Wagner szolártechnika a kertvilágításban

A szabadtéri világítások kétségtelenül legnagyobb problémája az elektromos áram szabadtéri vezetése. Bár a csatlakozások, maguk az elektromos vezetékek földbe süllyesztése megoldható, ezeknél rendkívül precíz szerelésre, és sokszor költséges szerelvényekre van szükségünk. Nem engedhető meg a legkisebb lazaság sem, mert hamar zárlat, sőt súlyos áramütés keletkezhet.

Mindezeket a problémákat és veszélyeket küszöbölik ki a kisfeszültségű akkumulátoros rendszerek, amelyben az egyik legkomplettebb kínálatot a Wagner gyártmányaként találjuk meg. Olyan kompakt egységekről van szó, amelyek gyakorlatilag semmiféle szerelést vagy utólagos kezelést, karbantartást nem igényelnek. Az elv egyszerű. A kis fogyasztású halogénégős világító egységeket akkumulátor táplálja, ez utóbbiakat pedig szolárcellás töltőegység tölti fel a maximális töltöttségi szintre. A lámpák természetesen napközben nem működnek, ilyenkor folyik az akkumulátor töltése.
Átlagos fényviszonyok között a feltöltéshez még a téli rövidebb nappalok is elegendőek. Szürkületkor a töltés természetesen megszűnik, sötétedéskor pedig egy beépített fényérzékelős kapcsoló bekapcsolja a lámpát. A kapcsolás infrás mozgásérzékelővel is kombinálható. Az ilyen világítótestek még sötétedés után sem világítanak feleslegesen, csak akkor, amikor az infrakapcsoló érzékelési tartományában mozgást érzékel. Ilyen kiegészítő kapcsoló nélkül pedig a kerti lámpa addig világít, amíg az akkumulátor bírja. Éjszakára rendszerint már kialszik, de pirkadatkor kezdődik az akkumulátor újratöltése.
Természetesen az akkus lámpák használatában jelentős különbség van a téli és a nyári időszak között. A hosszú nyári napon feltöltődve akár az egész - amúgy rövid - éjszakát is átvilágítja, de az esti órákat mindenképpen. Télen persze rosszabb az arány, de az esti órákra azért ilyenkor is telik a fényéből.
A Wagner kínálatában igen sokféle kialakítású és teljesítményű szolártöltésű akkumulátoros kerti lámpát találunk. Áramtárolójuk rendszerint 4,8 V-os NiCd akku, de van ennél kisebb és nagyobb feszültségű is. A napcella mérete és a töltésvezérlés az akkuhoz van méretezve. Némelyik "szerelése" mindössze annyiból áll, hogy a kert kiválasztott részén leszúrjuk a talajba. A "bonyolultabbakat" valahová le- vagy felcsavarozzuk.
A lámpa, illetve inkább lámpák elhelyezésénél ne csak arra ügyeljünk, hogy fénye a sötétben hová vetül majd, hanem arra is, hogy napközben a szolárcella elegendő fényt kapjon. Ilyen szempontból legjobb a direkt napsütés, de egy megfelelően világos hely is elég lehet, viszont nem rejthetjük a bokrok árnyékába.
Minimális karbantartásuk a napelemek tisztántartásából áll, mert a sáros, koszos, poros cellák hatékonysága romlik. A tisztítás persze a lámpatestekre és burákra is terjedjen ki.
A kis teljesítményű halogénlámpák nagyon alkalmasak arra, hogy egy kerti út mentén, egy lépcsősor oldalán többet helyezzünk el belőlük. Inkább pénztárca kérdése, hogy mennyit. A legkisebbek irányfényként szolgálnak, ezekben égő helyett LED-ek világítanak, a spotlámpa-változatok fénye viszont erősebb és célzottabb, ezekhez már rendszerint az alkonykapcsoló is jár. Léteznek speciális megoldások kerti tavak, szökőkutak megvilágítására, sőt még házszám-megvilágításhoz is.
A Wagner napelemes lámpái leginkább a barkácsáruházakban vásárolhatók meg. Ott alkalom van az alapos áttanulmányozásra is, illetve a legfontosabb műszaki adatok (égőteljesítmény, akkumulátor kapacitás és feszültség) megtekintésére. A megfelelő design kiválasztáshoz pedig mi is adunk képes ötleteket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bosch újdonságok a napenergia hasznosításban

Az energia megtakarítást célzó új beruházások, valamint a meglévő épületek felújítása során egyre gyakrabban alkalmaznak megújuló energiaforrásokat. A napkollektorok iránti növekvő érdeklődés...


LED szalagos bútorvilágítás

A LED-es fényforrások sokfélesége között előnyös megoldásokat tesznek lehetővé a különféle LED szalagos kivitelűek. Ezek lapos és keskeny nyomtatott áramköri lapra felforrasztva készülnek 8 mm,...