Egészséges és kellemes

Hidromasszázs berendezések

A mai kor emberének kényelmét rendkívül sok berendezés biztosítja. Miért ne használhatnánk egy nagyon régi módszert a mai technikai színvonal segítségével? A hidromasszázs berendezések ötvözik ezt a két lehetőséget.

A hidromasszázs nem más, mint a víz és a levegő megfelelő összhangjával elért, vérkeringést fokozó masszázs. A fürdőzés során a test hőmérséklete megemelkedik, a vérkeringés felgyorsul, a vérnyomás csökken. A sejtek számára szállított oxigén és tápanyag mennyisége többszörösére nő. Mindezek mellett kitágulnak a bőr pórusai, a szövetek ellazulnak. Ezeket a hatásokat növelheti a hidromasszázs, mely összességében ajánlható a mozgásszervi és reumatikus panaszokra, a vérkeringési zavarok enyhítésére és a visszerek megelőzésére. Természetesen nem elhanyagolható a hidromasszázs hatása a stressz és a fáradtság kezelésében sem.
Az USA-ban élő Jacuzzi testvérek 40 évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a víz és a levegő keverékével működő berendezések tanulmányozásával. Mivel a Jacuzzi házban élő egyik fiúnak minden nap gyógytornászhoz kellett járnia, ezért az az ötlet adódott a családban, hogy a víz és levegő keverékét felhasználó masszázs berendezést készítsenek. Az ötlet alapján készült el a Jacuzzi hidromasszázs kád prototípusa. Ma a Jacuzzi egy multinacionális vállalat, mely évente 60 000 db hidromasszázs terméket gyárt. Tehát nem minden hidromasszázs termék Jacuzzi, csak az ebben a gyárban készített termékek viselhetik ezt a nevet.

A hidromasszázs kádak

A hidromasszázs kád egy önhordó, megfelelően merev fémkereten elhelyezett műanyagból készült, merevített kád, mely különböző formában kerül kialakításra, az ergonómiai és helymegfelelési szempontoknak megfelelően. Bármekkora hellyel is rendelkezzünk a fürdőszobában vagy a kijelölt helyiségben, az esetek többségében az adott helyre szabott méretű és formájú kádat biztosan megtaláljuk. Mivel a kád működése során rezgések keletkeznek, ezért az egész szerkezet rezgéselnyelő lábakon áll.
A fémkeret tartja a működéshez és működtetéshez szükséges különféle egységeket: az elektromos motorral ellátott szivattyút, transzformátort, villamosvezérlőt, kompresszort stb. Természetesen ehhez a kerethez csatlakoznak a kád külső burkolatai, melyek esztétikus és higiénikus megjelenést biztosítanak.
A használat megkezdésekor először megfelelő hőmérsékletű vízzel (36-40 °C) kell megtölteni a kádat a normál töltőcsapon keresztül. A töltőcsapot (a zuhannyal) tartalmazhatja a kád is, de természetesen a normál falra szerelhető kivitel is elfogadott a kád típusának megfelelően. Amint a víz szintje a kádban eléri a vízszint érzékelőt, a hidromasszázs funkció már indulhat is. Az érzékelő a vízszivattyú biztonsága miatt kerül beépítésre. A szivattyú ún. szárazon (víz nélküli) járása tönkreteheti az egész egységet, mely költséges szerelési feladatot eredményez. Természetesen minden kád el van látva túlfolyóval is, mely megelőzi a kád túltöltését a felesleges vízmennyiség lefolyóba történő elvezetésével.
A kád falában találhatóak a befúvók. Ezek fixen rögzítésre kerültek, tehát a helyzetük nem változtatható. A masszázssugár ezeken a befúvókon keresztül irányítható a kezelendő testfelületre. Nagyon fontos, hogy ez a sugár semmi esetre se érje merőlegesen a testet, hanem ferde irányból közelítse azt. A merőleges irányú sugár nem azt a masszázs jellegű hatást biztosítja, mely megkívánt lenne. A befúvóknak léteznek különböző típusai, melyek különböző masszázshatást képesek elérni: vannak, amelyek az adott testrész felületi, vannak amelyek mély szövetek, izmok masszázsát látják el. Ezek a fúvókák általában irányukban állíthatóak. A kád formája és a fúvókák kialakítása biztosítják az adott testrész kényelmes testtartás melletti biztos elérését, és a masszírozást. A kádak általában a hát, gerinc, talpak, derék, csípő masszírozását képesek megvalósítani.

A működés során a szivattyú a kádban lévő vizet mozgatja: a szívócsonkon keresztül elszívja a kádból, és a befúvókon keresztül sugárban a megfelelő testrészre irányítva visszapumpálja a kádba. E folyamat közben külső levegő vízhez való hozzáadása is megtörténik. A hozzáadott levegő mennyiségét a légkeverő szelep állításával szabályozhatja a kád használója. A teljes folyamatot az elektromos vezérlő irányítja, melyet a fürdőző a kád oldalán lévő vízálló kezelőgombbal kezel. Fontos megjegyezni, hogy ezek beltéri kádak, így a víz fűtéséről nem gondoskodnak. A fürdőzés és masszázs végeztével a vizet a lefolyón keresztül lehet eltávolítani.
A befúvók csőrendszere úgy került kialakításra, hogy a fürdőzés után a teljes menynyiségű víz távozzon. Ez azért fontos, mert így megakadályozható a pangó vizek kialakulása, mely fertőzés-, penészedés- veszélyét rejti magában.
Természetesen a hidromasszázs kádakhoz is léteznek megfelelő vegyszerek. Az akril kádakhoz kifejlesztett tisztító és fertőtlenítő folyadékok segítenek megőrizni a kád felületének tisztaságát, illetve elkerülni a fertőzésveszély kialakulását. A fényező viaszokkal megőrizhető a kádak fényes és karcolásmentes felülete. A csőrendszer fertőtlenítésére és tisztítására is léteznek különféle szerek, melyek használatával a lerakódott szennyeződések eltávolíthatóak, a csővezetékek fertőtleníthetők.
Ne feledkezzünk meg a fürdőolajok használatáról sem. Nagy meglepetés érheti a kádak használóját, ha nem a megfelelő fürdőolajat használja: a hidromasszázs kádakban minden esetben fékezett habzású fürdőolajakat kell alkalmazni. Ezek beszerezhetőek a szakkereskedésekben különféle illatokkal.
Természetesen a legkülönfélébb kényelmi szolgáltatásokat is megtalálhatjuk a kádakban. Rendelkezhetnek különböző tartókkal (olajok, pipere stb.), fejtámaszokkal, ülőkékkel. Az esztétikai szempontok sem szorulnak a háttérbe: a kádak különböző színekben, különböző formájú és színű előlapokkal rendelkezhetnek, és természetesen csaptelepet, zuhanyrózsát is kedvünk szerint választhatunk.

Zuhanyfülkék

A zuhanyfülke felszerelése a legegyszerűbb módja a helytakarékosságnak. Ezek a fülkék kevesebb helyet foglalnak el, hiszen létezik már 70x70 cm alapterületű is. A hidromasszázs tekintetében is más lehetősége illetve szolgáltatása van egy zuhanyfülkés megoldásnak. Miután a felhasználó álló helyzetben van a fülkében, így természetesen más a masszázs hatása is. A sugarak itt közel merőlegesen érik a testet, így szúró jellegűek. Ez a fajta masszázs inkább frissítő hatású. A befúvók természetesen ebben az esetben is állíthatók a felhasználó igénye szerint, de határok között. Nem lenne viszont igazán teljes a zuhanyfülke, ha nem nyújtana más jellegű szolgáltatásokat, mint a kád. Miután a fülke zárt, kézenfekvő, hogy gőzfürdő kialakítására is alkalmas. Sőt a gőzbe illóolajokat is vegyíthet, amit az olajtartályba előre betöltött illóolajból szolgáltat. Típustól függően választhatunk zuhatagfürdőt is, mellyel a vízesések alatti fürdőzés élményét varázsolhatjuk fürdőszobánkba.
Látható, hogy a zuhanyfülkés megoldás sem jelent lemondást, sőt további funkciók elérését teszi lehetővé: különböző zuhanyfunkcióktól kezdve, a törökfürdőn át a beépített rádióig és telefonig. Található a kádak között olyan típus is, melyre zuhanyfülke is szerelhető.
Alapvetően ezek a berendezések is hasonlóképpen kezelhetőek, mint a kádak. A zuhanytérben elhelyezett vízhatlan kezelővel választható ki a kívánt funkció, melynek beállítását LCD kijelző jelzi vissza a felhasználó számára.

Kültéri medencék

A kültéri medencék teljesen más műszaki megoldási igények mellett lényegesen más lehetőségeket nyújtanak. Maga a hidromasszázs funkció nem változik, de mindez egy kis közösséggel együtt élvezhető. A medencéket több személy is használhatja. A befúvók kialakítása hasonló, mint a kádakban, a kialakított ülőhelyeket elfoglalva a megfelelő testrészeket éri a sugár, illetve a befúvók állításával más testrész is elérhető. Az egy személyre jutó befúvók száma közel megegyezik. Előnye, hogy a medencében a víz örvénylő mozgása is kialakulhat, mely további jótékony hatást fejt ki a fürdőzők számára.
Az alapvető különbség a beltéri kádakkal szemben az, hogy a kültéri medencében a víz állandóan benne van. Ez azt jelenti, hogy a vizet folyamatosan forgatni kell egy szűrő és fűtő egységen keresztül. A keringtető szivattyú átnyomja a vizet a szűrőn, mely kiszűri az igen apró szennyeződéseket is. Ezután egy átfolyásos vízfűtő berendezés a kívánt hőfokra melegíti a vizet. A rendszer ózon hozzáadásával fertőtlenítést végez, így a vegyszerek hozzáadása jelentős mértékben csökkenthető. Ahhoz, hogy az energiaveszteség csökkenthető legyen, a medencék alsó-belső tere szigetelőanyaggal bélelt, így a víz csak a felületéről hűlhet. Használat után a medence letakarható a víz szennyeződésének és teljes kihűlésének elkerülése érdekében.
A kültéri medence kezelése teljesen megegyezik a beltéri rendszerekével, villamos kezelőfelületen választhatjuk ki a megfelelő funkciót: a különféle masszázsokat, aromaterápiás adagolást stb. Gépészetileg némi eltérés mutatkozik, egyrészt az előbb említett fűtő-szűrő rendszer kialakítása, másrészt a gépészeti elemek elhelyezése okán is. A kültéri medencéknél - típustól függően - lehetőség van a gépészeti rendszerek külső elhelyezésére is, azaz nem a medence alá kerülnek. Ez a rendszer nyilván segíti a medencetest könnyebb elhelyezését, illetve a gépészeti részek könnyebben karbantarthatókká válnak.

Telepítés

A telepítés szempontjából az első fontos döntés a hidromasszázs berendezés elhelyezése. Az elhelyezkedésnél biztosítani kell, hogy az összes szükséges műszaki berendezés elérhető legyen. Amennyiben pl. a kád nem mozdítható, akkor olyan szerelőnyílásokat kell készíteni, amiken keresztül ez a feltétel maradéktalanul teljesül. A falhoz való elhelyezésnél biztosítani szükséges a fal és a berendezés közötti szigetelést, hogy a víz ne folyhasson a berendezés mögé. Ne feledjük, hogy a hidromasszázs készülék működés közben enyhe rezgő mozgást végez, így a ragasztott vízvető használata nem ajánlott! A helyiség aljzata mindenképpen sík, vízzáró és pormentes legyen. A kádak előlapjának szakszerű le- és felszereléséhez legalább 50 cm szabad helyet kell, hagyjunk.
Minden berendezés rendelkezik ún. elhelyezési rajzzal, mely megadja a víz- és csatorna (lefolyó) bekötési helyeit a kád méretrajzához viszonyítva. A kiállásokat minden esetben ezek szerint a méretek szerint kell elkészíteni. Amennyiben a csaptelepet a kádra szerelik, mindenképpen szakember készítse el a megfelelő furatot. A lefolyó készíthető flexibilis bekötéssel is, ennek előnye az, hogy a kád mozgatható a csatlakozás megbontása nélkül (természetesen, ha a csaptelep a falon van, vagy az is flexibilisen van bekötve a kádon). Mielőtt a vízvezeték rendszert teljesen elburkolják, szükséges a fém csőhálózat EPH rendszerbe kötése.
A villamos feszültség és teljesítmény igényét a berendezés dokumentációjában megadják. Ennek megfelelően szakember elkészítheti a villamos kiállást. Teljesítménytől függően általában MT kábel kiállás szükséges néhány méteres darabbal. A berendezéseket villásdugós módszerrel csatlakoztatni nem szabad! Az előírások szerint a bekötésnek leválasztó kapcsolón és áram-védő kapcsolón keresztül kell megtörténnie. Természetesen a vonatkozó szabványokat és a biztonsági előírásokat minden esetben be kell tartani.
A megfelelő kiállások elkészítése után a gyártó/forgalmazó szakemberei üzembe helyezik a rendszert, és érintésvédelmi jegyzőkönyvet vesznek fel. Ez a jegyzőkönyv tanúsítja, hogy az elvégzett érintésvédelmi mérések igazolták a beépített biztonsági berendezések helyes működését, a rendszer érintésvédelmi megfelelőségét.

Néhány jó tanács

  • Kérje a szakember tanácsát az adott típusnak megfelelő kívánalmak miatt
  • Vizsgáltassa meg a berendezés elhelyezési területét szakemberrel, amennyiben kétségei vannak valamilyen műszaki kérdéssel kapcsolatban.
  • Ne feledje, hogy a kád helyszíni mozgatásához a szállítási útvonalat Önnek kell biztosítania.
  • Minden szerelési, üzembe helyezési feladattal a gyártó vagy forgalmazó által kijelölt szakemberéhez forduljon

Uhrinyi Attila
Cikkünk elkészítéséért köszönjük a NOVITEK Kft. segítségét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Medencetakarók

Medencetakarás, medencefedés, medencefólia – mindhárom kifejezéssel találkozhat, akinek kültéri medencéje van, de a három szó nem pontosan ugyanazt jelenti.


Megszűnhet a nyugdíjasok átverése

Kötelező ügyfélszolgálat fenntartása, az ajándékjuttatás és ajándéksorsolás reklámjának tilalma, a megvételre kerülő árucikkek kapcsán betiltott fogyasztói hitelezés – ilyen módosításokat...