Padlásfeljárók, padláslépcsők

2023-12-10 13:35:06 | Módosítva: 2023-12-10 13:36:00

Elsőre azt gondolnánk, hogy a régi családi házak, régi padlások esetében jön létre az igény, hogy használjuk ki, legalább tárolásra a padlás nyújtotta teret. De nem egészen így van, mert – bár divatosak a lapos tetejű családi házak és társasházak is –, de nem kevés a nyeregtetős megoldás sem.


És ezeknél az új építésű házaknál is felmerül a padlástér használata.

Ha nem is akarjuk nap mint nap igénybe venni a padlásteret, rengeteg olyan használati tárgyunk van, amire sokszor hónapokig nincs szükségünk, de valahol tartanunk kell. Ilyenek pl. a síléc, a szánkó és más téli eszközök tavasztól őszig, de a fordítottja is van; a gumicsónakot sem sokat fogjuk használni télen. A nagyméretű, de nem nehéz tárgyak tárolásához ideális hely a padlástér. Ha ez a tér járható borítású padlóval rendelkezik, és megfelelő feljárónk van hozzá a lakásból. Az előbbit meg kell építenünk, az utóbbit meg kell vásárolnunk. A sima létra nem igazán jó megoldás, mert ügyetlen vele bánni, és nincs hová tenni használaton kívül. A padlásfeljáró viszont tökéletes erre a célra, biztonságos és könnyű hozzáférést biztosít a beépítetlen tetőterekbe, a költséges és helyfoglaló fix lépcső helyett. A padláslétra és a padláslépcső között pont annyi a különbség, amennyi a létra és a lépcső között! Ahol inkább mászni kell, az lesz a padláslétra, ahol már kényelmesebb a közlekedés, azt nevezhetjük padláslépcsőnek.

A padlásfeljáró lépcsők összecsukása illetve lenyitása nem igényel nagy teret, zárt állapotukban pedig beleilleszkednek a mennyezet síkjába. Mindez hozzájárul a lakóterület takarékos kihasználásához.


Utólag is beépíthető a beton- és a fafödémekbe egyaránt. Fő előnyük, hogy a belső térből biztosítják a padlástérbe való feljutást, mégpedig úgy, hogy használaton kívül a lakótérben nem, csak a födém felett igényelnek több, kevesebb helyet. A mennyezeten pedig csak egy azonos síkban elhelyezkedő ajtó jelzi a helyüket. Lenyitásukhoz alul is szabad térre van szükségük. A legkisebb használható belmagassághoz (kb. 220 cm) már lehet létrát beépíteni. A maximális belmagasság 280, 300 vagy akár 330 cm is lehet. A megfelelő belmagassághoz való típus kiválasztása azért fontos, mert a leeresztett létra fokainak közel vízszintes helyzetbe kell kerülniük. Mielőtt megvásárolnánk a padlásfeljárót, mérjük le a plafon és a padló közötti távolságot, nehogy otthon érjen minket meglepetés.


Az összecsukható padlásfeljárók létraszára fából és fémből egyaránt készülhet. A leggyakoribbak a több létratagból álló és csuklószerkezettel összekapcsolt padláslétrák, amelyeknél az egyes tagok egymásra csukhatók. A felső tagot általában karos szerkezet és a nyitást elősegítő rugós előfeszítés segíti. Az ollós szerkezetű padlásfeljáró lépcsőknek nagyobb a teherlehetősége, akár 200-250 kg, és ezeknek sem nagyobb a helyigénye a padlástérben, viszont lenyitáskor kisebb helyre van szükség, mint az összecsukható lépcsők esetében. Kapható még nagy teherbírású alumínium csövekből összeállított teleszkóp létrás padlásfeljáró is. Előnye, hogy nagyon könnyű a mozgatása, meglepően csekély a helyigénye és jó a teherbírása.

Nem mellékes szempont a lépcső alapanyaga

Lehet fa, alumínium, illetve acél. A legellenállóbb az acél és az alumínium, utóbbi nemcsak könnyű, de strapabíró, rozsdamentes, az évek során nem kezdi ki sem a hőmérséklet-ingadozás, sem a pára. Szintén jó választás a fa, amely hosszú éveken keresztül elkísér minket, ha nem éri nedvesség – ráadásul természetes anyag, és könnyű vele dolgozni.

A padlásfeljárónak nemcsak a használata, de a beépítése is egyszerű, ha betartunk néhány fontos alapszabályt. Mivel az egész létraszerkezetet a dobozkeret foglalja magába, ezért a méretének a födémgerendák távolságához kell igazodnia. A dobozt ugyanis mindig a gerendákhoz kell erősíteni, ez pedig bizonyos mértékig behatárolja, hogy a helyiségbe hová lehet felszerelni a feljáró létrát. Ezt kissé módosítani lehet egy kiegészítő kerettel, amit viszont ugyancsak a gerendákhoz kell szilárdan erősíteni. A tetőtérbe jutó személynek még fel is kell egyenesednie, tehát a nyílás és a tető síkja között legalább egy átlagos ember magasságát megközelítő távolságnak kell lennie, hogy ne verjük be a fejünket, amikor felegyenesedünk a padlástérben. A padlásfeljáró helyének kijelölésekor arra is ügyeljünk, hogy olyan helyet válasszunk, ahol kényelmes a fel- és lejutás.Ha megtaláltuk a tökéletes helyet, és a gerendatávolság is stimmel, már csak azt kell megvizsgálni, hogy padlásfeljárónk kinyitott állapotban mennyi helyet igényel. Ha ezt kimértük, jelöljük ki a nyílás helyét, fúrjuk ki (ügyelve a derékszögre), majd felülről süllyesszük be a létrát. Fontos, hogy a keret vízszintben legyen a mennyezettel! A következő lépésben stabilan ékeljük ki, majd végezzünk egy próbanyitást.

Ideális esetben a padlásfeljáró tökéletesen illeszkedik a padlóba, de ha nem ez a helyzet, vizsgáljuk meg, hogy a létra elemei állíthatók-e. Ha igen, állítsuk be a megfelelő hosszúságot; ha nem, akkor fűrésszel igazítsuk a létra méretét a szükségeshez. Ha precízen beállítottuk a padlásfeljárót, facsavarral rögzítsük a födémhez. A beépítési rendszernek köszönhetően a padlásfeljáró lépcsők beépítése, illetve a helyiség belmagasságához való igazítása két ember által könnyen elvégezhető. Kaphatók motoros padlásfeljárók is, melyek távirányítójuk gombnyomására maguktól nyílnak le. Azért a biztonság kedvéért és áramkimaradás esetére ezek is mozgathatók kézzel is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímák otthonra

A nyári hónapokban a hőség – különösen a tetőtéri lakásokban – néha elviselhetetlen. Egy klímával azonban képes kellemes hőmérsékletűre lehűteni aszobákat. ABoschnál megtudhatja, hogyan működnek...


Tetőterek hőszigetelési követelményei

A beépítésre alkalmas padlások lakótérré való átalakításával, kedvező áron oldható meg a ház bővítése. A család gyarapodásával szükséges lehet egy ilyen beruházás, ez azonban csak akkor lesz...