Bosch ragasztópisztoly

A PKP 18 E típusjelű készülék a Bosch hasonló célú eszközei közül a kisebbik. Gyorsan előre bocsátjuk, hogy otthoni használatnál az ún. ragasztási teljesítménybeli különbségnek nemigen van jelentősége. A készülékekhez használható ragasztórudak ugyanazok, és ez határozza meg, hogy milyen erős kötést tudunk létrehozni velük. A nagyobb teljesítményű gyorsabban olvasztja meg a ragasztóanyagot, és nagyobb sebességgel lehet kinyomni vele a ragasztandó felületre.

A kipróbálásra kapott készülék pontosan azt tudja, amit tudnia kell. A hálózatba kapcsolás után kb. 7 perccel működőképes, ettől kezdve a nyomógombbal finoman adagolható a megolvadt ragasztóanyag. A ragasztó állandó - kb. 220 °C-os - hőmérsékletéről konstans elektronika gondoskodik, nyugodtan bekapcsolva hagyhatjuk egészen addig, amíg a munkát be nem fejezzük. A felvett villamos teljesítmény sem nagy. Tetszett, hogy a felcsavarozható, cserélhető fúvókába (1) egy kis visszacsapó szelepet építettek, ami - a beindítási szakasztól eltekintve - megakadályozza az olvadék csepegését. A gyári csomagolásban kapott hosszú csőfúvóka mellé külön tartozékként egy rövidebbet és egy lapítottat is vásárolhatunk.
A készülékhez 11 mm átmérőjű, maximum 200 mm hoszszú ragasztórúd használható, amelynek összetételéről ezúttal sem sokat tudunk. Annyi biztos, hogy hőre lágyuló műanyag, amely az olvadási hőmérsékletéről 20-90 mp alatt visszakeményedik. A különböző színű gyári ragasztórudakról - a felhasználási táblázat alapján - annyit sejtünk még, hogy a sárga színű eltér az átlátszó, fekete és szürke változattól, ami a kötésszilárdságok különbségéből is látható. Ezeket az adatokat hozzávetőlegesnek kell tekintenünk (nem is adunk meg csak viszonyszámokat), mégis elég jól mutatják a felhasználási lehetőségeket.
Mindehhez adjuk házzá saját tapasztalatainkat, melynek során fémet, fémmel, plexit, műanyagot, műanyagot fával, és fát fával próbáltunk ragasztani a szürke ragasztórúddal. Kísérleteink természetesen azt igazolták, hogy a kötési erő nagyban függ a felületek előkészítésétől, és döntően a ragasztandó anyagoktól. Eleve rosszak az esélyeink a jó hővezető anyagoknál, mert túlságosan hamar kikeményedik a ragasztó. Javíthatunk a helyzeten viszont a ragasztandó anyag előmelegítésével (pl. hőlégfúvóval). Két szeget például megfelelően össze tudtunk ragasztani a fejüknél fogva (2), de természetesen ez a kötés nem terhelhető. A sima műanyagnál már jobb a helyzet (3), de igazán hatékony kötést csak akkor várhatunk, ha kissé felborzoljuk a felületet. Ugyanezt tettük plexi anyaggal is (4). A kötéseket utóbb mind széttörtük, és az ehhez szükséges erőből következtettünk a szilárdságára. Érezhető a különbség a felérdesített, megcsiszolt felület és a sima felület ragasztása között, bár a ragasztás szilárdsága sehol nem vetekedhet a kétkomponensű műgyanta ragasztókkal, illetve sima felületeknél a jó minőségű gyorsragasztókkal.
A legjobb eredményt a nyers fafelületeknél kaptuk. Ennél már érezhető, hogy a ragasztóanyag némileg beszívódik az alapanyagba. A kötés olyan erős volt, hogy az élben megragasztott két puhafa deszka egészen jól bírta a terhelést (5), alig tudtuk eltörni. A törési felületen látszik, hogy egyes helyeken már az alapanyag gyengébb volt a kötőanyagnál, és inkább a fa tört (6).
Az általános tapasztalatokhoz hozzá tartozik még a ragasztás gyorsasága. Különösen jó hővezető anyagoknál kell gyorsnak lennünk, mert a ragasztó hamar kikeményedik, és akkor már nem köt. A kevésbé jó hővezetőknél sincs sok időnk; megragasztózzuk a felületeket, és már nyomjuk is össze az összeillőket. Különböző anyagoknál mindig a rosszabb hővezetőre hordjuk fel az olvadt ragasztót. Mint minden ragasztásnál persze az az ideális, amikor mindkét ragasztandó felületet meg tudjuk kenni. De ezt csak akkor tegyük, ha van elég időnk a ragasztómassza kikeményedéséig. Ajánlott fogyasztói ára: 6080 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ragasztók kisebb javításokhoz

Szinte alig van olyan feladat, ami ma már ragasztással nem oldható meg. Az általánosan használt, mondhatni mindennapi javító munkákra alkalmas kötőanyagok azonban elég sokfélék. Vannak, melyek...


Újdonságok a MESTER-től

Ismét új termékekkel bővült a MESTER tömítők, ragasztók választéka. A MESTER PARKETTA Fugázó Tömítő különféle parketták hézagainak tömítésére alkalmazható. Lakozott, kezeletlen valamint laminált...