Ha nem tetszik, fugázd újra!

Még az egyszínű kerámialapokból készült csempeburkolat is mutatósabb, ha szabályosan hálóba rakva kerül a falra, és fugaközeit színes masszával simítják be. Régebben erre nemigen volt mód, ezért többnyire fehér cement került a lapok közé. Színvilágunk azóta megváltozott, az élénk, kontrasztos színeket kedveljük. Igen ám, de szerencsés esetben a burkolatnak semmi baja, csupán azért dőreség lenne leverni, hogy más színű vagy mintázatú csempe kerüljön a helyére. Ez kissé drága mulatság lenne, különösen akkor, ha más módon is élénkíthetjük a még jó állapotú burkolatot.

Hogy mivel? Utólagos fugaszínezéssel (ehhez januári lapszámunkban már ajánlottuk a Cimsec fugaszínező pasztát), vagy újra fugázással. Az első megoldáshoz akkor folyamodhatunk, ha a fuga jó állapotú, csak a színét untuk meg. A kopott, rossz állapotú és különben is már kissé elszürkült régi fugázóanyagot viszont el kell távolítanunk, ami ugyan nem nehéz, csak elég pepecselő munka, és jelentős porral is jár. Na, de mégiscsak könnyebb a 3-5 mm széles résekből kipiszkálni a cementet, mint az egész burkolatot kicserélni. Különösen, ha van egy kis gépi segítségünk, mint pl. a csempemaróval felszerelt Dremel fúrógép, de e célra a Casals magas fordulatszámú kisgépei is megfelelnek. Maróként azonban csak a kimondottan csempe- marásra kialakított, két irányban futó, palásthornyolásokkal ellátott és kúpos végű szerszámot használjuk. A csak tokmányba fogott maróval nehéz az egyenletes fugamélységet tartani, ám e munkánál most ez nem is fontos követelmény.
Ami viszont igen, hogy a lapok felső éle ne sérüljön meg. E segítséggel már gyorsan eltávolíthatjuk a régi fugaanyag legjavát. Fontos, hogy marás közben ne sértsük fel a lapok felső élét. Ezt úgy kerüljük el, hogy a gépet marás közben keményen kézben tartjuk, a szerszámot pedig csak lágy nyomással mélyítjük a megkötött cementbe. Vigyázzunk, mert a gyors fordulatú gép a forgás irányában hajlamos a "kitörésre", azaz jobbra húzását állandóan ellensúlyoznunk kell. Ha nem mélységállítós feltétet használunk, ferdén tartott géppel is hatásosan dolgozhatunk. Ha azonban egyenetlen szélességűek a fugaközök, akkor nem kimondottan előnyös az újra fugázáshoz markáns színű masszát választanunk, a világos pasztell színűek a megfelelőbbek.
Ha már az összes fugából kimartuk a felesleges fehér cementet, akkor következhet a fugaszélek finomítása. Ezt erős pengéjű marokkés hegyes végével végezzük el. A pengét kissé ferdén tartva húzzuk le a szélekre tapadó cement maradékát a mázig. A lenyesett morzsalékot erős gyökérkefével, vagy porszívóval távolítsuk el. Ha a munka közben laza lapra akadunk, akkor azt előbb újból ragasszuk vissza a helyére, miután a régi habarcsot, vagy ragasztó réteget is levéstük a falról. Kerámialapos burkolatoknál is előfordulhat egy-két mozgó lap, amelyeket a fugamassza kimarása után már kiemelhetünk a helyéről, és a régi ragasztóanyag levésése után újból visszaragaszthatunk, majd körbefugázhatunk.
Keverjük össze vízzel az új, színes fugázó masszát, majd széles spatulyával, vagy egyenes élű műanyag lappal a szokásos módon simítsuk a résekbe. A felesleges masszát vizes szivaccsal töröljük le, és a fugák felületét simítsuk át egy hengeres filctoll palástjával. A sima felületeket ugyanis könnyebb tisztántartani, hiszen kevésbé rakodik a szemcséi közé szennyezőanyag.
Ily módon szinte megújul a csempézett felület, ám arra is számítsunk, hogy ha a fugák nem azonos szélességűek, ez a szépséghiba jobban fog látszani, mint az újrafugázás előtt. Ez a megoldás kerámialapos padlóknál is alkalmazható, csak hosszabb ideig tartó és kényelmetlen testhelyzetű munkával jár.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fuga, fugázás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan válasszunk hidegburkolati fugázót?

Már az emberiség építési történetének kezdetén fontos szerepet töltöttek be a burkolatok – gondoljuk csak a Mezopotámiában használt terrakotta szegecsekre. A végső megjelenés meghatározói a...


Panelházak résszigetelése

A harminc-negyven éves panelépületek némelyikénél már építése idején sem fordítottak nagy gondot a szakszerű résszigetelésre. Ahol mégis, ott az elmúlt évtizedek során keletkeztek rések a panel...