Wagner szolártechnika a kertvilágításban

A szabadtéri világítások kétségtelenül legnagyobb problémája az elektromos áram szabadtéri vezetése. Bár a csatlakozások, maguk az elektromos vezetékek földbe süllyesztése megoldható, ezeknél rendkívül precíz szerelésre, és sokszor költséges szerelvényekre van szükségünk. Nem engedhető meg a legkisebb lazaság sem, mert hamar zárlat, sőt súlyos áramütés keletkezhet.

Mindezeket a problémákat és veszélyeket küszöbölik ki a kisfeszültségű akkumulátoros rendszerek, amelyben az egyik legkomplettebb kínálatot a Wagner gyártmányaként találjuk meg. Olyan kompakt egységekről van szó, amelyek gyakorlatilag semmiféle szerelést vagy utólagos kezelést, karbantartást nem igényelnek. Az elv egyszerű. A kis fogyasztású halogénégős világító egységeket akkumulátor táplálja, ez utóbbiakat pedig szolárcellás töltőegység tölti fel a maximális töltöttségi szintre. A lámpák természetesen napközben nem működnek, ilyenkor folyik az akkumulátor töltése.
Átlagos fényviszonyok között a feltöltéshez még a téli rövidebb nappalok is elegendőek. Szürkületkor a töltés természetesen megszűnik, sötétedéskor pedig egy beépített fényérzékelős kapcsoló bekapcsolja a lámpát. A kapcsolás infrás mozgásérzékelővel is kombinálható. Az ilyen világítótestek még sötétedés után sem világítanak feleslegesen, csak akkor, amikor az infrakapcsoló érzékelési tartományában mozgást érzékel. Ilyen kiegészítő kapcsoló nélkül pedig a kerti lámpa addig világít, amíg az akkumulátor bírja. Éjszakára rendszerint már kialszik, de pirkadatkor kezdődik az akkumulátor újratöltése.
Természetesen az akkus lámpák használatában jelentős különbség van a téli és a nyári időszak között. A hosszú nyári napon feltöltődve akár az egész - amúgy rövid - éjszakát is átvilágítja, de az esti órákat mindenképpen. Télen persze rosszabb az arány, de az esti órákra azért ilyenkor is telik a fényéből.
A Wagner kínálatában igen sokféle kialakítású és teljesítményű szolártöltésű akkumulátoros kerti lámpát találunk. Áramtárolójuk rendszerint 4,8 V-os NiCd akku, de van ennél kisebb és nagyobb feszültségű is. A napcella mérete és a töltésvezérlés az akkuhoz van méretezve. Némelyik "szerelése" mindössze annyiból áll, hogy a kert kiválasztott részén leszúrjuk a talajba. A "bonyolultabbakat" valahová le- vagy felcsavarozzuk.
A lámpa, illetve inkább lámpák elhelyezésénél ne csak arra ügyeljünk, hogy fénye a sötétben hová vetül majd, hanem arra is, hogy napközben a szolárcella elegendő fényt kapjon. Ilyen szempontból legjobb a direkt napsütés, de egy megfelelően világos hely is elég lehet, viszont nem rejthetjük a bokrok árnyékába.
Minimális karbantartásuk a napelemek tisztántartásából áll, mert a sáros, koszos, poros cellák hatékonysága romlik. A tisztítás persze a lámpatestekre és burákra is terjedjen ki.
A kis teljesítményű halogénlámpák nagyon alkalmasak arra, hogy egy kerti út mentén, egy lépcsősor oldalán többet helyezzünk el belőlük. Inkább pénztárca kérdése, hogy mennyit. A legkisebbek irányfényként szolgálnak, ezekben égő helyett LED-ek világítanak, a spotlámpa-változatok fénye viszont erősebb és célzottabb, ezekhez már rendszerint az alkonykapcsoló is jár. Léteznek speciális megoldások kerti tavak, szökőkutak megvilágítására, sőt még házszám-megvilágításhoz is.
A Wagner napelemes lámpái leginkább a barkácsáruházakban vásárolhatók meg. Ott alkalom van az alapos áttanulmányozásra is, illetve a legfontosabb műszaki adatok (égőteljesítmény, akkumulátor kapacitás és feszültség) megtekintésére. A megfelelő design kiválasztáshoz pedig mi is adunk képes ötleteket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan tervezzük meg otthonunk világítását

A fény fontos része életünknek, ezért atermészetes napfény kiegészítésére hivatott mesterséges világítást komfortunknak megfelelően érdemes kialakítanunk környezetünkben. Azoptimális világítás...


Energiatakarékossági tippek

Legyen szó akár otthonunk komfortjáról, akár háztartási gépekről vagy háztartási munkáról, akár szórakozásról, megkerülhetetlen téma az energiával való takarékoskodás. Ezt azonban tanulni kell,...