Skil körfűrészek

1A Skil bőséges körfűrész választékából - a legújabb katalógusban nem kevesebb, mint tíz különböző gépet találtunk - három típust kaparintottunk meg. A 700 W-os 5740-es (1) a legkisebbek közé tartozik, és az alsó mezőnyben fut az 5751-es típusjelzésű is (2), melynek teljesítménye kereken 1000 W. Felettük még - 1100 és 1500 W között - négy különböző körfűrészt kínál a Skil. Harmadik gépünk a két akkus közül az egyik, az 5144-es (3). Így azért együtt alkalmasak arra, hogy a barkácsolókat leginkább érdeklő árkategóriákat feltérképezzük.

2Az akkus gép és, és a hálózati 5740-es konstrukciós rokonsága első látásra is szembetűnő (4). Kijelenthetjük, hogy az egész talprész, a megvezetések, a ferdevágás mechanizmusa a porelszívásig teljesen azonos, így inkább ezt a két gépet érdemes együtt tárgyalnunk. A különbség természetesen a motor oldalán van. A 700 W-os, 230 V-os hálózati energiaforrás helyére a másik gép 14,4 V-os, 1,3 Ah-ás NiCd akkuról hajtott egyenáramú motort kapott. Az eltérő adatokat persze nem könnyű összehasonlítani, de a különbséget a gyakorlatban nem elsősorban a vágási teljesítményben és az erőben kell keresnünk. A hálózati gép 4300-as üresjárati fordulatszáma, és az akkus 2700/perces fordulata közötti különbség persze érezhető, de egy átlag pozdorjatábla, vagy puha fenyődeszka vágásakor ez nemigen jön elő. Folyamatos vágási munkáknál természetesen az akku előbb-utóbb feladja, a hálózatinak ilyen gondja nincs.
3A két gépen különböző motortest, fogantyú, markolatkiképzés viszont az akkus gépnél tűnik precízebbnek. Fogása kellemesebb, a markolat gumírozott, vastagabb, minden elem lekerekített. (Kicsit szokni kell, hogy a kapcsológombot a középső ujjunkkal kell nyomni, különben nem érjük el a reteszelő gombját, de ennek nincs gyakorlati jelentősége.) Ehhez képest az 5740-es kissé szögletesnek tűnik, fogása is más. A továbbiak - és a használat szempontjából meghatározóbbak - viszont azonosak. A maximális vágási mélység 40 mm, 45°-os ferde vágásnál 26 mm, a pontos szögérték és vágási mélység érték skáláról olvasható le (5). A tengelyen mindkettőnél 130 mm-es, keményfém-lapkás fűrésztárcsa forog (6). Még a leáttételezés is azonos, és úgy van megoldva, hogy a motortengely - vele motorház - kikerül a tárcsatengely síkjából. Ennek köszönhető a nagy vágási mélység. Egy lényeges különbség viszont a két gép között; az akkus változatot elektronikus tengelyfékkel látták el, a nyomógomb elengedésekor a vágótárcsa szinte azonnal megáll. Ez a gyakorlatban is hasznos, és a biztonságot is fokozza. Szellemes a vágási jelölést lekövető átlátszó (plexi) szálkereszt (7), ami megkönnyíti a kézből történő szabad vágást. Azért a pontos egyenes vágáshoz
érdemes használni a tartozékként kapott párhuzamvezetőt, amelyen ugyancsak találunk milliméter beosztást (8). Ugyanígy a műanyag tárcsavédőhöz csatlakoztatható porszívót is, mert fűrészeléskor bizony szál a por rendesen. 4Kezdünk elfogulttá válni az akkus gépekkel szemben. Rendkívül praktikus az, hogy nem kell bajlódni a csatlakoztatással, a vezetékkel (nem lehet elvágni sem), és a mai akkumulátorok meglepően soká bírják a munkát, akár a kert sarkában felállított munkaasztalon is. Aki a tárcsafűrészt alkalmilag használja, rövidebb vágási munkákhoz, annak bátran ajánljuk. A folyamatos vágáshoz viszont a hálózati gép az alkalmasabb, és az akkucserével sem kell foglalkozni néhány év múlva.
Az 1000 W-os, 5751 típusjelű körfűrész másik családból származik. Robusztusabb felépítésű, nehezebb darab, 51 mm-es maximális vágási mélységgel egyenes vágáskor, amelyből még 45°-os vágásnál is marad 34 mm. Kerestük rajta az összes Skil körfűrészen megtalálható pótmarkolatot, de nem találtuk. Munka közben, jobb híján, a motorházon vagy a főmarkolaton tarthatjuk másik kezünket (9), erősebbek pedig fél kézzel vállalhatják a feladatot. Hogy még egy negatívumot említsünk; a beállított vágási mélységről sem kapunk információt, skálabeosztás nincs rajta. Persze egy ezermesternek legyen otthon mérőeszköze.
7A könnyűfém talprész, tárcsavédő, a szögbeállító elemei viszont már-már profi gépet sejtetnek. A beállított és rögzített értékek úgy is maradnak, nem hajlik, nem nyaklik a mechanizmus. A szögbeállítón a fokbeosztást is megtaláljuk, és a párhuzamvezetőről sem hiányzik a mérőskála (10). A fenti gépeken megdicsért iránytartó szálkereszt viszont igen, de úgy látszik semmi sem lehet tökéletes. Egészében a három körfűrész közül ez a legkomolyabb. 152 mm átmérőjű, ugyancsak vídia lapkás tárcsájával érezhetően nagyobb a vágási teljesítménye. Apróságnak tűnik, de tetszett, hogy porelszívó csonkjába olyan gumi szűkítő-gyűrűt tettek, melynek segítségével bármelyik háztartási porszívó rácsatlakoztatható. Rendszeres otthoni használatra ezt ajánljuk.
8Ajánlott fogyasztói árak:
Skil 5740: 21 990 Ft
Skil 5751: 23 990 Ft
Skil 5144: 39 990 Ft

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magyarországon a Shindaiwa

Az idei év áprilisától a hazai vásárlók számára is elérhetővé válnak az Amerikában egyik piacvezető márka termékei. Az 1975-ben Hirosimában alapított gyár kutatás-fejlesztési és gyártási részlege a...


Ha szeptember, akkor faipar

Minden év szeptemberében rendezik me a soproni faipari vásárt, ehhez igazodik minden szerszámkereskedő, és ebben a hónapban hirdetik meg a faipari akciójukat. Ácsok, asztalosok nélkülözhetetlen...