Kertek világítása

Díszcserjék, bokrok világítása

Gondos összeválogatással a kertünkbe telepített díszcserjék és bokrok egész évben színpompás látványt nyújtanak. Igaz mindezt csak napközben, mert az esti órákban sötét foltként jelennek meg életterünkben. Egy-egy virágba borult cserje esti diszkrét megvilágítása fokozza az időszakosan nyújtott látvány szépségét. Esti kerti pihenésünk közben gyönyörködhetünk a virágözönben, amennyiben a bokor alá, földbesüllyesztett, vagy a talajból alig kiálló, a növényre irányított lámpatestekkel megvilágítjuk ezt. Amennyiben gondosan helyezzük el a világítótesteket, úgy napközben nem zavarják a kert látványát, este pedig fényükkel széppé varázsolják kertünk növényeit. A díszcserjéket, bokrokat soha ne hátulról világítsunk meg, azaz ne a nézési iránnyal szembe telepítsük a lámpatesteket. Egyrészt azért, mert a látvány akkor szép, ha elölről világított a cserje, másrészt azért, mert esetleg ránézve, kellő takarás hiányában, zavaró káprázást okozhat. Ebben az esetben a látvány szépsége elmarad.
Magas oszlopra helyezett lámpatestekkel nem szokás a díszcserjéket megvilágítani. Részben azért, mert ezek viszonylag kevésbé terjedelmesek, és a kiemelő világításukra irányított fényt kellene használni, ami adott esetben bizonyos szögből kápráztatna, másrészt pedig akkor a kertet tele kellene tűzdelni oszlopokkal, ami kevésbé nyújtana előnyős látványt.
Túlzás valamennyi, a kertünkbe ültetett díszcserje, bokor világításáról gondoskodni. A kertépítésztől, vagy szakirodalomból megtudható, hogy melyik az, amelyik egész évben a legszebb, nem ritkul lombozata, virágai nemcsak az ágak felső részén vannak, hanem a talaj közelben is. Elszórtan egy-egy szép bokor megvilágítása, egy-egy magasabb fa koronájának kiemelése, plasztikussá teszi parkosított díszkertünket. Virágoskerteket, ágyásokat felülről világítsunk irányított fényű, minél szélesebben sugárzó lámpatestekkel. Szép hatása van a viszonylag egyenletes megvilágításnak, ezáltal a virágszőnyeg teljes színorgiája élvezhetővé válik a szemlélőnek. Az irányított fény csak a virágokra és ne a környezetébe jusson. Ha látóterünkben is megjelenik késő esti sötét éjszakában a lámpatestek fénye, már élvezhetetlenné teszi a látványt, kevésbé észleljük a színek varázsát.

Fakoronák világítása

A magas növésű fák koronájának éjszakai megjelenítése a kertünk hangulatát fokozza. A gyérebb lombozatú koronákat a fa alá, talajba süllyesztett lámpatestekkel célszerű megvilágítani. Ezekre a világítótestekre érdemes káprázás-gátló rácsokat szerelni azért, hogy amennyiben este a fa alá merészkedünk, ennek fénye ne kápráztasson. Ezzel a típusú világítással óhatatlanul fényszennyezést okozunk környezetünkben, főleg késő ősszel, lombhullatás után. Ennek elkerülése végett célszerű külön áramkörről működtetni azért, hogy az amúgy már megkopaszodott fát ne világítsuk fölöslegesen, mert látványa nem nyújt különleges élményt számunkra, inkább csak az elmúlásra emlékeztet korán sötétedő őszi estéken.
A dúsabb lombozatú, ám szép koronájú fákat a növény köré elhelyezett lámpatestekből irányított fénynyalábbal ajánlott megvilágítani. A sugárzási szöget úgy kell megválasztani, hogy az irányított fénynyaláb lehetőleg csak a fa koronáját világítsa, és ne szóródjon szét a környezetében. Ilyenkor eshet meg az is, hogy egy nem kellő gondossággal beállított lámpatest fénye bevilágít a szomszéd ablakába. Amennyiben kertünkben esti séta alkalmával a látóterünkbe kerül valamelyik világítótest, a zavaró kápráztatása ezeknek is megfelelően kialakított fényterelők szerelésével elkerülhető. Az örökzöldek kivilágított koronái egész évben, az esti órákban szépíthetik környezetünket, kertünket. Az aszimmetrikus megjelenésű fenyőfélék világítása történhet a fa alá a talajba süllyesztett lámpatestekkel. A típus kiválasztásának fontos kritériuma a kert művelésének mikéntje. Amennyiben nehézgéppel vágjuk a füvet, a világítótest terhelhetősége ennek feleljen meg. Kisgépes művelés esetén kevésbé robusztus kivitelű terméket vásárolhatunk.
A szimmetrikus koronájú örökzöldek formáját a fától távolabb elhelyezett irányított fényű fényvetőkkel lehet igazán jól érzékeltetni a térben. A fényvetők sugárzási szögét, a távolság és a fa magasságának függvényében célszerű kiválasztani.
A fák koronáját belülre elhelyezett lámpatestekkel megvilágítani nem célszerű, mert nem nyújt élethű látványt. (Mikor világítja a nap fénye belülről kifele a koronát?) Másrészt az elektromos áramot sem célszerű felvezetni a fára, a balesetveszélyen túlmenően a fa tőrzsének és kérgének a megrongálása miatt sem. A világítótestek rögzítése is gondot jelenthet, a növény sérülése nélkül szinte megoldhatatlan, és egy jelentősebb vihar is letépheti, ezért a csupaszon maradt vezetékvégek áramütést okozhatnak
Téli ünnepek közeledtével kevésbé látványos a fák fényár világítása, ezért már bekapcsolni sem érdemes. Ilyenkor szokás újabban hazánkban is fényfüzéreket aggatni a lombhullató fák koronáira. Ezeket a csillogó, apró, pontszerű fényt sugárzó fényforrásokból álló füzéreket kaotikusan ajánlott a faágakra feltűzdelni. Az így elhelyezett apró kis világító pontocskák érzékeltetik a korona nagyságát. A fenyők kúpszerű koronáját színes izzókból alkotott füzérekkel díszítsük, körkörös vezetéssel, vagy hosszanti szimmetrikus elhelyezéssel. Az előbbiekben leírt módon a fenyőre elhelyezett fényfüzérrel érzékeltethető legjobban ennek térbeli megjelenése. Ezek akár bizonyos program szerinti futófények is lehetnek. A korai sötétedéskor bekapcsolt díszítő világítás ünnepi hangulatot kölcsönöz kertünknek. A látvány fokozható a behavazott fenyő fényárvilágításával.

Műtárgy díszvilágítás

A lakóházak kertjébe elhelyezett műtárgyak esti megjelenítése is fokozható szakszerű megvilágítással. Egy szaletli, kerti pavilon esti kivilágítása funkcionálisan ajánlott, ezt nem csak a látvány kedvéért tesszük. Esti órákban a szalonnasütéshez használt tűz lángja nem valószínű, hogy biztosítja azt a megvilágítási szintet, amely mellett jó étvággyal elfogyasztható minden földi jó, ami ilyenkor terítékre kerül. Kerti parti alkalmával, egy szolid megvilágítás láttatja az asztalnál ülök arcát, és segít eligazodni az ételek, italok között. A kerti építménybe felfüggesztett por- és páramentes kivitelben gyártott lámpatest kapcsolására szolgáló megszakítónak szintén védettnek kell lennie (IP 65), mivel ezek általában nem zárt terűek. Vigyázzunk a lámpatest megválasztásánál, a külsőtéri kivitel mellett figyeljünk oda ennek formájára és anyagára egyaránt, és vásároljuk a kerti építmény stílusának megfelelőt.
A kerti tavak esti megvilágítása kellemes látványt nyújthat, főleg, ha rendezett és kellően karbantartott. A vízben úszkáló halak, teknőcök esti megfigyelése órákig leköthetik a kertben sétáló háziakat. E tavak megvilágítását víz alatti lámpatestekkel célszerű megvalósítani. Erre a célra gyártanak speciális kivitelű termékeket, amelyek szerelése nagy odafigyelést és szaktudást igényel. A víz alatti világításra csak és kizárólag az IP 68-as védettségű lámpatestek alkalmasak.
A nagyobb kiterjedésű parkosított kertekben elhelyezett szobrok, domborművek esti kiemelő megvilágítása által nyújtott látvány mindannyiunk számára ismert, ha nem máshonnan, akkor a köztéri parkokból. Egy rejtetten elhelyezett világítótestből az ilyen jellegű műtárgyakra irányított fénynyaláb kiemeli azt a környezetéből, és este is láttatja az arra járókkal.
A kerti csobogók, szökőkutak esti megjelenítését úgyszintén vízbe sülylyesztett lámpatestekkel oldhatjuk meg legelőnyösebben. A szökőkutakat színes fényekkel is szokás kiemelni környezetükből. Ebben az esetben is a világítótestek és egyéb áramköri szerelvények érintésvédelmére és vízmentes kivitelére kell odafigyelni.

Hasznos tanácsok

 • A kertvilágítás létesítésekor a kültéri villanyszerelésre vonatkozó technológiai eljárások, valamint az érintés- és munkavédelmi szabályok betartása szigorúan kötelező.
 • A tervezés és telepítés során figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a világítási rendszer 230 V névleges feszültségen működik. Bárminemű improvizálás, ideiglenes megoldás balesetveszélyt rejt magában.
 • A kültéri villamos hálózat szerelését lehetőleg bízzuk olyan villanyszerelőre, aki kellő tapasztalattal rendelkezik e területen. Lehetőleg mellőzzük a kerti munkások e célú foglalkoztatását, mert egy rosszul kivitelezett kötés, csatlakozás a balesetveszélyessége mellett még a kert felásását is igényelheti a hibakeresés végett.
 • Minden vezetékkötést forrasztással végezzünk, és szilikonnal kiöntött dobozba helyezzük. Ezáltal a korrózió veszélyét elkerüljük.
 • Kompakt fénycsövekből csak a kültéri működtetésre gyártott, hidegben is működőképes típusokat használjunk.
 • A biztonságos, jó védettségű világítótestek különleges kiképzésük miatt viszonylag magas árfekvésűek. Az olcsó termékeket csak alapos vizsgálat és hozzáértő szakember véleményének kikérése után érdemes megvásárolni.
 • A műanyagból készült termékeket a kutya szétrághatja, ezzel károsítva a tömítéseket, rontva a védettséget és szigeteléseket. A balesetveszélyen kívül a beázás és rövidzárlat is bekövetkezhet.
 • Kiégett fényforrás cseréjénél a tömítések sérülésmentesen kerüljenek visszahelyezésre.
 • A kertvilágítás létesítésekor tűzvédelmi szempontokat is jó, ha figyelembe veszünk, mert a száraz avar, a lehullott fenyő tűlevelek, elszáradt gallyak könnyen meggyulladnak egy rövidzárlat vagy túlmelegedett világítótest hatására.
 • A díszkert világítására felhasznált és fizetett villamos energiát lehetőleg saját környezetünk világítására, széppé tételére fordítsuk, és ne a szomszédok bosszantására, kápráztatására. Rosszul beállított fényvetőkkel a közlekedésbiztonságot is veszélyeztethetjük.
 • A világítás tervezésekor és a berendezések kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a parkosított díszkert egy családnak, esetleg egy lakóházban lakó több családnak, netalán a lakópark lakóinak életterét, természetes környezetét jelenti. Ennek megfelelően kell átgondolni a rendszer bonyolultságát és alkotóelemeinek tartósságát. Utóbbi esetben érdemes vandálbiztos, törhetetlen burájú és fémházas gyártmányokban gondolkodni.
 • Érdemes előre gondolni arra is, hogy valamennyi világítási rendszer az üzemeltetés során időszakos karbantartásra szorul. A karbantarthatóság, egy-egy alkatrész cserélhetősége meghibásodás esetén, a gyártmányok élettartama, olyan szempontok, amelyek meghatározzák, sőt befolyásolják elégedettségünket, örömünket a kert összképének esti megjelenése kapcsán.

Nagy János
világítástechnikai szakmérnök,
a Világítástechnikai Társaság elnöke

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kételyek az izzócsere körül

A hagyományos izzóknak az Európai Únióból történő fokozatos kitiltása után egyre erősödik a vita az utódnak kikiáltott kompakt fénycsövek környezetkímélő tulajdonságairól. Pontosabban egyelőre az...


Világítás a nappaliban

A nappaliban – főleg, ha amerikai konyhás a lakásunk – szinte minden típusú világításnak van szerepe és hangulata. A legtöbb család a nappaliban vagy a konyha-nappaliban tölti ideje legnagyobb...