Hol érdemes szárazpadlót beépíteni?

2023-10-07 07:35:33 | Módosítva: 2023-10-07 07:58:36

Lakásfelújítás esetén vagy tetőterek beépítésekor sokszor felmerül a kérdés, hogy hogyan alakítsunk ki járható és jól szigetelt födémet, a meglévő fagerendás szerkezetből. Ilyenkor figyelembe kell venni a tartószerkezeti szempontokon túlmutatóan a hangszigetelést, a tűzvédelmet, hőszigetelést, és a munka elvégzéséhez szükséges időt is. A fagerendák síkja alá épített álmennyezettel biztosítjuk a tűzvédelmet és hangszigetelést, a Rigidur szárazpadlóval, pedig strapabíró felületet képezünk, ami kiváló felület a burkolatok fogadására. A szárazpadló elem Rigidur H gipszrost lapból készül, amely kiváló teherbírással és felületi keménységgel rendelkezik.


A Rigidur szárazpadló beépítés lépései

1.
A helyiség kerülete mentén a falakra szegőszalagot ragasztunk, amely megakadályozza, hogy a hang a padlóból a környező szerkezetekre átadódjon.
A Rigidur szárazpadló megfelelő felfekvése érdekében a padló egyenetlenségeit a következőképpen szüntethetjük meg:

– Az 5 mm-nél kisebb egyenetlenségeket bármelyik Rigips hézagoló anyaggal vagy hullámkarton alátéttel szüntethetjük meg.

– A 10 mm-nél kisebb helyi egyenetlenségeket hézagolással, esetenként Rifix ragasztógipszet homokkal elkeverve, 1:2 arányban javíthatjuk ki.

– Nagyobb egyenetlenségek kiküszöbölésére vagy az adott szint megemelése érdekében szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazatot használunk. 100 mm alatti aljzatfeltöltés esetén elegendő a szárazzúzalék réteg terítése, tömörítésre nincs szükség.

– 230 mm-ig a szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazatot tömöríteni kell.2-3.
A szárazpadló alá igény szerint 100-230 mm szárazzúzalék kiegyenlítő réteg kerül, amelyet vízmérték és lapát segítségével hozunk síkba. A szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazat vastagságának növelésével javul a teljes födémszerkezet lépéshanggátlása.4.
Az előkészített alapra szárazon lerakjuk az 500×1500 mm-es Rigidur szárazpadló elemet úgy, hogy a fal mellé eső oldalairól levágjuk a felső réteg túlnyúló sávjait. A vágást végezhetjük kézi fűrésszel vagy dekopír fűrésszel is. Ügyeljünk arra, hogy fektetéskor az elemek teljes felületükön alá legyenek támasztva.


5.
A Rigidur szárazpadló elemeket, keresztirányú hézagaikat egymáshoz képest legalább 20 cm-rel eltolva, Rigidur Nature Line padlóragasztóval ragasztjuk össze.


 

6.
Ragasztás után az illesztéseket 25 cm-es távolságban Rigidur csavarral is egymáshoz erősítjük. Erre azért van szükség, mert a kötés közben habosodó ragasztó az elemeket elemelné egymástól.


7.
A teljes padlófelület elkészülte után levágjuk a helyiség kerületén elhelyezett peremszigetelő csík kilógó részét.8.
A ragasztó megszáradását követően Vario hézagoló anyaggal kitöltjük a lapok közötti hézagokat, elgletteljük a csavarfejeket, majd a glett száradását követően azonnal használatba lehet venni, a konkrét építési körülményektől függően kb. 12-14 óra múlva már járni lehet rajta.

9.
A felület előkészítése a burkolatok fogadására:

– A Rigidur szárazpadló elemekből készült padlók nagyon kemények. Normál igénybevétel esetén nincs szükség arra, hogy a Rigidur lapok felületét a leendő burkolat alatt lealapozzuk. Amennyiben rendkívül sima padlót szeretnénk, úgy használjunk önterülő felületkiegyenlítőt. Görgős székek használata esetén is javasolt a padlókiegyenlítő használata.

Padlóburkolatok

A Rigidur szárazpadlókra elhelyezhetőek a szokásos padlóburkolatok, amelyek kiválasztása a helyiség funkciója és az esztétikai igények ismeretében történik.

ELASZTIKUS BURKOLATOK: az elasztikus burkolatok alá a padlólapok illesztéseinél keletkezett hézagokat töltsük ki Vario hézagoló anyaggal, vagy használjunk önterülő felületkiegyenlítőt. A burkolóelemek ragasztásához lehetőség szerint olyan ragasztót használjunk, amely lehetővé teszi, hogy esetleges bontásuk roncsolásmentesen mehessen végbe. Az olyan vékonyrétegű, illetve elasztikus padlóburkoló anyagok, mint a PVC, parafa, padlószőnyegek stb., rögtön a ragasztó megkeményedését követően elhelyezhetők, vagyis kb. 12-14 óra elteltével. Javasoljuk a felületet ragasztás előtt portalanítani, amire a megfelelően hígított Rikombi Grund alapozó alkalmas.

PARKETTÁK: laminált padló- és szalagparketta mindennemű megszorítás nélkül használható. Hagyományos parkettát csak nagyon szigorúan betartott parkettázási feltételek mellett szabad elhelyezni, ellenkező esetben a burkolat felpúposodhat.

KERÁMIA ÉS KŐPADLÓK: a Rigidur szárazpadlókhoz a vékony ragasztórétegbe helyezett padlólapok a legalkalmasabbak. Az alkalmazott padlólapok maximális mérete: 600×900 mm. Lehetőség szerint olyan ragasztót használjunk, melyet a gyártó gipszes aljzatokhoz kifejezetten ajánl. Nedves terekben flexibilis szigetelést vagy teljes felületen alkalmazandó, vékonyrétegű vízálló ragasztót használjunk. A sarkokat és az áttöréseket gondosan le kell szigetelni, pl. szigetelő szalagokkal, szigetelő mandzsettákkal stb.


1.1.5 BlueAcoustic hanggátló-tűzgátló építőlemez
1.2.1 Rigidur szárazpadló elem
2.3 Rigiprofil CD 27/60
3.2 Ásványgyapot szigetelés
6.7 Direktfüggesztő
8.5 Párazáró fólia


A szakszerűen megépített Rigips® rendszerekre
25 év rendszer-szavatosságot vállalunk!

Megoldásainkról részletesen a www.rigips.hu honlapunkon olvashat.

Kérdéseivel forduljon hozzánkbizalommal!
(+36 1) 296-0534
rigips.muszakiinfo@saint-gobain.comTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Inspirációra van szüksége a tetőtéri ablak cseréjéhez?

Hogyan válasszam ki a megfelelő tetőtéri ablakot? Mi a legjobb megoldás? A tetőtéri ablak cseréjénél először át kell gondolni néhány fontos dolgot, hogy aVELUX tetőtéri ablakok széles...


Ablakok és üvegek

A tetőablakok kiválasztásánál gyakran szempontként szerepel, hogy mennyi az üvegrétegek száma, és ebből kifolyólag követhetjük el a legnagyobb hibákat. Egy nyílászáró vagy tetőtéri ablak, a...