Hasznos tanácsok autósoknak

2022-03-16 07:00:59 | Módosítva: 2022-03-16 07:07:42

A közúti közlekedési balesetek meghatározó része gondatlan – a lehetséges következményeket figyelmen kívül hagyó, jogsértő – magatartásra vezethető vissza. Az a tény, hogy a balesetek túlnyomó többsége – statisztikai adatokkal igazolhatóan – emberi hibára vezethető vissza, magában hordozza azt, hogy ezek a balesetek elkerülhetőek, megelőzhetőek lehetnének. Veszélyhelyzetek mindig adódhatnak, de körültekintő, figyelmes vezetéssel, a szabályok megtartásával és a vezetéstechnikai ismeretek folyamatos bővítésével a balesetek nagy része elkerülhető.


Megfelelő sebességgel

A biztonságos vezetés egyik legfontosabb eleme a sebesség helyes megválasztása. Járművel a forgalmi, az időjárási és a látási viszonyoknak, az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni, és figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra, továbbá nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberi tényezőket, mint például a fáradtság, az idegesség vagy a betegség. A sebesség nem megfelelő megválasztása az egyik fő baleseti ok.


Felelősségteljesen

A „bizalmi elv” szem előtt tartása a biztonságos közlekedés egyik fontos eleme, vagyis aki közlekedik, számíthat rá, hogy mások is megtartják a közlekedés szabályait. Ez azt is jelenti, nem csak arra kell számítani, hogy más megtartja a közúti közlekedésre vonatkozó szabályokat, mert ez csak akkor várható el mások részéről, ha saját magunk is az előírások alapján közlekedünk. Egy esetleges baleset esetén nem lehet mások szabályszegő magatartására hivatkozni, ha mi is szabálytalanul közlekedtünk. Úgy kell közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot nem szabad veszélyeztetni, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzunk, és ne zavarjunk.

Fokozott figyelemmel

A biztonságos közlekedés másik fontos eleme a figyelem. Folyamatosan fokozott figyelemmel kell közlekedni. Igen nagy a közlekedésbiztonsági kockázata annak, ha valaki megszokásból, a helyi adottságok ismeretében közlekedik, hiszen egy forgalmi rend napról napra változhat, ideiglenes forgalmi rendet vezethetnek be, szüntethetnek meg. Mindig az aktuális körúti jelzéseknek, és a forgalmi helyzetnek megfelelően kell közlekedni. Kerülni kell a közlekedés során az olyan tevékenységeket, amelyek a vezetésről elterelik a figyelmet (pl. hangos zenehallgatás, telefonálás, dohányzás, evés stb.). Fel kell készülni a mások által előidézett veszélyhelyzetek felismerésére és azok lehetőség szerinti elhárítására is.


Biztonsági berendezések használata

A legtökéletesebb biztonsági berendezésekkel felszerelt jármű vezetése során is bekövetkezhet baleset. Ekkor kerülnek előtérbe a passzív biztonsági eszközök, mint a biztonsági öv, a légzsák, a fejtámasz és a biztonsági gyerekülés. Szerepük a baleseti sérülések enyhítésében jelentős. Balesetkor növelik a vezető és az utasok túlélési esélyeit, megóvják őket a sérülésektől. A biztonsági öv használata a gépkocsi vezetőjének és utasainak egyaránt kötelező.


Az Európai Unióban úgy tartják, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása a közutak harmadik fő gyilkosa. Ennél csak a gyorshajtás és az ittas vezetés szed több áldozatot! Magyarországon a biztonsági öv használatának aránya az elmúlt évtized során jelentősen emelkedett, hiszen a 2001. évi 50%-os átlagos értékről, 2013-ra 85%-ra nőtt. Ennek ellenére a hazai övhasználati hajlandóság még mindig nem éri el az európai uniós tagállamok átlagát. Egyes országokban (Svédország, Egyesült Királyság, Finnország) az övhasználati arány meghaladja a 95%-ot.

Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy hazánkban a gyermekek a súlyos, illetve a halálos sérülésüket többnyire gépjármű utasaként, és nem önálló közlekedésük során (gyalogosként vagy kerékpárosként) szerzik. A gyermekbiztonsági-rendszerek a személyi sérülések és tragédiák elkerülésének leghatékonyabb, speciális eszközei, világszerte kiemelt fontosságú utasvédelmi eszközöknek számítanak, használatuk kötelező.

Forrás: ORFK-OBB

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan üljünk az autóban: a biztonságos vezetés alapja

Sajnos az autóvezetők igen kis része vett már részt vezetéstechnikai képzésen, pedig vészhelyzetben az életünket mentheti meg, ha tudjuk mit kell csinálni. A rendszeres vezetéssel eltelt évek...


Házi kedvencek az autóban

Néhány jó tanács, mire figyeljünk aházi kedvencek szállítása során. Az Európai Unióban 64 millió macska és 66 millió kutya él, ésminden negyedik háztartásban tartanak valamilyen háziállatot. Sok...