Falikút a ház oldalában

Régebbi házaknál a gyors és olcsó megoldások korszakából még megtalálhatók, sőt többnyire használatban is vannak a belülről kivezetett vízcsapok. Leginkább a kert öntözéséhez használatosak, ám hasznosságán túl veszélyforrás is, mert ha nincs jól elzárva, áztathatja a ház alapját, körülötte pedig mindig sáros a talaj. Nem muszáj megszüntetnünk, viszont akkor legalább rendezzük a környezetét, alakítsuk át igazi falikúttá (1).

Ennek első lépéseként szerezzünk be egy kb. 50x50 mm-es beton vízösszefolyó aknát, és azt a talajszint alá süllyesztve helyezzük el a csap alatt. Ha nem tudunk kész elemet vásárolni, formaként használjunk hasonló méretű műanyag edényt, amit sík lapra állítva vegyünk körül deszkából összeütött kerettel. A keret belső mérete 60 mm-rel nagyobb és 30 mm-rel magasabb legyen a mintázó edényé. A műanyag edény lehet kör alakú is, a deszkasablon azonban ebben az esetben is négyzetes legyen. A sablon és az edény fala közötti résbe töltsünk betont, zömítsük, majd a tál aljának a középére ideiglenesen ablaküveges kittel ragasszunk rá pl. mosogató lefolyócsonkját (2). Az edény alját is fedjük le nedves betonnal, ám arra vigyázzunk, hogy a lefolyócsonk közben ne mozduljon el a helyéről.
A nagyításhoz KLIKK ide!A szikkadó öntvényről óvatosan szedjük le a deszkasablont, majd a betont hagyjuk teljesen megkötni. A szilárd betonmedence belsejéből óvatosan emeljük ki a formázó tálat, és csatlakoztassuk rá a PVC vízelvezető csövet. A készen beszerzett vízgyűjtő akna aljára is csatlakoztassunk lefolyócsövet, amelyet jó esetben a csatornába csatlakoztathatunk megfelelő műanyag idommal.
Ha erre nincs mód, a házfaltól legalább 2 m távolságban egy víznyelő gödörhöz vezessünk el min. 50 mm átmérőjű lefolyócsövet. Az ilyen gödör legalább 60 cm mély legyen, és sóderral töltsük fel. A betonmedence helyét is ássuk ki (az esetleges csőárokkal együtt), és a talajba süllyesztve állítsuk vízszintbe, az alját pedig simítsuk be ferdén felrakott betonhabarccsal (3). Töltsük fel földdel a medence környékét, és kb. 5 cm vastag betonhabarcsba ágyazva rakjuk le a kútkáva első téglasorát (4). A mérete akkora legyen, hogy a téglák a medence pereméig érjenek, és a sarkokon kötésben legyenek majd a föléje kerülő téglákkal. Az egységes fugahézagot 10x10 mm-es lécekkel biztosítsuk, majd rakjuk fel, és kőműveskanállal simítsuk le a lécek közé töltött habarcsot (5). A felső téglasort is rakjuk le, a méretre darabolt téglák oldalát egyenes léccel állítsuk be (6), majd a fugákat simítóvassal zömítve húzzuk le (7).
A régi idők falikútjaira emlékeztető formát is kialakíthatunk téglákból. Ez kissé nagyobb munkát igénylő feladat, de az eredménye mutatósabb is. A medencét ez esetben a ház falán élére állított dísztéglákból kell kiraknunk, mégpedig felül félkörívet kiadó darabokból. A vízvezeték csőáttörését koronamaróval célszerű elkészíteni, de előtte a vezetékre hajtsunk fel megfelelő méretű csőtoldó karmantyút, hogy a csap takaró tárcsája a burkolatra feküdjön majd fel. A felül boltívesen kirakott szegélyt azonban kisméretű falazótéglák méretre darabolt részeiből húzhatjuk fel. A szegélytéglák élét sarokcsiszolóval kerekítsük le, felületüket csiszoljuk simára, mégpedig az anyagnak megfelelő tárcsát használva. A szabályos fugaszélességet most is lécbetétekkel célszerű kialakítanunk. A medencét ezúttal is a talajba süllyesztve célszerű elhelyeznünk, mégpedig az előzőkhöz hasonló kialakításban. A kerek vízgyűjtő az előnyösebb, ám a lefolyócső lehetőleg a csap alá kerüljön.
A medence beállítása után következhet az ívelt káva kialakítása kisméretű, élükön csiszolt, és felül lekerekített élű tömör téglákból. A kávát most is habarcsból felhúzott alapra falazzuk fel. A körív pontos alakját farostlemezből kiszabott sablonnal ellenőrizzük, amit a káva belső oldalához illesztve használjunk. A téglákat mindig az ív középpontja felé tájolva állítsuk be. A téglák a belső íven szinte egymáshoz érjenek, kívül viszont a fugák szélessége akár 2 cm széles is lehet. A káva és a medence alját belülről cementes habarccsal ferdén töltsük fel, majd simítsuk le. Amint a habarcs teljesen megkötött, újból csiszoljuk simára és tisztára a téglák felületét, majd vékonyan hordjunk fel rá módosított műgyanta bevonatot, hogy a falikút felülete víztaszítóvá váljon, ami a tisztítását megkönnyíti. Végül a közvetlen környezetét kavics- vagy murvaréteggel felszórva tegyük még vonzóbbá.


 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: falikút, kút

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiskerti szökőkutak, csobogók

Valószínűleg sokaknak szerezne örömöt, ha kertjében egy hangulatos kis kerti csobogó tenné teljessé otthona hangulatát. Ilyenek nagy számban kaphatók készen, és sok művész is foglalkozik kerti...


Kerti építmények

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán...