Hőszigetelő szendvicspanel

2023-12-31 00:23:15 | Módosítva: 2023-12-31 00:27:50

A gyors építésű épületek egyik lehetséges alapanyaga. A hőszigetelő panelek kompozit beépített elemek, amelyek belső és külső hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.


Két profilozott lemez között helyezkedik el a hőszigetelés, ami lehet poliuretán (PUR), izocianurát (PIR) vagy ásványgyapot. A két fal – külső és belső profilozott lemezek – között lévő szigetelés miatt nevezik ezeket az építőelemeket szendvicspanelnek is. Az hőszigetelő szendvicspanelek széles körben alkalmazhatók ipari, kereskedelmi és lakossági épületekben, beleértve irodaházakat, raktárakat, logisztikai központokat, sportlétesítményeket és garázsokat, lakóépületeket, nyaralókat is.

Ezek a panelek kombinálják a szilárd, merev külső rétegeket a kiváló hőszigetelő anyaggal, ami hatékonyan csökkenti a hőveszteséget, és javítja az épület energiateljesítményét. A szerkezet csökkenti a hő beáramlását nyáron, így egyenletesebb hőmérsékletet és komfortosabb belső környezetet biztosít, nagymértékben hozzájárul az épület energiatakarékosságához. Alacsony hővezetési tulajdonságuk révén csökkentik a fűtési és hűtési költségeket, mivel kevesebb energiát igényelnek az optimális beltéri hőmérséklet fenntartásához.

A szendvicspanel egyben készül

Ami egyszerűsíti az építési folyamatot és időt takarít meg az építkezés során. A kész panelek különböző méretekben, vastagságokban és kialakításokban érhetők el, ami lehetővé teszik a tervezési rugalmasságot és alkalmazkodást az épület egyedi igényeihez. Különböző színű és textúrájú profilozott lemezek állnak rendelkezésre, lehetővé téve az épület esztétikai megjelenésének testre szabását. Általában tartós anyagokból készülnek, melyek ellenállnak az időjárás hatásainak, például a nedvességnek, az UV-sugárzásnak és a korróziónak. A szendvicspanelek két legelterjedtebb változata – a felhasználás helye szerint – a tetőpanel és a falpanel.A tetőpanelek hosszabbak és magasabbak lehetnek, hogy könnyedén illeszkedjenek a tetőszerkezetekhez, és pontosan lefedjék azokat. Profilozott kialakításuk javítja a panelek merevségét és esztétikai megjelenését. Ezek a profilok segítenek az esővíz hatékonyabb elvezetésében is. A panelek elsősorban olyan tetőszerkezetekhez ajánlhatók, ahol a tető lejtése nagyobb, mint 7%. Legtöbbször előfestett horganyzott acéllemezből készülnek, amely tartós, erős és könnyű anyag. Néhány tetőpanel alumíniumból készül, amely könnyű és korrózióálló. Vannak még PVC anyagú tetőpanelek is, ami szintén ellenálló és könnyen tisztítható burkolat.

A tetőpanelek tartósak és erősek, képesek ellenállni a szélhatásoknak, hóterhelésnek és más külső behatásoknak. A teherbírásuk gyártótól és profil geometriától függően változhat.

A falpanelek szélesebbek és alacsonyabbak, hogy megfeleljenek az oldalfalakhoz illeszkedő profilnak. E kategóriában további kétféle szendvicspanel található, a látszó csatlakozású szendvicspanel, valamint a rejtett csatlakozású szendvicspanel. A látható csatlakozású szendvicspanel vízszintesen és függőlegesen is felszerelhető, tömítése biztosítja a jó hőszigetelést, és az összeillesztés láthatatlanságát. Anyaga előfestett horganyzott acéllemez. A zárt poliuretán habcellák vízhatlanná teszik a felületet, ráadásul a levegőt sem eresztik át könnyen.


A rejtett csatlakozású oldalfali szendvicspanel sok szempontból hasonlít látható csatlakozású panelekhez, hiszen ezek is szerelhető vízszintesen és függőlegesen egyaránt, így egységes, dekoratív látványt biztosítanak. Olyan épületekhez készülnek, ahol fontos a megjelenés és a stílus. A rejtett csatlakozású panelek anyaga is előre horganyzott acéllemez.

Az oldalfali profil panelek kialakítása általában sima és egyszerű, így a homlokzatokhoz könnyedén illesztők. A légmentes tömítés jó a hőszigetelést, valamint az összecsatolás levegőtlenségét is biztosítja. Mind az oldalfali, mind a tetőre szerelhető profil szendvicspanelek rendelkeznek hőszigetelő magréteggel, amely hatékony hő- és hangszigetelést biztosít.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Páraszabályozó belső oldali hőszigetelés

Megfelelően tervezett és kivitelezett belső oldali hőszigeteléssel is kialakítható egy energiatakarékosabb, élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezet. A Multipor hőszigetelő lapok alacsony...


Parafa anyagok dekorációs célokra

Az egzotikus anyagokat kedvelők között a parafa eléggé ismert. A kedvelt padlólapokon kívül még tapétaként is használható ez a szép anyag. Előnye, hogy az ilyen burkolatok vastagságuktól függően...