Házi szennyvíztisztítók, pöcegödör helyett

2023-12-31 00:15:46 | Módosítva: 2023-12-31 00:17:54

Nyaraló övezetben, külterületeken gyakori probléma, hogy nincs szennyvízcsatorna rendszer, amire rá lehetne csatlakozni. Ilyen esetben két megoldás marad: az elavult és költséges fenntartású zárt szennyvíztároló, vagy a környezetbarát és gazdaságos – biológiai vagy oldómedencés – házi szennyvíztisztító rendszer.


A zárt szennyvíztározó

Vagyis klasszikus nevén emésztőgödör, vagy népi nevén pöcegödör nevében is benne van, hogy ez a megoldás technikailag faék egyszerűségű, ugyanis egy gödör, amiben összegyűjtjük a szennyvizet, és ha megtelik, ki kell szippantatni. A nyaralók esetén ez kifejezetten kényelmetlenség, ki kell hívni a szippantós teherautót, ami egyrészt visszatérő költség; másrészt újra és újra foglalkozást igényel.

A rezsiköltséget is jelentősen emeli. Sok helyen – szabálytalan módon – elszivárgósra építik meg a tárolókat, így igaz, hogy az első néhány évben ritkábban kell szippantani, de utána eltömődik az elszivárgó, és ugyanott vagyunk, hogy szippantatni kell, cserébe évekig szennyezzük a talajt a tisztítatlan szennyvízzel.

A zárt szennyvíztároló elkészítése közel akkora földmunkával jár, mint egy szennyvíz tisztító rendszer telepítése, de cserébe egy elavult beton szerkezetünk lesz, aminek szippantására folyamatosan költhetünk.

Egy nyaralóra általában az időszakos használat jellemző. Megérkezünk, használjuk néhány napig, néhány hétig, és utána sokáig használat nélkül áll. Miért van ennek jelentősége a szennyvízkezelés szempontjából? Azért, mert a használatmentes időszakokat nem minden szennyvíztisztító rendszer bírja.


A biológiai szennyvíztisztító két hétnél hosszabb üzemszünetet csak úgy tud kezelni, ha a leállításkor leürítik, kitisztítják (ki kell szippantatni), majd pedig a következő nyaralóhasználatkor egy kitisztított rendszert indítanak újra. Ha a nyaraló hosszabb ideig nincs használva, a biológiai szennyvíztisztítóban nem marad életben a tisztítást végző baktérium kultúra. A szezon végén a szennyvizet ki kell szippantani a tartályból, és szezon megkezdésekor újra kell indítani a baktérium kultúrát, amely magas költséggel járhat.

Az alulterhelést és a túlterhelést sem tolerálja ez a rendszer, amiről az orrfacsaró büdös árulkodik. Tehát nyaralókhoz ezt semmiképp nem ajánljuk! Családi házakhoz és olyan helyekre jó választás, ahol rendszeres a használat, nem pedig szezonális.

A szennyvíztisztítóknak van egy másik megoldása is, az oldómedencés szennyvíztisztító. A működése roppant egyszerű: a rendszer első állomása, az oldómedence a nyers szennyvizet összegyűjti, majd fokozatosan a szikkasztómezőre juttatja. A szennyvíz biológiai bontását egy baktériumkultúra végzi el, ami a közhiedelemmel ellentétben nem drága. A szennyvízben lévő nemkívánatos anyagok a mikroorganizmusok tápanyagaként szolgálnak. A mikroorganizmusok a rendszerben fermentáció által bontják el a szennyező anyagokat.

Az oldómedencés szennyvíztisztító rendszerben akár 1 évig fennmarad a baktérium kultúra. Nem kell szezon végén sem szippantás, sem szezon elején újraindítás. Működéséhez nem kell áram, minden külső energiaforrás nélkül, gravitációs módon működik, és a tisztított szennyvizet gyökérszinti altalaj-öntözés formájában hasznosítja. Ha a közcsatorna nem áll rendelkezésre, és emiatt az ingatlan tulajdonos egyedi szennyvíz elhelyezési kislétesítményt alkalmaz, akkor törvény alapján nem terheli talajterhelési díjfizetési kötelezettség.

Az oldómedencés szennyvíztisztító rendszer előnye, hogy nagyon jól tűri a terhelési ingadozásokat, és az egyszerű felépítésének köszönhetően nincsenek cserélendő alkatrészek, nem igényel áramot, és szippantásra csak 5 évente van szükség. Kifejezetten jó választás nyaraló esetében, ahol nincs csatornázás!

A rendszer beindításakor beadagolt aktiváló baktérium a táptalajon folyamatosan szaporodik. Arra azért figyelni kell, hogy a szennyvízzel a medencébe túlzott mennyiségben bekerülő kemikáliák (fehérítő, hypo, duguláselhárító stb.) szaporodást gátló hatásának kiegyenlítésére a WC-n át baktériumfrissítő adalékanyagot szükséges havonta beöblíteni.

Mindkét szennyvíztisztító rendszerre igaz, hogy a tisztított víz emberi fogyasztásra nem használható fel, csak gyökérzónás szivárogtatásra és öntözésre. A rendszere öntözővíz minőségű vizet állít elő a szennyvízből. Minden tartály és szikkasztó a földbe van telepítve, így csak a fedlapok látszanak a fűben, ezáltal a kert látványát nem befolyásolják.

forrás: greenwater

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házi szennyvíztisztító áram és mozgó alkatrészek nélkül

A kompakt szennyvíztisztító berendezéssel elsősorban családi házak, de éttermek, szállodák, iskolák, menedékházak és egyéb közösségi helyek szennyvize is tisztítható. A rendszer alkalmazásával a...


Egyedi szennyvíztisztítás

Az elmúlt évtizedekben a szennyvíz ártalmatlanítására csak a központi szennyvíztisztítás és az emésztőgödör jöhetett szóba. Előbbi nem mindenhol érhető el, utóbbi pedig környezetvédelmi szempontból...