Okosmérés, okos áramgazdálkodás

2023-12-31 00:19:33 | Módosítva: 2023-12-31 00:22:31

A napelemek elszámolási rendszerének forrongó helyzete újra ráirányította a figyelmet az okosmérésre. Nem új ez a fogalom, hiszen az irányított tarifák között eddig is voltak idő- vagy felhasználási mód miatti tarifakülönbségek. A napelem időben változó teljesítménye miatt azonban az áramfogyasztásunkat is egyre inkább a napelemek termeléséhez kell majd igazítanunk. Saját fogyasztásunkat párhuzamba kell állítani a saját termelésünkkel. Az MVM tájékoztatója alapján igyekszünk eligazodni a kérdésben.


Az energiaszolgáltatás modernizációjában jelentős változások vannak folyamatban, melyek lehetővé teszik, hogy a fogyasztók aktív és tudatos szereplőjévé váljanak az energiafelhasználásnak. Az eddigi egyirányú mérés és éves elszámolás elvét folyamatosan felváltja a kétirányú mérés, a telekommunikációra épülő okoseszköz, és okosmérés használata. Az okosmérők részét képezhetik a smart otthonoknak, ahol lehetőség nyílik a mérők és egyéb elektronikai berendezések, biztonságtechnikai eszközök intelligens összekapcsolására. Ezáltal könnyen áttekinthetővé, felügyelhetővé válik a lakás villamosenergia rendszere.

A fogyasztó folyamatosan nyomon követheti az elfogyasztott, vagy visszatáplált villamosenergia mennyiségét, költségét egyaránt. Az okosmérés segítségével áttekinthetőbb a felhasználási hely energiafelhasználása, mivel a jelenleginél részletesebb és gyakoribb információhoz juthatunk villamos energiafogyasztási szokásainkról. A felhasznált villamos energia mennyisége rendszeresen és automatikusan távolról leolvasható, így akár minden hónapban tényleges fogyasztáson alapuló számlát kaphatunk.

Megfigyelhetjük, hogy mennyit fogyasztanak elektromos berendezéseink vagy, hogy mennyit jelent, ha használaton kívül kikapcsoljuk (áramtalanítjuk) a készülékeinket, ugyanis a berendezések készenléti állapotban is fogyaszthatnak. Amennyiben ezeket figyelembe véve változtatunk fogyasztási szokásainkon, úgy csökkenthetjük az áramszámlánk összegét is.

Kormányrendelet előírásai alapján

Az elosztó köteles okosmérőt felszerelni a kisfeszültségen 3x80 amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználó részére, ha:

– a felhasználási hely teljesítménye, új felhasználási hely csatlakozása vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén, eléri vagy meghaladja a 3x32 A-t;

– direkt mérés esetén, ha a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül csatlakoztatásra a villamosenergia-hálózatra, vagy a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár.

Azoknak a felhasználóknak, akiknek a fogyasztási helye nem tartozik bele a fenti kategóriák egyikébe se, lehetőségük van külön díj ellenében okosmérő felszerelését igényelni.


Az okos vagy más néven smart fogyasztásmérő berendezésnek nevezzük az olyan mérőt, mely kétirányú kommunikáció mellett a negyedórás fogyasztási, termelési adatokat és a készülék vezérlési, kapcsolási lehetőségét is biztosítja. Az adatok zárt rendszerű (nem nyilvá­nos) telekommunikációs hálózaton keresztül kerülnek az elosztói mérési központba, mely feldolgozza, tárolja azokat és továbbítja a számlázási rendszer, valamint a kereskedők, valamint a rendszerirányító részére. A rendszer biztosítja az ügyfelek számára a mérési adatokhoz való online, internetes hozzáférést.

Okosmérővel az is lehetséges, hogy mérőóra-állás diktálása nélkül a tényleges havi fogyasztása alapján kapjuk meg áramszámláinkat. A rendszerben rögzített adatokat pedig akár a mérőn, akár egy regisztrációt igénylő internetes felületen is meg tudjuk nézni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napenergia Nap nélkül

A napenergia hasznosításának jelenleg legelterjedtebb módja a közvetlen villamos áram termelése fotovoltaikus napelem technológiával. Ennek a technikának a gyenge pontja a hatásfok, ami nem...


Bosch újdonságok a napenergia hasznosításban

Az energia megtakarítást célzó új beruházások, valamint a meglévő épületek felújítása során egyre gyakrabban alkalmaznak megújuló energiaforrásokat. A napkollektorok iránti növekvő érdeklődés...