetünk. Az akklimatizációjukról, a teljes napfényhez szoktatásról azonban ne feledkezzünk meg.


Tavasztól őszig ültethetők

A tavaszi és őszi ültetési időszakban a szabad gyökerű és földlabdásan kiszedett növényeket is viszonylag nagy sikerrel ültethetjük. Főleg szabad gyökerűnél jelentős a gyökérvesztés mennyisége, de ez a tényező földlabdásoknál is jelen van. Ám tavasszal és ősszel a lombhullatókon nincs lomb, azaz mire kilombosodnak, a gyökerek is regenerálódnak valamelyest, tehát a több nedvesség, hűvösebb időjárás miatt ezeknek ilyenkor van az ideális ültetési idő.

Ha egy szabad gyökerű növényt nyáron ültetünk el, a gyökérvesztés miatt a lomb ellátását nem tudná a növény maradéktalanul ellátni, ezért lép fel lankadás, a levelek leszáradása, és csak szerencsés esetben indul meg a hajtás az alvórügyekből. A szabadgyökerű növény nincs beültetve, gyökérzete teljesen szabadon van, éppen ezért ez a legérzékenyebb, legkritikusabb módja az átültetésnek. Kellő védelem és körültekintés nélkül a gyökerek nagyon hamar kiszáradhatnak, elpusztulhatnak.

A szabad gyökerű növényeket mihamarabb el kell ültetni, miután kiemeltük eredeti helyükről. A szabadgyökerű növények ültetésének az ideje október-november környékén, a fagy beállta előtt, vagy kora tavasszal van, amikor a föld már nincs átfagyva. A kettő időszak közül az őszi az ideálisabb a szabad gyökerűek „mozgatására”.

A földlabdás növényeket úgy emelik ki a talajból, hogy a gyökerek és a rajtuk lévő föld egyben maradjon, majd a földlabdát lebomló anyagból készült zsákkal fedik be. Az így kiemelt és előkészített növényeket is tavasszal vagy ősszel ültessük, vegetációs időszakon kívül.

A konténeres drágább, de jobbak az esélyei

A konténeres növények a konténerben nevelkedtek, aminek előnye, hogy az összes gyökerük e konténeren belül van, tehát amikor kiültetjük szabad földbe, akkor semmilyen gyökérsérülés, gyökérvesztés nem következik be. Így a gyökér-lomb arány sem változik meg. Bár áruk magasabb, az, hogy kiültetés során megmaradnak, a konténeres növények esetében a legbiztosabb. A konténeres növény egész évben ültethető, ám károsodás ezeket is érheti. A dolgot ott lehet elrontani, ha egy árnyékolás alatt nevelt növényt egyből kiültetünk a tűző napra. Ekkor levelei könnyen leégnek, ami jelentősen visszaveti a növény fejlődését.


Mivel nem feltétlenül tudjuk, hogy milyen körülmények közül került hozzánk egy konténeres növény, ezért hasznos, ha kiültetése előtt, előbb az új helyéhez, az új körülményekhez szoktatjuk. Azaz eleinte a 11-15 óra közötti időszakban ne tegyük ki a tűző napsütésnek, erre az időszakra vagy vigyük félárnyékba egy fa mellé cserepestől a növényt, vagy tegyünk rá árnyékolást, például raschel hálóból. Az árnyékolás idejét naponta csökkentsük, így idővel a növény megszokja az új körülményeket, és biztonsággal kiültethető lesz egy teljesen benapozott helyre is.

Az ültetést se rontsuk el

A konténeres növények kiültetése során elkövetett leggyakoribb hiba, ha túl sok műtrágyát adunk, vagy túl mélyre ültetjük a növényt. Konténeres növények esetében ideális, ha legalább 20 cm-rel nagyobb gödörrel számolunk oldalirányokba és lefelé, mint amibe a növény éppen csak beleférne. Ennek az a lényege, hogy a kivett földet miután visszatöltöttük a gödörbe az sokkal lazább lesz, így a növény gyökereinek kezdeti fejlődését megkönnyítjük, hiszen nem a kemény talajban kell növekedjenek, hanem egy lazábban. Fontos a nagy adagú öntözés, és beiszapolás, hiszen kis adagú víznél száraz talaj esetén a víz nem feltétlenül a gyökér közelébe marad, hanem a szárazabb részek felé elszivárog.

A talaj viszonylagos visszatömörítése is szükséges a tő mellé, mert a laza talaj a gyökerek növekedése szempontjából jó, de annyira ne legyen laza, hogy az ne érintkezzen a gyökerekkel, hiszen ekkor a vízfelvétel is gátolt lesz. Az ültetés során szerves trágya, komposzt, vagy műtrágya alkalmazásakor azok ne a gyökerekhez kerüljenek közvetlenül, hanem elkeverve a visszatöltött földdel, vagy a gödör aljára.

Ne túl magasra, de nem túl mélyre

A konténerből kiültetett növényt olyan mélyre ültessük, hogy a cserépben lévő talajszint az a kerti talaj szintjével egyezzen meg. Ha túl mélyre ültetünk, és kicsi vízadagokkal öntözünk, akkor a mélyebbre került gyökerekhez kevesebb víz jut majd le, főleg nyáron, amikor a párolgási veszteséggel is számolni kell. Ha mélyre ültetünk egy oltott növényt, akkor a nemes rész is a talajba kerülhet, ekkor megeshet, hogy a növény „lelép” az alanyról, önálló gyökeret ereszt, ami baj, hiszen oltványnál azért van egy alany, mert annak a gyökérzete az ideálisabb a jó fejlődéshez, mintha a nemes a saját gyökerén élne. Mélyre ültetett oltványoknál azonban a nemes „kikerülheti” az alanyt, de saját gyökéren nem fog megfelelően fejlődni. A túl sekély ültetés sem jó, mert ilyenkor a gyökerek egy része a talajfelszín fölé kerül, ahol sokkal gyorsabban kiszáradhat, tehát hiába öntözzük, a párolgási veszteség miatt nem lesz ideje a növénynek hasznosítani a kapott vizet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erre figyeljünk palántázáskor

Májusban már sok zöldségnövényt palántaként is kiültethetünk, de még vethetünk is ebben a hónapban. A palántaként kiültetett növények sok szempontból előnyösebb helyzetben vannak, mint a helyre...


Nyáron is ültethetünk

Régi és már idejétmúlt beidegződés, hogy az ültetések időszaka a kora tavasz és a késő ősz, amikor a növények lombmentes állapotban vannak. Ez csak a szabad gyökerű növényekre igaz. Ma már...