Egészséges és kellemes

Hidromasszázs berendezések

A mai kor emberének kényelmét rendkívül sok berendezés biztosítja. Miért ne használhatnánk egy nagyon régi módszert a mai technikai színvonal segítségével? A hidromasszázs berendezések ötvözik ezt a két lehetőséget.

A hidromasszázs nem más, mint a víz és a levegő megfelelő összhangjával elért, vérkeringést fokozó masszázs. A fürdőzés során a test hőmérséklete megemelkedik, a vérkeringés felgyorsul, a vérnyomás csökken. A sejtek számára szállított oxigén és tápanyag mennyisége többszörösére nő. Mindezek mellett kitágulnak a bőr pórusai, a szövetek ellazulnak. Ezeket a hatásokat növelheti a hidromasszázs, mely összességében ajánlható a mozgásszervi és reumatikus panaszokra, a vérkeringési zavarok enyhítésére és a visszerek megelőzésére. Természetesen nem elhanyagolható a hidromasszázs hatása a stressz és a fáradtság kezelésében sem.
Az USA-ban élő Jacuzzi testvérek 40 évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a víz és a levegő keverékével működő berendezések tanulmányozásával. Mivel a Jacuzzi házban élő egyik fiúnak minden nap gyógytornászhoz kellett járnia, ezért az az ötlet adódott a családban, hogy a víz és levegő keverékét felhasználó masszázs berendezést készítsenek. Az ötlet alapján készült el a Jacuzzi hidromasszázs kád prototípusa. Ma a Jacuzzi egy multinacionális vállalat, mely évente 60 000 db hidromasszázs terméket gyárt. Tehát nem minden hidromasszázs termék Jacuzzi, csak az ebben a gyárban készített termékek viselhetik ezt a nevet.

A hidromasszázs kádak

A hidromasszázs kád egy önhordó, megfelelően merev fémkereten elhelyezett műanyagból készült, merevített kád, mely különböző formában kerül kialakításra, az ergonómiai és helymegfelelési szempontoknak megfelelően. Bármekkora hellyel is rendelkezzünk a fürdőszobában vagy a kijelölt helyiségben, az esetek többségében az adott helyre szabott méretű és formájú kádat biztosan megtaláljuk. Mivel a kád működése során rezgések keletkeznek, ezért az egész szerkezet rezgéselnyelő lábakon áll.
A fémkeret tartja a működéshez és működtetéshez szükséges különféle egységeket: az elektromos motorral ellátott szivattyút, transzformátort, villamosvezérlőt, kompresszort stb. Természetesen ehhez a kerethez csatlakoznak a kád külső burkolatai, melyek esztétikus és higiénikus megjelenést biztosítanak.
A használat megkezdésekor először megfelelő hőmérsékletű vízzel (36-40 °C) kell megtölteni a kádat a normál töltőcsapon keresztül. A töltőcsapot (a zuhannyal) tartalmazhatja a kád is, de természetesen a normál falra szerelhető kivitel is elfogadott a kád típusának megfelelően. Amint a víz szintje a kádban eléri a vízszint érzékelőt, a hidromasszázs funkció már indulhat is. Az érzékelő a vízszivattyú biztonsága miatt kerül beépítésre. A szivattyú ún. szárazon (víz nélküli) járása tönkreteheti az egész egységet, mely költséges szerelési feladatot eredményez. Természetesen minden kád el van látva túlfolyóval is, mely megelőzi a kád túltöltését a felesleges vízmennyiség lefolyóba történő elvezetésével.
A kád falában találhatóak a befúvók. Ezek fixen rögzítésre kerültek, tehát a helyzetük nem változtatható. A masszázssugár ezeken a befúvókon keresztül irányítható a kezelendő testfelületre. Nagyon fontos, hogy ez a sugár semmi esetre se érje merőlegesen a testet, hanem ferde irányból közelítse azt. A merőleges irányú sugár nem azt a masszázs jellegű hatást biztosítja, mely megkívánt lenne. A befúvóknak léteznek különböző típusai, melyek különböző masszázshatást képesek elérni: vannak, amelyek az adott testrész felületi, vannak amelyek mély szövetek, izmok masszázsát látják el. Ezek a fúvókák általában irányukban állíthatóak. A kád formája és a fúvókák kialakítása biztosítják az adott testrész kényelmes testtartás melletti biztos elérését, és a masszírozást. A kádak általában a hát, gerinc, talpak, derék, csípő masszírozását képesek megvalósítani.

A működés során a szivattyú a kádban lévő vizet mozgatja: a szívócsonkon keresztül elszívja a kádból, és a befúvókon keresztül sugárban a megfelelő testrészre irányítva visszapumpálja a kádba. E folyamat közben külső levegő vízhez való hozzáadása is megtörténik. A hozzáadott levegő mennyiségét a légkeverő szelep állításával szabályozhatja a kád használója. A teljes folyamatot az elektromos vezérlő irányítja, melyet a fürdőző a kád oldalán lévő vízálló kezelőgombbal kezel. Fontos megjegyezni, hogy ezek beltéri kádak, így a víz fűtéséről nem gondoskodnak. A fürdőzés és masszázs végeztével a vizet a lefolyón keresztül lehet eltávolítani.
A befúvók csőrendszere úgy került kialakításra, hogy a fürdőzés után a teljes menynyiségű víz távozzon. Ez azért fontos, mert így megakadályozható a pangó vizek kialakulása, mely fertőzés-, penészedés- veszélyét rejti magában.
Természetesen a hidromasszázs kádakhoz is léteznek megfelelő vegyszerek. Az akril kádakhoz kifejlesztett tisztító és fertőtlenítő folyadékok segítenek megőrizni a kád felületének tisztaságát, illetve elkerülni a fertőzésveszély kialakulását. A fényező viaszokkal megőrizhető a kádak fényes és karcolásmentes felülete. A csőrendszer fertőtlenítésére és tisztítására is léteznek különféle szerek, melyek használatával a lerakódott szennyeződések eltávolíthatóak, a csővezetékek fertőtleníthetők.
Ne feledkezzünk meg a fürdőolajok használatáról sem. Nagy meglepetés érheti a kádak használóját, ha nem a megfelelő fürdőolajat használja: a hidromasszázs kádakban minden esetben fékezett habzású fürdőolajakat kell alkalmazni. Ezek beszerezhetőek a szakkereskedésekben különféle illatokkal.
Természetesen a legkülönfélébb kényelmi szolgáltatásokat is megtalálhatjuk a kádakban. Rendelkezhetnek különböző tartókkal (olajok, pipere stb.), fejtámaszokkal, ülőkékkel. Az esztétikai szempontok sem szorulnak a háttérbe: a kádak különböző színekben, különböző formájú és színű előlapokkal rendelkezhetnek, és természetesen csaptelepet, zuhanyrózsát is kedvünk szerint választhatunk.

Zuhanyfülkék

A zuhanyfülke felszerelése a legegyszerűbb módja a helytakarékosságnak. Ezek a fülkék kevesebb helyet foglalnak el, hiszen létezik már 70x70 cm alapterületű is. A hidromasszázs tekintetében is más lehetősége illetve szolgáltatása van egy zuhanyfülkés megoldásnak. Miután a felhasználó álló helyzetben van a fülkében, így természetesen más a masszázs hatása is. A sugarak itt közel merőlegesen érik a testet, így szúró jellegűek. Ez a fajta masszázs inkább frissítő hatású. A befúvók természetesen ebben az esetben is állíthatók a felhasználó igénye szerint, de határok között. Nem lenne viszont igazán teljes a zuhanyfülke, ha nem nyújtana más jellegű szolgáltatásokat, mint a kád. Miután a fülke zárt, kézenfekvő, hogy gőzfürdő kialakítására is alkalmas. Sőt a gőzbe illóolajokat is vegyíthet, amit az olajtartályba előre betöltött illóolajból szolgáltat. Típustól függően választhatunk zuhatagfürdőt is, mellyel a vízesések alatti fürdőzés élményét varázsolhatjuk fürdőszobánkba.
Látható, hogy a zuhanyfülkés megoldás sem jelent lemondást, sőt további funkciók elérését teszi lehetővé: különböző zuhanyfunkcióktól kezdve, a törökfürdőn át a beépített rádióig és telefonig. Található a kádak között olyan típus is, melyre zuhanyfülke is szerelhető.
Alapvetően ezek a berendezések is hasonlóképpen kezelhetőek, mint a kádak. A zuhanytérben elhelyezett vízhatlan kezelővel választható ki a kívánt funkció, melynek beállítását LCD kijelző jelzi vissza a felhasználó számára.

Kültéri medencék

A kültéri medencék teljesen más műszaki megoldási igények mellett lényegesen más lehetőségeket nyújtanak. Maga a hidromasszázs funkció nem változik, de mindez egy kis közösséggel együtt élvezhető. A medencéket több személy is használhatja. A befúvók kialakítása hasonló, mint a kádakban, a kialakított ülőhelyeket elfoglalva a megfelelő testrészeket éri a sugár, illetve a befúvók állításával más testrész is elérhető. Az egy személyre jutó befúvók száma közel megegyezik. Előnye, hogy a medencében a víz örvénylő mozgása is kialakulhat, mely további jótékony hatást fejt ki a fürdőzők számára.
Az alapvető különbség a beltéri kádakkal szemben az, hogy a kültéri medencében a víz állandóan benne van. Ez azt jelenti, hogy a vizet folyamatosan forgatni kell egy szűrő és fűtő egységen keresztül. A keringtető szivattyú átnyomja a vizet a szűrőn, mely kiszűri az igen apró szennyeződéseket is. Ezután egy átfolyásos vízfűtő berendezés a kívánt hőfokra melegíti a vizet. A rendszer ózon hozzáadásával fertőtlenítést végez, így a vegyszerek hozzáadása jelentős mértékben csökkenthető. Ahhoz, hogy az energiaveszteség csökkenthető legyen, a medencék alsó-belső tere szigetelőanyaggal bélelt, így a víz csak a felületéről hűlhet. Használat után a medence letakarható a víz szennyeződésének és teljes kihűlésének elkerülése érdekében.
A kültéri medence kezelése teljesen megegyezik a beltéri rendszerekével, villamos kezelőfelületen választhatjuk ki a megfelelő funkciót: a különféle masszázsokat, aromaterápiás adagolást stb. Gépészetileg némi eltérés mutatkozik, egyrészt az előbb említett fűtő-szűrő rendszer kialakítása, másrészt a gépészeti elemek elhelyezése okán is. A kültéri medencéknél - típustól függően - lehetőség van a gépészeti rendszerek külső elhelyezésére is, azaz nem a medence alá kerülnek. Ez a rendszer nyilván segíti a medencetest könnyebb elhelyezését, illetve a gépészeti részek könnyebben karbantarthatókká válnak.

Telepítés

A telepítés szempontjából az első fontos döntés a hidromasszázs berendezés elhelyezése. Az elhelyezkedésnél biztosítani kell, hogy az összes szükséges műszaki berendezés elérhető legyen. Amennyiben pl. a kád nem mozdítható, akkor olyan szerelőnyílásokat kell készíteni, amiken keresztül ez a feltétel maradéktalanul teljesül. A falhoz való elhelyezésnél biztosítani szükséges a fal és a berendezés közötti szigetelést, hogy a víz ne folyhasson a berendezés mögé. Ne feledjük, hogy a hidromasszázs készülék működés közben enyhe rezgő mozgást végez, így a ragasztott vízvető használata nem ajánlott! A helyiség aljzata mindenképpen sík, vízzáró és pormentes legyen. A kádak előlapjának szakszerű le- és felszereléséhez legalább 50 cm szabad helyet kell, hagyjunk.
Minden berendezés rendelkezik ún. elhelyezési rajzzal, mely megadja a víz- és csatorna (lefolyó) bekötési helyeit a kád méretrajzához viszonyítva. A kiállásokat minden esetben ezek szerint a méretek szerint kell elkészíteni. Amennyiben a csaptelepet a kádra szerelik, mindenképpen szakember készítse el a megfelelő furatot. A lefolyó készíthető flexibilis bekötéssel is, ennek előnye az, hogy a kád mozgatható a csatlakozás megbontása nélkül (természetesen, ha a csaptelep a falon van, vagy az is flexibilisen van bekötve a kádon). Mielőtt a vízvezeték rendszert teljesen elburkolják, szükséges a fém csőhálózat EPH rendszerbe kötése.
A villamos feszültség és teljesítmény igényét a berendezés dokumentációjában megadják. Ennek megfelelően szakember elkészítheti a villamos kiállást. Teljesítménytől függően általában MT kábel kiállás szükséges néhány méteres darabbal. A berendezéseket villásdugós módszerrel csatlakoztatni nem szabad! Az előírások szerint a bekötésnek leválasztó kapcsolón és áram-védő kapcsolón keresztül kell megtörténnie. Természetesen a vonatkozó szabványokat és a biztonsági előírásokat minden esetben be kell tartani.
A megfelelő kiállások elkészítése után a gyártó/forgalmazó szakemberei üzembe helyezik a rendszert, és érintésvédelmi jegyzőkönyvet vesznek fel. Ez a jegyzőkönyv tanúsítja, hogy az elvégzett érintésvédelmi mérések igazolták a beépített biztonsági berendezések helyes működését, a rendszer érintésvédelmi megfelelőségét.

Néhány jó tanács

  • Kérje a szakember tanácsát az adott típusnak megfelelő kívánalmak miatt
  • Vizsgáltassa meg a berendezés elhelyezési területét szakemberrel, amennyiben kétségei vannak valamilyen műszaki kérdéssel kapcsolatban.
  • Ne feledje, hogy a kád helyszíni mozgatásához a szállítási útvonalat Önnek kell biztosítania.
  • Minden szerelési, üzembe helyezési feladattal a gyártó vagy forgalmazó által kijelölt szakemberéhez forduljon

Uhrinyi Attila
Cikkünk elkészítéséért köszönjük a NOVITEK Kft. segítségét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Többlépcsős tószűrő házilag

A kerti tó gondozási munkái abból adódnak, hogy az eltér egy természetes vízi ökoszisztémától. A természetes vizekben egyensúlyi állapot alakul ki, hiszen az adott víztömegnek van egy eltartó...


Válasszunk mindig idénygyümölcsöt

Ha nem csak az íz kedvéért, hanem egészséges voltuk miatt is fogyasztjuk őket, akkor nem árt tudni, melyik, mire jó leginkább. Az idénygyümölcsöket és zöldségeket részesítsük előnyben, hiszen egy...