Penészesedés okai, és megszüntetési lehetőségei

2023-12-31 00:40:16 | Módosítva: 2023-12-31 00:40:16

A lakásban megjelenő penészesedés mindenkit rémülettel tölt el, és nem alaptalanul. Mondják, hogy ha a penész felüti a fejét, azt igen nehéz véglegesen megszüntetni. A tüneti kezelések csak átmeneti eredményeket hoznak. A szakértők szerint végleges és tartós megoldást csak akkor remélhetünk, ha feltárjuk a kiváltó okokat, és megszüntetjük azokat. Utána érdemes csak foglalkozni a kármentesítéssel.


A fal penészesedésének sok kiváltó oka lehet. Az egyik általános probléma, amikor maga a fal nedves, folyamatosan nedvesedik. Akár azért, mert az alap vízszigetelése rossz, elöregedett vagy talán nem is volt, akár azért, mert valahonnan – csapó eső, esőcsatorna, szivárgó csőrepedés, rosszul beszerelt tusoló, fürdőkád – folyamatosan nedvesség-utánpótlást kap a falazat. Ez a terület egy önálló megközelítést igényel (falszigetelés), de most ezt egy másik alkalomra félretennénk, és a penész kialakulásának másik megközelítését néznénk át.

Penészgomba kifejlődésének előfelté­tele minden esetben a megnövekedett nedvesség bizonyos helyeken a lakásban. A fent már említett okokon felül ennek leggyakoribb oka a felületi páralecsapódás (hőhidak, magas levegő páratartalom), vagy ritkábban belső páralecsapódás. A károkat leginkább akkor vesszük észre, amikor a penészgombák már kifejlődtek, és elszíneződések formájában (penészgombafoltok) láthatóvá válnak, illetve megjelenik a jellegzetes penészszag.

A falak penészesedését sokszor lakberendezési hibákkal magunk okozzuk. Egy fal hőmérséklete a hideg időszakokban mindig alacsonyabb lesz, mint a beltéri levegőé. Nem okoz ez feltétlenül problémát, ha a helyiség levegője mozog, és a fal mentén lehűlt levegő folyamatosan elkeveredik a helyiségben. Ha azonban a falra szorosan nagyobb bútort tolunk, vagy az ablakos falat vastag függönnyel zárjuk el saroktól-sarokig, akkor megakadályozzuk ezt a levegőkeveredést. A falhoz zárt hideg levegő relatív páratartalma tartósan magas lesz, és folyamatos lesz a páralecsapódás, megindul a penészgombák szaporodása.


Páralecsapódás következtében keletkező penészgombakárok gyakran olyan helyeken fordulnak elő, amelyek utólag lettek felújítva, hogy jobb hőszigetelő-képességet érjünk el (tömített ablakok, falhőszigetelések).

Az ablakok megnövekedett tömítettsége által a természetes légcsere csökken. A helyiségben képződő nedvességet ezekből a lakásokból többszöri szellőztetéssel kell kivezetni. A célirányos szellőztetéssel és fűtéssel a szennyezett helyen a nedvesség csökkenthető, és ezzel a további penészgombák kifejlődését akadályozhatjuk.

Át kell gondolni, hogy milyen műszaki megoldás jöhet szóba a szellőzés szabályozására, ha a nedvesség több, rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetés után sem tud kielégítő mértékben távozni. Jól záró, korszerű nyílászárók és jól szigetelt fal mellet a természetes szellőzésbe mindenképpen bele kell avatkoznunk. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az ablakszellőzők beszerelése. Ezek olyan szellőzőnyílások az ablakok keretében, amiket – akár automatikusan, a helyiség páratartalma által vezérelve – szabályozni tudunk. Ha a páratartalom egy kritikus szint fölé emelkedik, a szellőzőnyílások megnyílnak, és megindul az automatikus légcsere.


A szellőzőnyílások nem csak az ablakok keretében lehetnek, hanem a falba beépítve is. Ezek is működhetnek páraszabályozással, automatikusan, de ventilátor nélkül, és üzemelhetnek beépített ventilátorral is, melyeket szintén a magas páratartalom kapcsol be, illetve az átszellőzés után ki. Természetesen ezek a megoldások az épület szempontjából hőveszteséget jelentenek, de ennek mértéke nem nagy, és a penészesedés megszüntetése érdekében mindenképpen szükségesek. A még komplexebb megoldás természetesen a hővisszanyerős szellőztető berendezés kiépítése, melyről már többször írtunk lapunkban. Ennél a kiszellőztetett levegő hőtartalma sem vész kárba, hiszen a hőcserélő azt nagyrészt visszaadja a friss levegőnek.

A penész eltávolítása

Ha a penészesedés okait egyértelműen el tudtuk hárítani, akkor még jön egy nehéz feladat; a penész spórákat maradéktalanul el kell távolítanunk, a maradékukat is el kell pusztítanunk, különben hamar újra felütik a fejüket. Amennyiben a fal előzőleg már penészes volt, akkor penészlemosó készítménnyel kell kezdeni a munkát. Mivel ez egy vegyszer mindenképp ajánlott munkavédelmi maszk viselése. A penészgomba spóráit ne lélegezzük be – viseljünk szájvédőt! A spórákat ne engedjük a szemünkbe sem, viseljünk porvédő szemüveget. A felújítás befejezését követően tusoljunk, és a ruházatunkat mossuk ki.

A speciális szer segít eltávolítani a foltokat, és olyan összetevője is van, ami a gomba későbbi visszatérését akadályozza. Ha a lemosót felvittük, és megszáradt, akkor egy spaklival egyszerűen lekaparhatók a foltok. Ezt száradás után szükség esetén meg lehet ismételni. A penész helyi megszüntetése után a környezet finom porszemcséit el kell távolítani (fimomtisztítás).

Szennyezett tapéták, illetve szilikonfugák is eltávolíthatók. A felületileg szennyezett helyek nedvesen lemosandók vagy porszívóval finomszűrővel (HEPA-szűrő) tisztítandók, majd 70-80%-os etilalkohollal az égési- és robbanásveszély figyelembevételével (csak kis mennyiséget kell használni, jól átlevegőztetni, nem szabad dohányozni és nyílt lángot használni), valamint a munkavédelmi szabályok betartásával (védőkesztyű, szájvédő, védőszemüveg) lehet kezelni. A lemosás és száradás után jöhet az egyenetlenségeket pótló glettelés, végül a festés. Hasznos, ha a probléma elleni adalékkal vagy kifejezetten penészesedést akadályozó festékkel festjük át a falat.

Kárpitozott berendezési tárgyak

Erősen szennyezett kárpitozott berendezési tárgyak (heverő, fotel) csak ritkán újítható fel elviselhető költséghatáron belül, ezért általában érdemesebb megválnunk ezektől. Szennyezett háztartási textíliák (szőnyegek, függönyök) szintén csak magas ráfordítással hozhatók helyre, így ezek helyett is érdemes újban gondolkozni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Párásító választása

Sokszor leírtuk már, hogy a lakás ideális páratartalma nagyon fontos egészségünk szempontjából. A túlságosan száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyánkat, ami betegségek támadáspontját nyitja...


KWL® központi szellőztető

Az otthonunk energiatakarékosságára tett lépések közül a legelső szinte mindig a határoló szerkezetek (falak, ajtók, ablakok) szigetelésével kapcsolatos – legyen, az új építés vagy felújítás. A...