A padlófűtés, felülethűtés előnyei

2023-12-10 12:30:12 | Módosítva: 2023-12-10 13:07:46

Az alacsony előremenő hőmérsékletű rendszerekhez a felületi fűtési megoldások illeszthető leginkább, hiszen a nagy felület alacsonyabb fűtővíz hőmérsékletnél is elegendő fűtési energiát biztosít a lakás számára. A sugárzó hőérzet nyújtotta komfort sokkal kedvezőbb, mint a radiátoros konvektív hőleadással működő hőleadók esetében. A hűtés is megoldható ezzel a fajta hőleadóval, ugyancsak sugárzó hőérzetet nyújtva. A bekerülési költsége viszont jellemzően magasabb, mint a többi hőleadó esetében.


A gázkazános rendszereknél egy keverő szelep segítségével lehetett megoldani a padlófűtési körök előremenő hőmérsékletének csökkentését. Így a gázkazán dolgozhat magasabb hőmérsékleten is, hiszen a keverőszelepek leszabályozzák a fűtővíz hőmérsékletét a padlófűtéshez szükséges hőfokra. Hőszivattyús alkalmazás esetén a fűtővíz egy az egyben ráengedhető a kialakított körökre és megfelelően fognak működni.

A felületfűtési rendszereknél a sugárzással leadott energia miatt jóval kellemesebb hőérzet érhető el lényegesen alacsonyabb helyiséghőmérsékletnél. A padlófűtési rendszerek hősugárzással továbbítják az energiát, ellentétben a konvekciós hőleadású radiátorokkal. A sugárzó hő közvetlenül a felületeket, a tárgyakat és az embereket melegíti fel, nem a levegőt. A sugárzás biztosítja a hőeloszlás egyenletességét a környezetben, ami kellemes komfortérzetet biztosít kb. 2 °C-kal alacsonyabb hőmérsékleten, mint egy magas hőmérsékletű rendszer. Ugyanaz a komfortérzet körülbelül 19 °C-on érhető el padlófűtéssel, ami a radiátoroknál 21 °C-on. Valójában a padlófűtési rendszereknél 30 °C és 40 °C közötti vízhőmérséklet is elegendő, míg a hagyományos radiátorokban 45 és 70 °C közötti hőmérsékletű víz szükséges. Az alacsonyabb helyiséghőmérséklet mellet is biztosítható komfortérzet, ami éves szinten 3-6% energia-megtakarítást jelent.

Télen a körökben keringő meleg víznek köszönhetően a rendszer a kívánt hőmérsékletnek megfelelően felfűti a környezetet. Ez az előny a hűtésnél is megmutatkozik: a kellemes hőmérséklet eléréséhez mindössze 18-22 °C-os rendszervízre van szükség (helységtől függően). Nyáron a padlót a környező levegőnél hidegebb hőmérsékletre hűtik, és a padló elnyeli a sugárzó energiát. A teljes felület felfrissül, és a hő nem tárolódik. Felületfűtés-hűtés esetén az energia-megtakarítás akár 15%-kal csökkentheti az energiafogyasztást. Nincsenek hideg felületek, és ez is javítja a levegő minőségét. Mindenhol biztosított a kényelem és a jó közérzet.


Szabadhűtés

A felülethűtés és hűtés történhet hőszivattyúval, de lehetőség van a hűtőközeg nélküli szabadhűtésre is. Felületfűtésnél nincsenek radiátorok, ami megnöveli a lakás belső terét, akár 7%-kal nagyobb lehet a szoba. A felületfűtési- és hűtési rendszerek szinte minden épülettípusnál és felhasználási területen alkalmazhatók.

Alapvetően a nagy felületű hőleadó rendszereket két nagyobb csoportba sorolhatjuk. A nedves fektetésű rendszereket aljzatba, vakolatba építik be, a száraz fektetésű rendszereket pedig gipszkartonos kialakítással készítik. A két rendszer között az a különbség, hogy a nedves fektetésű rendszerek esetében a beépítendő csövek a helyszínen valamilyen nedves technológiás burkolással (gipsz- vagy cementvakolással) kerülnek beépítésre, míg a száraz fektetésnél a hőleadó csövek már eleve előre gyártott panelekben kerülnek a helyszínen beépítésre, vakolás nem is szükséges.

A felületfűtési rendszerek nagyon biztonságosak és megbízhatók. További előnyük, hogy jól lehet integrálni a megújuló energiákat, de ugyanígy jól együttműködnek az alacsony hőmérsékletű kazánokkal, kondenzációs kazánokkal, hőszivattyúval, napkollektorral is. Nincs huzatérzés, az alacsony konvektív hőleadási hányad miatt csak kismértékű légáramlás alakul ki, ami nem keveri fel a port, csökkentve az allergiát okozó porterhelést. A helyiségen belül a hőérzet megoszlása sokkal egyenletesebb, a levegő hőmérséklete függőleges irányban sokkal egyenletesebb. Nincsenek forgó-mozgó alkatrészek, így teljesen zajmentes. A bútorozás a padlóban és a külső falon alkalmazott rendszer esetén csekély mértékben, a mennyezeten és a ferde felületeken alkalmazva pedig egyáltalán nem okoz problémát.

Csökkentett balesetveszély, mert nem lehetséges égési sérülés, és a radiátoroknak sem ütközhetünk bele. Karbantartás, tisztítás pedig gyakorlatilag nincs.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építőanyag és hőtechnika

Kevesen gondolnák, hogy amikor egy épület fűtésrendszerének optimális kiválasztásáról gondolkozunk, akkor alapvető szempontként kell mérlegelnünk a ház építőanyagát is. Az összefüggésekről Dr....


Mennyi legyen a fűtővíz hőfoka?

A korszerű, lángszabályozós gáz­kazánok automatikusan szabályozzák a fűtővíz hőfokát, de igen nagy számban használnak még régebbi kazán-konstrukciókat is. (Sok szerelő esküszik még most is a régi...