Dinamikus árképzés az áramfogyasztásban

2023-12-10 12:27:33 | Módosítva: 2023-12-10 12:29:11

Magyarország Helyreállítási és Ellenálló-képességi Tervében bukkan fel elsőként a dinamikus árképzés megnevezés. A tervezet szerint a jövőben minden villamosenergia-kereskedő köteles lesz a felhasználóknak legalább egy többzónás időpontot és rugalmas árképzési ajánlatot vagy díjszabást biztosítani. Ezen felül köteles lesz tájékoztatni a felhasználókat, a többzónás időpontot és rugalmas árképzést tartalmazó szerződés lehetőségéről, költségéről és kockázatáról.


A Portfólió összefoglalása alapján

A dinamikus árképzés egy lehetőség mind az ipari, mind a lakossági felhasználók számára, hogy pénzt takarítsanak meg. Jelenleg ugyanis a villamos energia ára a végfelhasználók felé fix. Miközben a piacon ez az ár folyamatosan változó összeg, ami pár órán belül is hatalmas mértékben tud változni.

Az átlagnál többet fogyasztók most nagyjából dupla annyit fizetnek, mint azok, akik alatta maradnak. A lakossági felhasználók a jövőben dönthetnek úgy, hogy rugalmas árképzési szerződést kötnek a szolgáltatóval. Így az évi átlagos (2523kWh) fogyasztás feletti rész számukra nem a jelenleg megállapított 70Ft lesz, hanem a szolgáltató által megállapított dinamikusan változó összeg. Ami lehet akár 200 Ft, de lehet 5 Ft is. Vagy éppen negatív összeg, hisz már erre is volt példa a hazai áramtőzsdén!


A dinamikus árazás célja, hogy zsebekben maradó pénz által próbálják meg a napon belüli fogyasztás olyan időpontokra terelni, amikor energiabőség van, tehát olcsóbb a villamos energia ára. Így aki megteheti, innentől figyelni fog arra, hogy a mosógépet, mosogatógépet vagy épp az autó töltését a kedvező árú időszakokra időzítse. Nem lesz például mindegy, hogy az autót 70 Ft-os vagy épp 10 Ft-os villamos energiával tölti fel!


A haszon pedig nem csak a végfelhasználónál jelentkezik a kedvezőbb beszerzési ár formájában, de a szolgáltatónál is. A szolgáltatók problémája ugyanis jelenleg az, hogy napközben sorra vissza kell vetetniük a kiegészítő villamos energia termelést. Az este közeledtével viszont a teljes gőzzel termelő erőművek sem tudnak minket elegendő energiával ellátni. Ezen segíthet, ha a végfelhasználók fogyasztását a nappali bőséges időszakok felé terelik a kedvezőbb árak segítségével.

Alapvetően minden végfelhasználó választhatja a dinamikus árazást, amennyiben rendelkezik intelligens fogyasztásmérővel. Így mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel. Alapvetően azoknak éri meg majd ebben gondolkodniuk, akik a fogyasztásuk zömét képesek lesznek a nappali órákra időzíteni. Mert ez az időszak az, amikor a napelem rendszerek által előállított olcsó villamos energia rendelkezésre áll. Sőt, a jövőben egyre gyakoribb lesz az, hogy ezekben az időszakokban komoly túltermelés lép fel, aminek az elhasználását negatív árazással ösztönzik.

Azt viszont tudomásul kell venni, hogy a dinamikus árazás kockázatot is rejt. Könnyen elképzelhető olyan szituáció, amikor nem éri meg ezt a számlázási módot választani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiahatékony otthonok

Tudta, hogy az E.ON lakossági ügyfeleknek is telepít napelem-rendszereket? Ha kíváncsi a napenergia-hasznosítási lehetőségeire, akkor nem árt tudni az alapokat a napelempanelekkel kapcsolatban....


Napelemek számokban

A napelemet tervezgetőknek azt az általános szabályt szokták mondani, hogy maximálisan akkora napelem kapacitást érdemes házunkra kiépíteni, amennyi az átlagos villanyáram fogyasztásunkat...