A virágoskert növényei

Büdöske (Tagetes patula)

Lándzsás, fűrészes levélkéjűek, melyek jellegzetes illatot árasztanak. Virágai álernyőben megjelenő fészekvirágzatban csoportosulnak. Sárgás vagy bársonyos barnásvörös színűek. Virágzása folyamatos, de ehhez az elnyílt részeket le kell vágni. Fényigényes és meleget kíván. Közepes tápanyagtartalmú, jó kerti talajt igényel. Vízigénye közepes. Felhasználható virágágyak szegélyezésére, de ablakláda, kerti virágtartó díszítésére is.

Bíboros ördögszem (Scabiosa atropurpurea)

Szára feltörő, nyúlánk, enyhén szőrös, akárcsak a levelei. Virágai illatosak, rendszerint egyesével kifejlődő, szabályos félgömbszerű, álernyős virágzatban nyílnak. Virágzása tartós, nyár közepétől egészen őszig tart, különösen akkor, ha az elnyílt virágait eltávolítjuk. Napfénykedvelő, mészben gazdag, jó vízáteresztő talajt kíván. Vízigénye közepes, öntözése ritkítás után és nyári szárazságban szükséges. Felhasználható virágágyak díszítésére. Féléretten vágva szárazkötészeti célra is alkalmas.

Afrikai aranyvirág (Dimorphoteca sinuata)

Levelei lándzsás alakúak. Virágai 5 cm körüli fészekvirágzatot alkotnak. Fővirágzása június közepétől július közepéig tart, de még augusztus végéig is találhatók rajta kisebb virágok. Napfényt és meleget kíván. Jó vízáteresztő, normál kerti talajt igényel. Öntözése ritkítás után szükséges, később már tűri a szárazságot is. Felhasználható vegyes virágágyba színfoltképzőnek vagy szegélynövénynek.

Hajnalka (Ipomoea purpurea)

Szárával csavarodva kúszik, a 3-4 m magasságot is elérheti. Levelei kihegyesedő szív alakúak. Virágai tölcséresek, harang alakúak, fehér belső torokszínnel, alapszínükön öt eltérő színárnyalatú csíkkal díszítettek. Virágzása júliustól szeptemberig tart, de csak a reggeli órákban. Kimondottan napfényigényes. Mélyrétegű, tápanyagban gazdag, meszes talajt kíván. Közepes vízigényű. Felhasználható kerítések, lugasok, pergolák befuttatására. Benapozott rácsos erkélyek virágos és egyben árnyékvető dísze is lehet.

Mályvarózsa (Alcea rosea)

Szára merev, felálló. Levelei szív formájúak, csipkés szélűek. Virágai álfüzért alkotnak. Virágzása nyár derekától ősz elejéig tart. Napfényigényes, közepes kötöttségű és tápanyagtartalmú talajt kíván. A szárazságot jól tűri, öntözni csak száraz időjárásban szükséges. Felhasználható egyedülállóan vagy más növények társaságában egyaránt. Alacsonyabb virágok hátteréül is alkalmazható.

Oroszlánszáj "tátika" (Antirrhinum majus)

Szára egyenes, tőtől többfelé elágazó. Levelei szórt állásúak, ép szélűek, színük többé-kevésbé sötétzöld. Virágai fürtökben fejlődnek ki. Színárnyalatokban változatos. Méretük szerint magas, középmagas és törpe fajtái is vannak. Virágzása csak a nyár derekán kezdődik el, de kisebb megszakításokkal őszig találhatunk rajta virágot. Napfényigényes, tápanyaggal jól ellátott talajt kíván. Vízigénye közepes, öntözése nyári szárazságban szükséges. Felhasználható virágágyakba, kerti virágtartókba vagy kisebb-nagyobb ablakládákba is.

Csodatölcsér (Mirabilis jalapa)

Szára sűrűn szétágazó, erősen bokrosodó. Levelei ép szélűek, sötétzöld színűek. Virágai illat nélküliek, a délutáni óráktól másnap délelőttig nyílnak. Nem kényes, a napos és a félárnyékos hely egyaránt megfelelő számára. Mélyrétegű, mészben gazdag, jó kerti talajt kíván. Közepes vízigényű, de a szárazságot is tűri. Felhasználható utak szegélyezésére, vegyes virágágyak díszítésére. Gyepfelületen szoliterként is alkalmazható.

Tarka kutyatej (Euphorbia marginata)

Szára egyenes, villásan elágazó. Levelei pelyhesek és fénylő szürkészöld színűek. Az apró virágait fehéren tarkázott, díszes fellevelek veszik körül. Napos fekvést és laza, jó vízáteresztő talajt kíván. Öntözni csak aszályos időben szükséges. Gyors fejlődése és jó helytöltő képessége miatt felhasználható nagyméretű virágágyakba, de szegélyezésre is alkalmas. Vigyázat! Tejnedvet tartalmaz, ami az érzékeny bőrűeknél kiütéseket is előidézhet.

Fátyolvirág (Gypsophila elegans)

Szára kissé törékeny, sokfelé elágazó. Levelei lándzsa alakúak és a szárához hasonlóan fényes, szürkészöld színűek. Virágai fehérek, vagy halványlilák. Aprók ugyan, de olyan dúsan nyílnak, hogy fátyolszerű borítást adhatnak. Virágzási ideje viszonylag rövid, ezért néhány hetes időközökben május végéig folyamatosan vethetjük. Felhasználható virágágyakba is színfoltképzőnek, de vágottan, csokorlazítóként a virágkötészet keresett alapanyaga.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: virág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonszövet

A tavasz beköszöntével egyre többet tartózkodhatunk akertben, a szabad levegőn. Ha különleges látványú, de egyszerűen elkészíthető dologgal szeretnénk feldobni teraszunk, kertünk látványát, a...


Az Iris barbata hibridek

Jó néhány növény virága ihlette meg a növénynemesítőket. Ennek köszönhetően számos faj kitüntetett figyelmet kapott, és százszámra jöttek létre az egyre színpompásabb nemesített változataik....