Mennyezeti ventilátorok

2020-01-01 19:06:25 | Módosítva: 2020-01-01 19:12:55

Nyáron kellemes légáramlatot csinál, télen pedig kiegyenlíti a helyiség hőmérsékletét, így csökkenti a fűtési költségeket. Mindez egyszerűen megteremthető bármely helyiségben egy mennyezeti ventilátorral. Vásárlás előtt azért adott esetben érdemes több szempontot is mérlegelni az optimális működés érdekében.


Télen-nyáron hasznosak

Először is el kell döntetünk, hogy e célra mekkora összeget szánunk. A mennyezeti ventilátorok ára ugyanis 10 000-200 000 Ft között változik, természetesen kiviteltől, teljesítménytől és szolgáltatástól függően. Ezt az is befolyásolja már eleve, hogy a helyiség méretéhez képest melyik ventilátor tudja az optimális légkeverési teljesítményt biztosítani. A lapátok száma nem feltétlenül befolyásolja az adott ventilátor teljesítményét, azt leginkább a lapátkerék átmé­rője határozza meg. Azt pedig, hogy az adott helyiségben a légkeverésre mekkora lapátátmérő ideális, azt a termékismertető adataiban szokás megadni. Az általános adatok alapján azonban a szokásos 50-80 W-os teljesítményfelvételű ventilátorok 3. fokozatban, 15-20 m2 közötti helyiségekben 70-90 cm-es lapáttal forgatják meg a levegőt. A 25-30 m2-es helyiségekbe már 13-140 cm lapátátmérőjű ventilátorok a megfelelők. A lapátok száma mindig az adott maximális teljesítmény eléréséhez igazodik, és a lapátok dőlésszöge is ennek megfelelően változik 8-18 fok között.
A meghajtó aszinkron motorok általánosan 3 fokozatúak, szabályozásuk láncos kapcsolóval történhet, a korszerűbbeken már hálózati-, rádiós- vagy infravörös távirányítóval is beállíthatók a különféle forgási sebességfokozatok.

Minden ventilátor forgásiránya megváltoztatható, így a téli üzemnél a légáramlatot a mennyezet felé lehet irányítani, míg a nyári melegben a lapátoknak a padló felé kell terelni a levegőáramot. A levegő forgatásával télen akár 20%-os fűtés-megtakarítás is elérhető, míg a nyári hőség idején a szobában több fokkal is csökkenthető a levegő hőmérséklete – és főként a hőérzet –, ha a ventilátor működik. Ahhoz, hogy a ventilátor hatékonyan tudja megmozgatni a helyiség levegőjét, a mennyezettől legalább 25-30 cm-re kell lennie a lapátoknak. A 3 m-nél magasabb helyiségeknél érdemes a ventilátort hosszabbító rúddal kiegészítve felszerelni. Ez külön tartozékként azonban csak egyes márkájú ventilátorokhoz vásárolható meg.
A felszereléskor alaposan meg kell vizsgálni a mennyezeti horog teherbírását, mert a ventillátorok elég súlyosak, és csak szilárd és méretes mennyezeti horogra szabad a néha a 9 kg-ot is elérő ventilátorokat felerősíteni. Fontos megvizsgálni, hogy a lapátkerék teljes fordulaton is kiegyensúlyozottan forogjon. Ha ugyanis gyors forgás közben a ventilátor kileng, akkor a mennyezeti takarótányér kellemetlen zajt okozhat. Ezt pedig a felső takaró tányér kitámasztásával is csak csökkenteni lehet, teljesen megszüntetni nem. Viszont a legtöbb ventilátoron van valamiféle centrírozási lehetőség, vagyis a lapátok helyzetének kismértékű elmozdításával kiküszöbölhető a kiegyensúlyozatlan forgás.

Ami pedig az ún. működési alapzaj mértékét illeti, mennyezeti ventilátorok szinte hangtalanul teszik a dolgukat általában. A forgó fém lapátok halk surrogó hangot keltenek, a falapátok viszont nem, ezért szobákba inkább a fa vagy MDF lapátos típusokat érdemes választani a csendesebb működés érdekében. Konyhákban és zajosabb helyiségekben viszont a lemezlapátos ventilátorok az előnyösebbek. Arra természetesen ügyelni kell, hogy a viszonylag méretes lapátkerék forgás közben ne ütközzön semmiféle berendezési tárgyba. Alacsony helyiségben óvatosan szabad csak a ventilátor hatókörzetében „felnyúlkálni”; hallottunk már olyanról, hogy a játék közben magasra emelt babát eltalálta a ventilátor lapátja!

A világítással is kiegészített mennyezeti ventilátorok a helyiség központi fényforrásának a szerepét is átvehetik. Ezek kivitelük szerint 1-3 60W-os normál vagy LED izzóval működtethetők, a több karos lámpatestekkel is kiegészített típusok pedig még a nagyobb szobákat is képesek fényárba borítani. A korszerűbb változatok pedig már eleve LED paneles fényforrással szereltek, és ezért ezek a változatok kimondottan energiatakarékosak.A ventilátorok formai kialakítása, stílusa nagyon különböző, így a berendezéshez illő változat kiválasztása már elég könnyű feladat. Különösen a lapátok formája és anyaga, továbbá az egyéb burkolatok anyagai és színei határozzák meg az egységes stílusukat, és hogy a kiválasztott mennyezetventilátor mennyire simul bele a helyiség teljes berendezésének a harmóniájába. Ez már ízlés kérdése, és a bőséges formai választékból gond nélkül eldönthető, hogy melyik gyártó mennyezetventilátorának változatai felelnek meg formai és kivitel szerint a lakóhelyiségbe.

Egy mennyezeti ventilátor felszerelése viszonylagosan könnyű, ha a hálózati vezeték ki van építve a helyiség közepére. Általában a központi csillár helyére lehet bekötni. Mindig az igénynek megfelelően szabályozható a levegő átforgatása, nem okoz allergiát, csendes üzemű és a központi világítás kérdése is előnyösen oldható meg velük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megdőlt a nyári áramfogyasztás rekordja a héten

Megdőlt az ország eddigi nyári áramfogyasztási rekordja csütörtökön, ezen a napon 6343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir).


Mennyezeti ventilátorok

A mennyezeti ventilátor viszonylag olcsón beszerezhető, igen praktikus háztartási, lakberendezési eszköz. Sokan úgy gondolják, hogy legfeljebb alegmelegebb nyári napokon lehet hasznát venni,...