Nem csak fűúri kastélyokba...

Szökőkutak

A régi idők szökőkútjainak csupán díszítő szerepük volt a kertben. Napjainkban azonban számos más funkciót is betölthetnek ezek a praktikus szerkezetek, legyen szó szobaszökőkútról, vagy a kerti tóban elhelyezett vízi látványosságról.

Díszít és javítja a vízminőséget

A kerti tóban elhelyezett szökőkútszivattyú - amellett, hogy esztétikai élménnyel gazdagítja a tavat - annak biológiai egyensúlyára is jó hatással van. A víztükörbe visszacsapódó cseppek levegőt is magukkal visznek a víz alá, így abból oxigénmolekulák oldódnak ki, tehát a szökőkútszivattyú működtetése a víz oxigénellátását is javítja. Azzal, hogy a vizet mozgásban tartja, szintén pozitív hatást gyakorol annak biológiai egyensúlyára.
A tavi pumpákhoz szűrőt is lehet csatlakoztatni, így a felszívott vizet egyben tisztítja is. E szerkezetek beállíthatók szökőkútként, különféle szórásképre, de vízesések, patakrészletek kialakításakor is szükségünk van arra, hogy vízpumpák segítségével a tó vizét egy másik pontba szállítsuk el.
A tavi szivattyúknak számos változata kapható, így mindenki megtalálhatja a célnak, ízlésének leginkább megfelelőt. Vannak úszó szivattyúk, sőt ezek szpotlámpás kombinációi, amelyek sötétben megvilágítják a vízsugarat. Ahol a tó feneke mocsaras, vagy más fenékre telepítendő típusok nem jöhetnek szóba, ott ideális az úszó változat. Érdemes megemlíteni a napelemes szivattyúkat, amelyek környezetbarátok, és nincs gond az elektromos hálózat kiépítésével.
Kisméretű tavakba, amelyeknek kész műanyag medrét egyszerűen leástuk a talajba, ott a tóaljzatra telepíthető vízpumpák az ideálisak. Mini vízesést úgy készíthetünk legegyszerűbben, ha a tó fenekére állított pumpát stabilan körberakjuk kövekkel. A kivezető cső fölé egy deszkalapot helyezünk, amely kicsit túlnyúlik a tó peremein. A deszkát a tavi pumpa kivezető csövénél kifúrjuk, majd a csövet körberakjuk kövekkel, elrejtve azt. Ha megfelelő felszereléssel rendelkezünk, akkor a köveket is kifúrhatjuk, és ezeken vezetjük keresztül a csövet. A kőrakás tetején előbújik a vízsugár, mely látványosan csörgedezik végig a lejjebb levő köveken. A cső végére különféle szórásképeket létrehozó adaptereket is választhatunk.

Nagy típusválaszték

Mivel szökőkútpumpák óriási választékban kaphatók, ha alaposan végiggondoljuk, hogy milyen célra használnánk, akkor választásunk nem fog később sem csalódást okozni. Szökőkútpumpáknál lényeges kérdés, hogy milyen magasra szeretnénk felpumpálni a vizet. A vízképet is kiválaszthatjuk, ehhez többféle cserélhető szórófejek állnak rendelkezésre. Vízesés, vagy patak kialakításakor lényeges a pumpa vízhozama, hiszen nem mindegy, hogy milyen hosszú és milyen széles patakmedret kell ellátnia vízzel a szerkezetnek.
Bár a legtöbb vízpumpa szűrőt is tartalmaz, de szűrőpumpát külön is beépíthetünk a tóba. Ez jóval kisebb nyomáson is tökéletesen ellátja feladatát, mint a szökőkutas változat.
Amikor megálmodjuk a vízképet, azt is el kell döntenünk, hogy a tóban üzemeltessük a szivattyút, vagy a tavon kívül helyezzük el, és mondjuk egy külső pontból érkezzen a víztükörre a szökőkút vízsugara. Ebben az esetben is a vízszint alá kell telepíteni a pumpát.
Lényeges szempont, hogy mennyire energiatakarékos a szerkezet motorja, és milyen a karbantartási igénye. Tavunk vízminősége szükségessé teheti olyan típus választását, amely a koszos, lebegő üledékekkel szennyezett vizet is képes forgatni, persze csak bizonyos szemcseméretig.
Fontos tudnunk, hogy szűrőt is tartalmaz-e a szivattyú, illetve csapágyain mennyire kopásállók, hiszen folyamatos igénybevételnek lesznek kitéve. Érintésvédelmi szempontból fontos, hogy az elektromos alkatrészek hogyan vannak leszigetelve. A műgyantába beágyazott villamos-részek nagy biztonságot nyújtanak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: szökőkút

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiskerti szökőkutak, csobogók

Valószínűleg sokaknak szerezne örömöt, ha kertjében egy hangulatos kis kerti csobogó tenné teljessé otthona hangulatát. Ilyenek nagy számban kaphatók készen, és sok művész is foglalkozik kerti...


Kerti építmények

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán...