Bosch elektromos tűzőgép

A tűzőgépek sajátossága, hogy a kapcsokat egy erőteljes ütéssel verik be az anyagba. Az összefogandó anyagok viszont eltérő keménységűek, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a kapcsot mekkora erő üti be. Az egyszerűbb tűzőgépeken az ütőerő nem változtatható, így ezek a puhább anyagoknál esetenként mélyre, a keményebb anyagokba pedig nem eléggé ütik be a kapcsokat. Az ütőerő szabályozása tehát nagyon fontos szempont. Az sem lényegtelen, hogy a tűzőgép adott idő alatt hány ütés leadására képes folyamatos üzemben. Továbbá az sem, hogy egy, vagy netán többféle méretű kapocs befogadására is képes a tár, és a homloklap - amely a kalapács "fejét" azaz a tűzőorrot is magába foglalja - csere nélkül képes-e a különféle méretű kapcsok, szegek beütésére.

A Bosch gyártmányú tűzőgépek közül mi most a PTK 23 E "electronic" típust mutatjuk be. A típusszám 23-as jelzése a használható kapcsok maximális szélességi méretére, az electronic pedig az ütőerő fokozatmentes szabályozására utal. A tűzőgép természetesen 230 V-os hálózati feszültséggel működik, ütőerejét elektronikusan az anyagoknak megfelelő erősségűre lehet beszabályozni. Az egyébként 1,9 kg súlyú készüléken ezt a kapocstár feletti burkolaton elhelyezett forgatógomb segítségével lehet elvégezni. A leggyakoribb anyagokhoz ajánlott ütőerő fokozatok a használati utasításban találhatók meg, de célszerű néhány próbaütés során pontosan beállítani.
A gép percenként 30 ütésre képes, mégpedig biztonságos üzemmód mellett. Ez annyit jelent, hogy a kapcsológomb benyomása csak ütőképessé teszi a készüléket, és csak azt követően üti a kapcsot az anyagba, ha a tűzőorrot az anyagra szorítva benyomjuk. Ha a markolati kapcsolót állandóan benyomva tartjuk, akkor a tűzőorr arrább helyezését követő lenyomásaival akár sorozatszerű letűzést is gyorsan lehet elvégezni. Ahol erre van szükség, pl. kárpitos, vagy lambériás munkáknál, ott a gépnek e tulajdonsága remekül kihasználható. Gyors és minőségi letűzést biztosít mindenkor.
A kapocstár 6 és 11,4 mm szélességű, 18-23 mm szárhosszúságú kapcsok és 1,8 mm széles és 16-23 mm hosszú szegek befogadására alkalmas. Ez úgy érhető el, hogy a 11,4 mm széles kapocstár közepén egy külön horonyban helyezkednek el a 6 mm szélességű kapcsok, a mellette futó horony pedig a szegek számára készült. A 6 mm széles kapcsok, szegek használatakor egy oldalsó hézagoló lemezt kell a tárban előre tolni. A kapocstárat alulról a reteszelhető tolattyú záró lemeze teljesen lefedi, ezért a tárban levő kapcsok mennyiségéről a gép talpának felső részén horonyban mozgó piros készletjelző ad felvilágosítást. A tűzőorr homlokkialakítása olyan, hogy még a szegélyekhez közeli rögzítéseket is lehetővé teszi. A gép ütés közbeni visszavágása a nagy ütőerő ellenére csekély, ezért a gépet akár egy kézzel is lehet használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tűzőgép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Székek kárpitcseréje

Az intenzív használat még a legellenállóbb kárpitanyagokat is idővel kopottá teszi. Különösen az egyszerű szerkezetű, kivehető támlájú és ülőpárnájú székeken kopik meg a huzatanyag. A cseréjük...


Kalapács helyett tűzőgép

A különféle anyagok rögzítésekor több lehetőség közül választhatunk. Elsőre ugyan hagyományos kalapács és a szeg jut a legtöbbünk eszébe, de ezen kívül van még számos más rögzítési mód is. Igaz a...