Mennyezeti ventilátorok

2020-01-01 19:06:25 | Módosítva: 2020-01-01 19:12:55

Nyáron kellemes légáramlatot csinál, télen pedig kiegyenlíti a helyiség hőmérsékletét, így csökkenti a fűtési költségeket. Mindez egyszerűen megteremthető bármely helyiségben egy mennyezeti ventilátorral. Vásárlás előtt azért adott esetben érdemes több szempontot is mérlegelni az optimális működés érdekében.


Télen-nyáron hasznosak

Először is el kell döntetünk, hogy e célra mekkora összeget szánunk. A mennyezeti ventilátorok ára ugyanis 10 000-200 000 Ft között változik, természetesen kiviteltől, teljesítménytől és szolgáltatástól függően. Ezt az is befolyásolja már eleve, hogy a helyiség méretéhez képest melyik ventilátor tudja az optimális légkeverési teljesítményt biztosítani. A lapátok száma nem feltétlenül befolyásolja az adott ventilátor teljesítményét, azt leginkább a lapátkerék átmé­rője határozza meg. Azt pedig, hogy az adott helyiségben a légkeverésre mekkora lapátátmérő ideális, azt a termékismertető adataiban szokás megadni. Az általános adatok alapján azonban a szokásos 50-80 W-os teljesítményfelvételű ventilátorok 3. fokozatban, 15-20 m2 közötti helyiségekben 70-90 cm-es lapáttal forgatják meg a levegőt. A 25-30 m2-es helyiségekbe már 13-140 cm lapátátmérőjű ventilátorok a megfelelők. A lapátok száma mindig az adott maximális teljesítmény eléréséhez igazodik, és a lapátok dőlésszöge is ennek megfelelően változik 8-18 fok között.
A meghajtó aszinkron motorok általánosan 3 fokozatúak, szabályozásuk láncos kapcsolóval történhet, a korszerűbbeken már hálózati-, rádiós- vagy infravörös távirányítóval is beállíthatók a különféle forgási sebességfokozatok.

Minden ventilátor forgásiránya megváltoztatható, így a téli üzemnél a légáramlatot a mennyezet felé lehet irányítani, míg a nyári melegben a lapátoknak a padló felé kell terelni a levegőáramot. A levegő forgatásával télen akár 20%-os fűtés-megtakarítás is elérhető, míg a nyári hőség idején a szobában több fokkal is csökkenthető a levegő hőmérséklete – és főként a hőérzet –, ha a ventilátor működik. Ahhoz, hogy a ventilátor hatékonyan tudja megmozgatni a helyiség levegőjét, a mennyezettől legalább 25-30 cm-re kell lennie a lapátoknak. A 3 m-nél magasabb helyiségeknél érdemes a ventilátort hosszabbító rúddal kiegészítve felszerelni. Ez külön tartozékként azonban csak egyes márkájú ventilátorokhoz vásárolható meg.
A felszereléskor alaposan meg kell vizsgálni a mennyezeti horog teherbírását, mert a ventillátorok elég súlyosak, és csak szilárd és méretes mennyezeti horogra szabad a néha a 9 kg-ot is elérő ventilátorokat felerősíteni. Fontos megvizsgálni, hogy a lapátkerék teljes fordulaton is kiegyensúlyozottan forogjon. Ha ugyanis gyors forgás közben a ventilátor kileng, akkor a mennyezeti takarótányér kellemetlen zajt okozhat. Ezt pedig a felső takaró tányér kitámasztásával is csak csökkenteni lehet, teljesen megszüntetni nem. Viszont a legtöbb ventilátoron van valamiféle centrírozási lehetőség, vagyis a lapátok helyzetének kismértékű elmozdításával kiküszöbölhető a kiegyensúlyozatlan forgás.

Ami pedig az ún. működési alapzaj mértékét illeti, mennyezeti ventilátorok szinte hangtalanul teszik a dolgukat általában. A forgó fém lapátok halk surrogó hangot keltenek, a falapátok viszont nem, ezért szobákba inkább a fa vagy MDF lapátos típusokat érdemes választani a csendesebb működés érdekében. Konyhákban és zajosabb helyiségekben viszont a lemezlapátos ventilátorok az előnyösebbek. Arra természetesen ügyelni kell, hogy a viszonylag méretes lapátkerék forgás közben ne ütközzön semmiféle berendezési tárgyba. Alacsony helyiségben óvatosan szabad csak a ventilátor hatókörzetében „felnyúlkálni”; hallottunk már olyanról, hogy a játék közben magasra emelt babát eltalálta a ventilátor lapátja!

A világítással is kiegészített mennyezeti ventilátorok a helyiség központi fényforrásának a szerepét is átvehetik. Ezek kivitelük szerint 1-3 60W-os normál vagy LED izzóval működtethetők, a több karos lámpatestekkel is kiegészített típusok pedig még a nagyobb szobákat is képesek fényárba borítani. A korszerűbb változatok pedig már eleve LED paneles fényforrással szereltek, és ezért ezek a változatok kimondottan energiatakarékosak.A ventilátorok formai kialakítása, stílusa nagyon különböző, így a berendezéshez illő változat kiválasztása már elég könnyű feladat. Különösen a lapátok formája és anyaga, továbbá az egyéb burkolatok anyagai és színei határozzák meg az egységes stílusukat, és hogy a kiválasztott mennyezetventilátor mennyire simul bele a helyiség teljes berendezésének a harmóniájába. Ez már ízlés kérdése, és a bőséges formai választékból gond nélkül eldönthető, hogy melyik gyártó mennyezetventilátorának változatai felelnek meg formai és kivitel szerint a lakóhelyiségbe.

Egy mennyezeti ventilátor felszerelése viszonylagosan könnyű, ha a hálózati vezeték ki van építve a helyiség közepére. Általában a központi csillár helyére lehet bekötni. Mindig az igénynek megfelelően szabályozható a levegő átforgatása, nem okoz allergiát, csendes üzemű és a központi világítás kérdése is előnyösen oldható meg velük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hűtőszekrény helyes használata

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelni az élelmiszerek helyes tárolására. De nem elég, ha az étel nem romlik meg, ízletesnek és frissnek is kell maradnia, hogy legyen gusztusunk megenni,...


Világítási módok

A lakásunk attól válik a saját otthonunkká, ha az adottságaihoz igazodva olyan jelleget adunk a különböző helységeinek, amelyek amellett, hogy megfelelően szolgálják az abban folytatott különféle...