Családi és hétvégi házak betörésvédelme

2023-12-31 00:13:11 | Módosítva: 2023-12-31 00:13:56

A családi és hétvégi házak között vagyonvédelmi szempontból az a különbség, hogy amíg az előbbi állandóan lakott, addig az utóbbi csak időszakosan. A vagyonvédelmet ennek megfelelően kell megszervezni. A kétfajta épület védelmi jellegében van valami közös, így pl. mindkét esetben a tervezés fontos szempontja a bejárati ajtó, de általában a nyílászárók elhelyezése. Ajánlatos ezeket úgy megtervezni, hogy feltűnő legyen a szomszéd vagy a járókelők számára, ha idegen vagy bárki szokatlan módon közelíti meg a házat. A nyílászárók esetleges roncsolódása messziről látható legyen.


Mechanikus eszközök

A szilárd kerítés bár a behatolást nem akadályozza meg, nehézséget okoz a betörőnek, ha olyan zsákmányt visz, amelyet nem dobhat át a kerítésen törékenység vagy más egyéb miatt. Lassítja a távozást menekülés esetén, és növeli a tettenérés veszélyét. Az épületek egymástól való távolsága is fontos a biztonság szempontjából. Jó, ha a gyanús zaj, feszegetés, fűrészelés áthallatszik a szomszédba.

Családi házak védelme

A mechanikai védelemről az előzőekben volt szó. Családi házban azonban mindez fokozható kutya tartásával. A házőrző kutya feladata civilizált vidéken nem az, hogy elfogja vagy megharapja az illetéktelenül – talán nem is rossz szándékkal – behatoló embert, hanem az, hogy jelezzen. A kutya minden látogatót jelez, de másképpen ugat az idegenre, másképpen a családtagra, barátra. Fontos, hogy olyan fajtát válasszunk, amely házőrzésre alkalmas. Ha elegendő idő áll rendelkezésre a legjobb zárszerkezet is kinyitható illetéktelenül, a legerősebb bejárati ajtó is betörhető, úgy a legjobb házőrző kutya is távol tartható, megbénítható, megölhető. A mechanikai védelem, a kutya és az ember csak együttesen hatékony.


Az ablakok támadása családi házakban különösen gyakori. Itt tárgyaljuk az üvegezett veranda és erkélyajtók biztonságát is. Bármely típusú ablakon – legyen az nyíló-, bukó-, forgó-, toló- vagy zsalus ablak – nagyon könnyű kinyitni az eredetileg rászerelt zárat. Hátha még nyáron nyitott ablaknál alszanak a lakók. Nem lehet biztonságosan aludni nyitott ablak mellett sem a földszinten, sem olyan emeleten, ahol akár erkélyről, akár létráról, fáról vagy bármilyen más módon elérhető az ablak. Ha a nyári hőségben csak nyitott ablaknál tudunk aludni, akkor gondoskodnunk kell megfelelő védelemről. Ez lehet elektronikus védelem, megbízható házőrző kutya, ezúttal azonban csak a mechanikai védelemmel foglalkozunk: rácsot kell szerelni az ablakra. A rács általában a bezártság, a börtön érzetét kelti, ezért sokan idegenkednek tőle, de a rács lehet a környezetbe illő, díszes kialakítású is. A rácsozatok készítésekor azonban ügyeljünk arra, hogy legalább egy ablakrács belül kulcsos zárral nyitható legyen vészkijárat céljából. Minden rudat és rácsozatot a belső oldalról kell rögzíteni, ahol sokkal nehezebb hozzájuk férni vagy kiszerelni őket. Új építkezéskor legjobb a rácsokat eleve a falba rögzíteni. Helytelen a rácsokat fakeretre felfogni facsavarokkal. Mit sem ér a vastag rács, ha nincs jól rögzítve. Különösen az alagsori és a pinceablakokat kell ráccsal védeni. Költséges, de hathatós védelem, ha a földszinti ablakokat törésálló üvegből készítjük.


A betörésjelző berendezések általában nem riasztják el a „törj és vidd” fajta betörőket. Akik téglát dobnak az ablakba, azok nem egykönnyen tartható vissza. Az ütés- és golyóálló üveg azonban biztosan véd ellenük.

Az erkélyes balkonok könnyen megközelíthetők. Az erkélyajtó üvegét betörve belülről nyitható az ajtó. Ezt többféleképpen akadályozhatjuk meg, a legegyszerűbb a zárható erkélyajtó vagy ablakkilincs felszerelése. Biztonságosabb megoldás az erkélyajtóra is rács felszerelése, de a rácsszerkezet gondos megtervezésére és felszerelésére szeretnénk felhívni a figyelmet. A többlakásos családi ház első emeletén lévő erkélyre ugyanis éppen a földszinti nyílászáróra vagy balkonra szerelt rácson lehet legkönnyebben feljutni.

A padlásablakon zajtalanul, a cserép felszedése nélkül is bejuthat a betörő a ház tetőterébe. Megkönnyíti a dolgát a szertehagyott létra. Ha a létrát gondosan elzárjuk, akkor az esőcsatornán is felmászhat, ezt a kockázatot azonban már ritkábban vállalják. Az üres családi házba bejutott betörő már szabadon dolgozhat, hacsak nem működik az épületben jelzőrendszer, amely megfelelő helyen riaszt.

Hétvégi házak védelme

A hétvégi házak, nyaralók teljesen ki vannak szolgáltatva a bűnözők kénye-kedvének. A nyílászárók megerősítése mit sem ér, hiszen a betörő zavartalanul feszegetheti akár fényes nappal is, reggeltől estig. Egyetlen biztos védekezés van az anyagi kár elkerülésére, ha az épület elhagyásakor semmiféle értékes holmit sem hagyunk a házban. Nyaralók védelménél már mindenképpen elektronikus védelemben kell gondolkoznunk, ami állandó ügyeletet tartó biztonsági szolgálathoz van bekötve. Ez azonban már egy másik cikk témája.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zárfeltörési módszerek

Nem azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy kitanítsuk a betörőket. Sajnos ők tudják a „szakmájukat” alacsonyabb vagy magasabb színvonalon nélkülünk is. Módszereik, és azok hatékonyságának...


Lakásbiztosítás váltás

A lakásbiztosítás számos helyzetben nagy segítséget tud nyújtani és akármilliós költségektől is megkímélheti a családi kasszát. A biztosítások többsége fedezi az olyan gyakoribb káreseményeket,...