Digitális televíziózás

2009-03-19 00:49:51 | Módosítva: 2009-03-19 00:51:27

Földfelszíni digitális adás adótornyaA televíziózás világában egyre nagyobb teret nyer a digitális műsorszórás, amely gyökeresen megváltoztatja majd a televíziózás szokását. E rendszer kiépítéséhez az alábbi szabványok kerültek kidolgozásra.

DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás a VHF-UHF sávban
DVB-S digitális műsorszórás műholdon keresztül
DVB-C digitális műsorelosztás kábelhálózatokon

A DVB-T a földfelszíni digitális sugárzás, megoldásainak köszönhetően nagyobb műsorválasztékot, kiváló minőséget és megbízható vételt biztosít a nézők számára. A földfelszíni digitális televízió sikerének kulcsa a nyugat-európai tapasztalatok szerint a zömében előfizetési díj nélkül elérhető televíziós kínálat.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. A kísérleti adások korábban MPEG-2 tömörítési eljárással működtek, ezeket azonban a múlt év végén leállították. Az új szabvány ugyanis végül az MPEG-4 tömörítést választotta, és ezzel az eljárással kezdték meg most már az üzemszerű működtetést. A régebbi MPEG-2-es készülékek nem alkalmasak az új TV szolgáltatás vételére.

Az új digitális földfelszíni TV szolgáltatás túlnyomórészt előfizetési díj nélkül lesz elérhető. Cikkünk írásakor az m1, az m2, a Duna TV és a Duna autonóm adásai ingyenesen foghatók, az ATV és a Hír TV adásai pedig kódoltan, díjfizetés ellenébe. Egy részük már a legmodernebb technológiát képviselő HD felbontásban. Új, előfizetési díj nélkül elérhető tartalom, illetve népszerű, már meglévő, és új kereskedelmi csatornák is megjelennek majd a kínálatban. A DVB-T lakossági lefedettsége már 2008 végére több mint 50%-os volt, három telephellyel (Budapest, Szentes, Kabhegy). A hálózat 2009-ben újabb 8 telephellyel bővül, a lefedettség 88%-os lesz, ezzel a digitális hálózat már meghaladja a jelenlegi analóg országos kereskedelmi csatornák 86%-os lefedettségét. A hálózat 2010 végére eléri a 95%-os lefedettséget.

Digitális TV tuner kártya asztali számítógépbe A földi digitális televíziózás a nézőnek az analóghoz képest több tartalmat, új csatornákat jelent. Az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma a többszörösére emelkedhet, népszerű közszolgálati és kereskedelmi csatornák képezhetik a kínálatot. Kifogástalan, zajmentes a kép- és hangminőség: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás. Ha a jelerősség valamiért nem éri el a kívánt szintet, akkor esetleg a kép akadozása észlelhető. A technológia segítségével a nagyfelbontású televíziós adások (HDTV) is elérhetővé válnak, ezen kívül kényelmesebb a kezelhetőség. Elektronikus műsorújság biztosítja a programválaszték könnyebb átláthatóságát.

A meglevő tető- vagy szobaantennák többsége alkalmas a DVB-T jelek vételére, ezen túlmenően az adások vételéhez egy DVB-T MPEG-4-es dekóderre (set-top-box) vagy integrált televíziókészülékre van szükség, beépített DVB-T MPEG-4 tunerrel. Számos set-top-box márka, típus és modell van már jelenleg is a kínálatban. Az eszközök beszerzése történhet közvetlen vásárlással vagy részletfizetéses konstrukció keretében. A vevőkészülékeket a lakosság a kiskereskedelmi hálózatokban is megvásárolhatja.

A műsor vételére a hagyományos TV készülék önmagában nem alkalmas. A az érkező digitális jeleket a set-top-box veszi, és feldolgozza, majd a kimenetén analóg jellé alakítva továbbítja a TV készülék felé. A földfelszíni, műholdas és kábeles terjesztésű műsorok vételéhez különböző set-top-box szükséges az eltérő modulációs technika miatt. Várható a későbbiekben olyan vevőkészülék megjelenése is, amely több vagy mindegyik modulációs mód kezelésére alkalmas lesz. Néhány éve megjelentek a piacon olyan duál módusú TV készülékek is, amelyek analóg és digitális vételre egyaránt alkalmasak (IDTV=Integrated Digital TeleVision), a vevőben megtalálhatók mindkét vételhez szükséges egységek.
Elkészültek már az első hordozható készülékek is, valamint az adatátviteli lehetőségek kihasználására a PC vevőkártyák gyártása is megkezdődött. Viszonylag olcsón (7-8 ezer forint) pendrive-hoz hasonló méretű USB digitális TV tuner kapható, bár elég erős gépet igényel, különösen a HD minőségű adásnál.

Digitális TV tuner USB csatlakozóra Az egyre szaporodó szolgáltatók jelenleg igen kedvező konstrukciókban kínálják a műholdról közvetlenül vehető digitális TV-zés lehetőségét. 10-15 közkedvelt csatorna vétele akár 1200-1500 Ft körüli havidíjért is elérhető, és ehhez a szolgáltató akár ingyen adja és telepíti a szükséges parabolát és beltéri egységet. Jelenleg az a helyzet, hogy a sokkal jobb minőségű digitális TV adások olcsóbban érhetők el, mint az analóg megoldások. Feltétlenül érdemes tehát a lehetőségeket megvizsgálni, és a váltást mérlegelni. A műholdas digitális TV vétel az ország egész területéről elérhető gond nélkül.

Forrás: Antenna Hungária

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hol tart ma a digitális TV?

Több mint egy éve indult el digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben....


Digitális átállás

Az elmúlt néhány évben még választási lehetőségünk volt, hogy tetőantennánkkal a földi sugárzásban vehető 3 analóg csatornát nézzük, vagy az ezzel párhuzamosan működő, sokkal jobb minőségű 7...