A fény és az üveg esztétikuma

Üvegtéglák

Áprilisi számunkban "Fényáteresztő falak" címmel egy üvegtéglákból épített tusolófülke szokásostól eltérő kialakítását mutattuk be. Érdeklődő olvasóink kérdései azonban arra is utaltak, hogy bizony nem árt magával az alapanyaggal is megismerkedni, továbbá az alkalmazások terén is ajánlott az egyszerűbb és kevésbé terjedelmesebb, üvegtéglákból készített térelemek kialakítását előnyben részesíteni. Ami az üvegfalak alkotó anyagát, az üvegtéglákat illeti, következzék róluk egy rövid ismertetés.

Az üvegtéglákat speciálisan kialakított, üreges formára présöntött féldarabok alkotják. Anyaguk színezetlen, illetve színezett kvarcüveg, s a préselt darabok üreges homloklapja gyakran belülről mintázott. Ez ad a különféle üvegtégláknak különleges és egyedi jelleget. A préselt üvegidomokat ezt követően hevítés közben párosítva összehegesztik, s így a téglában - lehűlése közben - légritka tér keletkezik. Ennek okán az üvegtéglák kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsággal bírnak. Hangszigetelésük egyenértékű egy 45 cm vastag téglafaléval, mégpedig annak ellenére, hogy az üvegtéglából készült fal csak 8-10 cm vastag. Különleges tulajdonsága, hogy a fényt 92%-ban átengedi, de mégsem teljesen átlátszó. Nagyon dekoratív hatású, sokoldalúan felhasználható építészeti elem, amelyet a belsőépítészetben egyre gyakrabban, és kreatívan alkalmaznak előnyös építészeti és nem utolsósorban esztétikai előnyei miatt.
Az üvegtéglák homloklapjai simák, oldalai viszont homorúan kialakítottak, s ezen felületeik fehér és érdes bevonattal ellátottak. Ez optikailag előnyös, mert a fény e felületekről visszaverődik (1), s láthatatlanná teszi a téglákat egymáshoz kapcsoló kötőanyagot és az egyéb rögzítő szerkezeti elemeket, másrészt pedig a kötőanyag jobb tapadását segítik elő. Erre azért is van szükség, mert a tiszta üveghez nem köt kielégítően még a speciálisan e célra készült készbeton sem. Ez teszi lehetővé, hogy téglafalazatba egyenként is jól, szilárdan beilleszthetőek az üvegtéglák (2).
Az üvegtéglák méretei változóak, homlokfelületük négyzet alakú, illetve ún. feles méretűek. A különféle gyártók általában a mintázatuk szerint fantázianevekkel ruházzák fel a termékeiket, s ezeket a fehér - azaz színezetlen - üvegen kívül számos egyedi színben gyártják. Az üvegtéglák színe a gyártókra jellemző "stílusjegy", ez a "színpaletta", továbbá a mintázat elég változatos és egyedi.
A kevés európai gyártó közül nálunk a világhírű német Oberland Glas AG vállalatcsoport Solaris üvegtéglái nagyon kedveltek. Ezt a kiváló minőségének, igényesen megválasztott mintázatainak és finoman visszafogott színvilágának köszönheti. Ezen túlmenően a Solaris üvegtéglák idomválasztéka is ideális, mivel a lágy ívelésű üvegfalak építéséhez szükséges ún. ívelt téglák, és a speciális kialakítású saroktéglák mellett az egyik oldalélükön mintázottan zárt oldalélű elemek sem hiányoznak a választékukból. Ezek alkalmazásával a legkülönlegesebb belső építészeti elképzelések ideális megvalósítását is lehetővé teszik. Méretválasztékuk a 190x190, 240x240, és 300x300 mm-es, 80, és 100 mm vastag üvegtéglákból áll, amelyeket az ún. fél-elemek tesznek teljessé (3).
Léteznek különböző mértékben tűz-, golyó- és lépésálló, csúszásmentes, üvegtetők vagy járófelületek építésére is alkalmas üvegtermékek, amelyek speciális paramétereinek köszönhetően igen szokatlan, egyedi (4), sőt, néha meghökkentő építészeti megoldásokat, illetve alkalmazásokat inspirálnak és tesznek lehetővé.
Az igényesen megválasztott, divatos színvilágú és mintázatú Solaris üvegtéglákat Magyarországon a jelentős nagykereskedelmi hagyományokkal bíró, országos kiskereskedelmi hálózattal is rendelkező Tomy Trade Kft. forgalmazza. Budapesten kívül Észak-Dunántúlon és Észak-Alföldön vannak jelentősebb lerakataik, regionális központjaik, amelyeknek a termékpalettája évről-évre dinamikusan bővül (forgalmazóink listáját megtalálják a 17. oldalon). Kínálatukban csak bevizsgált, ISO tanúsított, magas minőségi színvonalú termékek találhatók az egyszerűen széptől a luxus kivitelűig. A Tomy Trade Kft. a Solaris üvegtéglák gyári importőreként jelentős készletet és széles választékot tart raktáron.
A szoros gyártói kapcsolat és az elmúlt évek felhalmozott tapasztalatai alapján az érdeklődőket a beépítésre, tervezésre vonatkozó kérdésekben is felkészült szakemberek várják a cég telephelyein.

Központ/Import-nagykereskedelem:
1136 Budapest, Hollán Ernő u. 31.
Telefon: 339-4140
Fax: 340-9577
Központi raktár: 1118 Budapest, Budaörsi út 78.
Telefon: 248-1940
www.tomytrade.hu
tomytradekft@axelero.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: üvegtégla, tégla, üveg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyártói jótanácsok tetőterünk szigeteléséhez

A ferdetetős épületszerkezet nagyon összetett struktúra, mert sokféle anyagból, sokféle munkafolyamat során épül meg. Sokan azt gondolják, hogy ha elkészült tetőterükben problémát tapasztalnak,...


Átlátszó „virágcserép”

Gömb vagy félgömb alakú akváriumban gerinces élőállat (azaz hal), NEM tartható, viszont nagyon alkalmasak növények, kaktuszok életterének kialakítására. Kisebb növényt ültethetünk üvegkancsóba,...