Napfényvédők és árnyékolók

Lakások, családi házak, nyaralók berendezésekor ma már elengedhetetlen a megfelelő árnyékolástechnikai eszközök beépítése. Az épületek nyílászáróin, üvegfelületein keresztül érkező hőenergia és fény szabályozására a külső, mozgatható árnyékolók a leghatásosabbak. Megvédik a bútorokat a kifakulástól, csökkentik a zaj és a por épületbe jutását, valamint védelmet biztosítanak a repülő rovarok ellen. A belső árnyékolók optimális hő-, és fényviszonyokat teremtenek a lakásban, csökkentik a zajszintet, jól megválasztott színükkel hangulatossá és egyedivé varázsolják a lakókörnyezetet, barátságossá a munkahelyet, viszont kevésbé hatékonyak a meleg ellen.
A gyártók és a kereskedők az egyedi igényeknek is megfelelő külső és belső árnyékolástechnikai eszközök széles választékát kínálják, melyben a funkció és az esztétikum az üzembiztos konstrukció és a kényelem összhangját biztosítják.
Régi, bevált "eszköz" a szúnyogháló (1), mely megakadályozza a repülő rovarok bejutását a lakásba úgy, hogy közben a szellőzést és a zavartalan közlekedést is lehetővé teszi. A mozgatható szúnyoghálókat rugós működtetésű védőtokos, illetve tolókeretes kivitelben készítik. A felső tokból lehúzható változat alul beakasztható, míg az ajtónyílás oldalán elhelyezett háló mágneses rögzítésű. Állandó szúnyoghálóknál alumíniumkeretbe rögzítik az üvegszál szövetet.
A redőnyök (2) modern és régi házak homlokzatához egyaránt harmonikusan illeszkednek. Az időjárásálló, UV-stabilizált műanyag, vagy a kemény habbal töltött alumínium lamellák védelmet nyújtanak a meleg, a hideg, a szél, a csapadék és a zaj ellen, esetleg biztonsági szerelvényekkel kiegészítve még betörés ellen is. Az alumínium profilból készített vezetősínek rugalmas tömítése csendes működést biztosít. A lamellák hevederrel, kardáncsuklós hajtóművel vagy motorral tekerhetők fel a falba süllyesztett redőnyszekrénybe, vagy utólagos beépítésnél a külső alumínium védőtokba.
Az alumíniumzsaluzia (3) - akár a fából készített zsalu vagy zsalugáter (4) - lamellái tetszőleges szögben forgatva kirekesztik a vakító napfényt, de a szórt fény és a friss levegő bejutását lehetővé teszik. A gumibetétes oldalvezető sínek zajtalan üzemelést biztosítanak. Az alumíniumzsaluzia belülről kézi kardáncsuklós forgatókarral működtethető, de vezérlőelemekkel automatizált motorral is kiegészíthető. A lamellák új épületeknél a falba süllyesztve, utólagos beépítésnél a külső védőtokba gyűjthetők össze. Épületek napsütötte homlokzatának árnyékolására ideális megoldás.
Ha ablakhoz és homlokzathoz, betekintés és nap elleni védelemre keresünk megoldást, akkor az épület homlokzatának átformálása is felmerülhet. Erre ideális megoldás az ablaknapellenző (5). Természetesen családi házak teraszára (6), lakások erkélyére, ablakaira is szerelhetők, de a homlokzati napellenzővel kialakítható a teljes meglevő épülethomlokzat (7) is. Az egyszínű, csíkos vagy mintás, UV-stabilizált, impregnált ponyvából készített árnyékolók nem csak a napsütés és csapadék elleni védelmet biztosítják, hanem egyénivé varázsolják a környezetet harmonikusan illeszkedő vagy finoman ütköző színükkel. Működtethetők kézi hajtókarral vagy motorral, mely vezérelhető infra távirányítóval, de fény-, és szélérzékelő automatikával is.
A gomba típusú napernyőket (8) oszlopos kivitelben hevederes vagy hajtókaros működtetéssel készítik. Teraszok, kerti ülőbútorok csapadék és nap elleni védelmére ajánlott.
Nagy a választék a napellenzők tekintetében. Készülnek jobbra-balra kihajtható, ollókaros napellenzők, melyek inkább vendéglátóhelyek teraszainak nélkülözhetetlen részei. Ugyanakkor nagy a választék a kisebb méretű típusokból is. Ezeknél a vászon dőlésszöge tetszőlegesen beállítható, állítható a kinyúlási méret is. Érdekes megoldás a "pergola típusú" (9) napernyő is, melyet nagyméretű teraszok nap és csapadék elleni védelmére ajánlanak.
A bura vagy kagyló típusú íves napellenzők (10) alakja, mérete és színe nagyon változatos lehet. Vidám színei és változatos formái miatt jól illeszthetők a modern stílusú lakóépületekhez, de műemlék épületek homlokzatának is nélkülözhetetlen tartozékai lehetnek. Egész évben védik a bejáratot, az ablakokat a napsütéstől, esőtől és hótól. Az egyenes és hajlított alumínium profilokból készített buraernyők vázszerkezete fix és mozgatható kialakítást egyaránt lehetővé tesz.
Nem csak "kiegészítőként" használhatjuk az oldalárnyékolót (11); árnyékol, véd a széltől és a kíváncsi tekintetektől. Különleges látványa elegáns hatást és védettséget kölcsönöz balkonnak vagy terasznak. A szerkezet igen egyszerűen kezelhető. Különböző kinyúlású és - a kezelés szempontjából (balos, jobbos) - kivitelezésű legyezők kaphatók.

Télikertek árnyékolását is - hogy ez az oázis ne váljon gőzfürdővé, hogy ne csak télen szolgáljon kellemes, napfényes tartózkodóhelyül, hanem a tűző nyári napokon is árnyékból tudjuk élvezni a természet közelségét - megoldhatjuk külső vásznas árnyékolóval (12). Napvédő vászonként alkalmazhatjuk a napellenzőknél már megszokott nagy fényállóságú impregnált acryl-szöveteket, de a hővédő hatást fokozhatjuk olyan anyagokkal, melyek lyukacsain a felmelegedett levegő könnyebben távozik, és még keresztül is láthatunk rajta. A télikert tetőzete alatt különösen a felső csúcsnál szorul meg a meleg levegő, ezért itt célszerű szellőzőablakokat elhelyezni. Ezek a berendezések nem csak az üvegtetőt védik a naptól, hanem speciális csuklótagok közbeiktatásával jól követik a függőleges, vagy többféle szögben csatlakozó üvegfelületeket is. Fontos az is, hogy a jó légmozgás érdekében legalább 8-10 cm távolság legyen az üveg és a vászon között.
Minden vásznas napellenzőnél ügyelni kell az erős széltől való megóvásra. Ilyenkor be kell csukni az árnyékolót. Elektromos mozgatásra is lehetőség van, mely rendelhető automatikus szélérzékelővel is. Ha azt akarjuk, hogy a kinyitással se kelljen bajlódni, alkalmazzunk kombinált szél-, és napérzékelőt (13), így berendezésünk teljesen automatikusan fog működni.
A külső árnyékoló berendezések mellett legalább olyan fontosak a belső árnyékoló eszközök, bár ezeknek a hősugárzás elleni védelme sohasem érheti el a külső árnyékolókét. Legsokoldalúbban használható árnyékoló a pliszéfüggöny (14). A pliszírozott textília megszűri az erős napsugarakat, ugyanakkor lehetővé teszi a szellőzést is. Tetőterek vagy télikertek vízszintes vagy döntött üvegfelületeinél, boltíves, trapéz vagy háromszög alakú ablakoknál egyformán alkalmazható. A természetes hatású és dekoratív pliszéfüggönnyel a legbonyolultabb árnyékolási feladat is megoldható.

A duettfüggöny (15) a pliszéfüggöny kétrétegű változata. A szintetikus, portaszító textília méhsejt alakú levegőcellái elrejtik a zsinórzatot, jó hőszigetelő és hangelnyelő tulajdonságúak. A belső textilréteg a lakótér hangulatának megfelelő színű, míg a külső oldal mindig fehér, egységes látványt nyújt.
A reluxák (16) precíz felépítésük és könnyed kezelhetőségük által nem csak tökéletes napvédelmet és fényszabályozást biztosítanak, hanem esztétikus megjelenésükkel a fények és árnyékok harmonikus játékával atmoszférát teremtenek a helyiségben. A reluxák új, színharmonizált generációja 16 és 25 mm-es lamellákkal készül. Az azonos színű felfogósínnel, alsó zárónehezékkel, zsinórral és létrával, átlátszó forgatópálcával, automata zsinórrögzítővel hangulatos és praktikus berendezési tárgya a lakásnak. Billenő és nyíló ablakokra, ajtókra feszített kivitelben, két üvegfelület közé pedig hajlékony tengely-kivitelezéssel készül. Különleges alakú nyílások árnyékolása is megoldható reluxával. Rendkívül egyszerűen szerelhető, mely után semmiféle rögzítőelem nem látható.
A lamellás- vagy szalagfüggöny (17) helyiségek ablakainak, valamint a szabadba nyíló üvegajtók, üvegportálok függönyözésére szolgál, ugyanakkor kiválóan alkalmazható térelválasztóként is. A lamellák megfelelő szögű elforgatásával lehetővé válik a bejutó fény szabályozása: a napfény részben vagy teljesen kiszűrhető. Praktikusan egyesíti a fényzáró és dekorfüggöny funkcióit. Billenő és nyíló ablakokra is szerelhető.

A napvédelem, a fényszabályozás, de az illetéktelen betekintés megakadályozására is szolgálnak a roletták (18) is. Ezek az egyszerű és olcsó szerkezetek a hagyományos és modern lakások már ismert és elterjedt berendezési tárgyai ablakok, üvegajtók árnyékolására szolgálnak. A vászonroletták anyaga egy rugós, gyöngylánc vagy motoros működtetésű tengelyre felcsavarodó pamut vagy műszál alapú textília, melyet a jobb formatartás és gyűrődésmentesség érdekében műgyantás impregnálással látnak el. A textilanyag kikészítésének módja a rolettát több funkció ellátására is alkalmassá teszi. Az egyszínű átlátszó anyaggal kezelt vásznak védenek az erős napsugaraktól, nem sötétítik be a helyiséget, belátás ellen tökéletes védelmet biztosítanak. Fényzáró réteggel kent textilekkel a helyiségek elsötétíthetők. Ha egy nagy napterhelésű helyiség ablakán csak belső árnyékoló alkalmazható, ott alumínium külső bevonatú textillel a bejutott hősugarak egy része visszaverhető.
Különlegesek az áttört vásznak, melyek ritka szövésük miatt különféle mértékben lyukacsozottak, így a lehúzott rolettán ki lehet látni. Hátrányuk, hogy esti fénynél nem akadályozzák meg a belátást. A textilek nem csak egyszínű, hanem mintás kivitelben is készülnek (19). Megrendelésre készítenek elektromos csőmotor meghajtással, de infravörös távirányított kezeléssel is rolettát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs István


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sávroló, doppelroló, zebraroló

A sávroló minimalista stílusú, különlegesen letisztult árnyékoló, modern lakásokban különösen jól mutat. Egyszerre fényáteresztő és/vagy árnyékoló, így kiválthatók vele a hagyományos függönyök....


Árnyékolók karbantartása

Ahhoz, hogy a különféle napárnyékolók ne foltos-koszos kellékei legyenek a környezetünknek, legalább egyszer egy évben, lehetőleg a nyári szezon kezdetén némi karbantartást igényelnek. Ezzel...