Műfüvek, nagy választékban

2023-12-10 13:26:18 | Módosítva: 2023-12-10 13:30:12

A kertek zöld szőnyege a gyep, ám a fű sok gondozást igényel ahhoz, hogy olyan legyen, mint azt szeretnénk. Bizonyos esetekben célszerű műfűvel helyettesíteni, ami bár nem egyenlő az igazival, néha nagy segítség lehet. Nem kell öntözni, nyírni, ápolni.


A műfüvekből igen nagy választék kapható a barkácsboltokban, és még nagyobb az erre szakosodott cégek web áruházaiban, ám érdemes a választás előtt gondosan mérlegelni. A műfű műanyagból van, jó esetben tartós, látványos. Főleg teraszok, erkélyek fedésére alkalmas, ám egész kertrészek is lefedhetők vele. Kiválasztása előtt érdemes tudni, hogy vannak beltéri és kültéri változataik is. Ezek felcserélése csak egy irányban lehetséges: tehát fedett és beltéri részre tehetünk kintre valót, ám kintre ne rakjunk le beltérit, mert az akkor nem lesz tartós. Érdemes olyat választani, amire minél hosszabb garanciát adnak a forgalmazók, hiszen ha hosszú garanciaidőt mernek rá adni, akkor esélyesebb, hogy egy jó minőségű, tartós termékről van szó.


Tartja a színét és formáját

Hasznos, ha a műfű UV álló és színtartó, mert ebben az esetben a színe reményeink szerint hosszú ideig megmarad. Minél vastagabb az alapja, többnyire annál tartósabb lesz zöld szőnyegünk. A szálhossz kiválasztása is fontos, mert egy rövidebb szálhosszú műfű többnyire jobb tartású, és emellett a rá hulló lomb és egyéb hulladékok könnyebben eltávolíthatók róla. A modernebb változatoknál már nem szempont az előbbi összefüggés, a hosszabb szálú műfüvek is visszaállnak az eredeti tartásukba a taposás után, miután arrább lépünk. Még fontosabb a jó választás, ha nem csak a néhány négyzetméteres teraszt burkolnánk ezzel, hanem nagyobb kertrészt, játszóteret vagy sportpályát. Több forgalmazótól mintákat is rendelhetünk, ami segít a döntésben. A lerakást szakemberre is bízhatjuk, de házilag is kivitelezhető ezeknek a lerakása. Beton alapra – például egy terasznál vagy lépcsőre a bejárati ajtó előtt – egyszerűen ragaszthatók, nagyobb kerti területre pedig murva alapra, speciális tüskékkel lehet rögzíteni a műfüvet.

Sok előnyük van, ha időhiányban szenvedünk

A szintetikus műfű termékek számos pozitívummal rendelkeznek, melyek közül az egyik legfontosabb a vízállóság és a vízelvezető tulajdonság. A nagy mennyiségű csapadék is elfolyik róla, ha alatta a rétegrend szakszerűen lett kialakítva. Könnyen szárad, így eső után nem sokkal már újra lehet használni. A hosszú szálú műfű puha, élethű, és szép zöld színű. Nem kell öntözőrendszer tervezésével foglalkozni, mert a műfű egész évben örökzöld, és frissen nyírt pázsit látványát nyújtja. A jó minőségű műfű nem lapul le, mert memóriaszálai visszaállnak függőleges szálirányba, miután rálépünk, és lelépünk róla. A modern típusok UV rezisztensek, azaz nem szívja ki színüket az erős napsütés sem, és szerkezetét sem rontja. Nem melegszik fel és tűzbiztos, fagybiztos. A tűzállóság nagy előny, így akár a kerti bográcsozó rész környéke is befedhető ezzel. Állatbarát és vakond-biztos: nincs többé ásás és vakondtúrás a kertben.

A jó minőségű műfű nem csak messziről szép, hanem közelről nézve is megtévesztésig hasonlít a valódi fű kinézetéhez. A napjainkban kapható műfüvek 10-15 évig is megőrzik minőségüket, tehát hosszú időre kínálnak megoldást. A lerakást követően nem kell öntözni, tápanyag utánpótlással és fűnyírással sem kell foglalkozni.

Ha kertbe szeretnénk lerakni, akkor legalább 10-12 cm vastagságú murvaágyazat kialakítása szükséges. Amennyiben erkélyre, vagy teraszra kívánjuk lerakni, akkor a beton, vagy szigetelő felületre azonnal rátehető. A jól lerakott műfüvek a későbbiekben kevés ápolást igényelnek. Ha teraszon helyeztük el, porszívóval tisztítható. Kertben ajánlott slaggal tisztítani, de nem fontos gyakran foglalkozni ezzel, hiszen a csapadék is portalanítja. Emellett lombseprűvel összegyűjthető róla a lehulló lomb, falevél.


A műfű lerakása

Azon a területen, ahol a kert talaja lesz a műfű alapja, komolyabb megelőző munkafolyamat szükséges. Előbb tükröt kell ásni, ki kell termelni a talajt legalább 10 cm mélységig, és ezt el kell hordani. Az ott maradó talajt géppel tömöríteni szükséges. A műfű határaihoz betonszegélyeket kell lerakni – hasonlóan a járda építéseknél. Ez akadályozza majd meg, hogy a murva a terhelés hatására a széleken elmozduljon.

Többféle méretű murva kerül alulra a rétegrendbe, valamint kvarchomok a tetejére. Általában 2 méter vagy 4 méter szélesek a műfű tekercsek, ezek lerakáskor figyeljünk a szálirányra. Segítségünkre lesznek a leszúró tüskék és illesztő szalagok. A lerakáshoz több, az interneten megtalálható videó is segítséget nyújt, tehát ennek házi kivitelezése sem lehetetlen, ám a precíz munka a megfelelő murva vastagság, rétegrend és tömörítés elengedhetetlen ahhoz, hogy jól funkcionáló és tartós legyen a leterített műfű.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: műfű, terasz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Telkünk előszobája az előkert

Az előkert köti össze házunkat a külvilággal, így a hozzánk érkezők a ház állaga mellett az előkert színvonalának alapján alkotnak képet az ott lakók ízléséről.


NONOX teraszcsavar

Manapság divatos a fából készült teraszburkolat. Ez nem véletlen. A faburkolat természetes, melegséget sugároz, ugyanakkor strapabíró és dekoratív, ideális a medence körüli járófelület, vagy...