Skil akkus ikerpár

Figyelmünket többek között a barkácsáruházakban megjelenő dömpingár keltette fel. Kíváncsiak lettünk, hogy mit kínál ilyen feltűnően olcsón a Bosch csoporthoz tartozó Skil, hiszen a két akkus csavarozó valóban a kisebb pénzű barkácsolók számára is elérhető. Kölcsönkértük tehát a 12 V-os és a 14,4 V-os változatot egy kis próbára.

Valóban tökéletes ikerpárról van szó, ha az akkufeszültségre utaló matricákat letakarnánk, semmiféle módon nem tudnánk megkülönböztetni őket. Azazhogy egy apró kis vállacska az akkumulátor házán mégiscsak eltérő, hogy a különböző feszültségű gépek akkumulátorait még véletlenül se lehessen felcserélni.
Megváltozott kissé a csavarozók formája. Mintha valaki sértődötten felhúzná az orrát, úgy hajlították fel a Skil gépek kimenő tengelyét. Talán valóban ebben a pozícióban válik legkényelmesebbé a csuklótartás fúráskor, csavarozáskor, bár ennek jelentősége nem túlságosan nagy. Annál fontosabbnak tartjuk viszont a markolat hátsó részének puha gumi borítását. Ez valóban kellemes fogást ad, és még huzamos használat során sem dörzsöli ki a hüvelykujj hajlatát.
A Skil akkus csavarozók felépítése egyebekben megfelel a jelenlegi trendnek. Tokmánya gyorstokmány, 10 mm átmérőjű szárak, illetve csavarozó bitek befogadására alkalmas. A tokmány mögött a szokásos ötfokozatú nyomatékhatároló tárcsa, és hatodikként a fúró fokozat, amely kiiktatja a nyomatékhatárolást, és a fúrótengely a maximális erőt adja le. Az irányváltó/reteszelő és a kapcsológomb is a "helyén" van, reteszeléskor a kapcsolót nem lehet benyomni. A kapcsológomb természetesen a fordulatszámot is szabályozza, mégpedig feltűnően finoman, különösen az alsó tartományban. Ezt úgy kell érteni, hogy a szabályozás valóban szinte 0-tól indul, amelynek kis átmérőjű csavarok ki-be hajtásánál jó hasznát vehetjük. A felső fordulatszám tartományban viszont van egy ugrás; a maximális 700 ford/perc alatt, úgy 4-500-as fordulatszám után a szabályozó átugorja a felette lévő tartományt, és a maximumra ugrik. Nyilván a konstruktőrök úgy gondolták, hogy ott már kilépünk a csavarozás és a fém/műanyag fúrás tartományából, jöhet a "teljes gáz".
Apró, de igazi és praktikus újdonság a csavarozók bittartó dobozkája, melyet a gépek tetejébe építettek. A színében is elkülönülő fiókot mindenestől ki lehet húzni, és benne hat különböző csavarbehajtót helyeztek el. Ha mindig visszatesszük őket a helyükre, biztosan nem fognak elveszni.
Próbáink során nem találtunk semmi gyanúsat a Skil akkus csavarozókban. Hibátlanul és finoman működtek, nyomatékuk és teljesítményük megfelel az akkufeszültségből elvárhatónak. Jó vételnek tűnnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csavarozó, akku

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkus fúrók, csavarbehajtók

A barkácsszerszámok esetében már szinte elengedhetetlen a hordozhatóság a helyszíni szerelés érdekében. Ha olyan területen kell elvégezni a fúrást, ahol nem oldható meg a hálózatra történő...


Akkumulátorok karbantartása

MESTER+A kéziszerszám-gépek ma már többnyire akkumulátoros meghajtásúak. Bárhol használhatók, és munka közben nem függenek az elektromos hálózattól. De ez csak a használatukra igaz, a...