Hírek, újdonságok, érdekességek

Külföldi lapok, szerszám ismertetések között tallózva sok újdonsággal, furcsasággal találkozik az ember. Akad közöttük olyan, amelyik valóban meglepően újszerű, mások pedig csak érdekesek. Sőt, időnként számunkra megmosolyogni való dolgokba botlik bele az emberfia. Ilyenkor mindig a régi szlogen jut az eszünkbe: Mindent a kedves megrendelőért! Akkor is, ha csacskaság, csak vigye akinek ez a heppje.

Gyors satu

A szerszám elve nem új, annál inkább az anyaga, ugyanis a Record Tools gyár új satuja szinte teljesen műanyagból készül, kivételt képez a szorító "orsója", amely acélból kialakított ugyan, de valójában nem is orsó, hanem kettős megvezetést biztosító idom pár. A nagyszilárdságú szívós műanyagból préselt pofatestek ugyanolyan erősek, mint a hasonló méretű barkács satuk, ám súlyuk csak töredéke azokénak. Ennek megfelelően nemcsak asztallapra szerelve, hanem mobilizálható szorítóként is használható a szerszám. A satupofákat egy mozdulattal összehúzva lehet gyenge szorító pozícióba állítani, majd a marokgomb elcsavarásával a pofák szorító erejét növelni. Oldáskor a sorrend fordított.
A pofaidomok szorító felületeinek vízszintes és függőleges, továbbá 45 fokban elforgatott V-alakú hornyai az idomos tárgyak befogását könnyítik meg, és tájolják pontosan. Az igényesebb felületű, puhább anyagok befogásához kissé rugalmasabb anyagú és sima szorító felületű betétek pattinthatók a pofaidomokra, így a satu a legkülönfélébb alakú, helyzetű és anyagú munkadarabok gyors és szilárd rögzítésére alkalmas. A 120 mm hosszúságú pofák közé max. 150 mm széles anyagokat lehet befogni, mégpedig max. 250 kg-os szorítóerővel.

Akkus tűzőgép

Újabb "csatát", azaz munkateret nyert az akkus hajtás. Most ugyanis éppen a Senko cég nagyteljesítményű tűzőgépeit "állították" át tömlő nélküli meghajtásra. Régebben ugyanis e gépek préslég vagy elektromos meghajtásúak voltak, az akkus üzemmód viszont feleslegessé tette a vezetékeket, ezáltal kényelmesebbé, kötetlenebbé a használatukat. Az új gépek 12 V-os és 14,4 V-os akkukkal működnek, amelyek 750, illetve 1000 db 60 mm hosszú kapocs beütését teszik lehetővé az akkuk töltése nélkül. Mindegyik típushoz tartozékként két akkumulátor jár, és főként épületasztalos munkák végzéséhez ajánlják a cég szakemberei. "...No Air, No Problem..." állítják a cég szakemberei, és az adott esetben ez valószínűleg igaz is. Különösen egy jól feltöltött pótakkuval a szerszámos kofferünkben.

Merőleges tengelyű Dremel

E világszerte ismert amerikai kis szerszámgépeket folyamatosan fejlesztik. A cég most éppen egy merőlegesen megtört tengelyű tartozékkal szaporította a gépre felszerelhető, és különleges feladatok elvégzéséhez szükséges kiegészítői sorát. Az is igaz, hogy csak konkrét értelembe véve újdonság ez a tartozék, mert még talán emlékezünk az univerzális barkácsgépek időszakára, amikor még a magyar Evig is gyártott a saját gépére szerelhető 90 fokos tengelytoldatot. A Dremel újdonsága gyorsan az alapgépre szerelhető, csupán a patronos befogót, vagy a tokmányt kell a főtengelyről leszerelni, és helyébe máris felcsavarhatjuk a jól csapágyazott, kúpfogaskerék párral meghajtott kiegészítőt. A jó helykihasználás miatt inkább a patronos befogó használatát ajánlják hozzá, ám a speciál Dremel tokmány is felszerelhető rá. Csatlakoztatása - a hajlékony tengelyekhez hasonlóan - a főtengely négyszögű menesztő nyílásába illesztett tengelykivezetésen keresztül történik, és a hollandi anya felcsavarásával rögzíthető.

Militaris talicska

Meg kell állapítanunk, hogy az előbbi "újdonság" nem egyedi, mert pl. frankhonban potom 300 euróért terepmintázatúra festett talicskát kínálnak megvételre. Az a tény pedig, hogy gyors vásárlásra azzal az indokkal inspirálják a nagy érdeműt, miszerint limitált extra szériáról van szó, mitagadás, minket még megmosolyogtat. Na, persze az sem mond számunkra semmit, hogy a terepfoltokat Patric Richard tervezte kimondottan ezekre a talicskákra. Azért megjegyezzük, hogy aki innen óhajt menő kubikos eszközt rendelni magának, az siessen, mert csak 1000 darab készült ebből a kuriózumból, és gyorsan fogy a készlet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: satu, tűzőgép, talicska

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fogjuk be!

Ez a felszólítás ugyan sok mindenre vonatkozhat, ám lapunk tartalma alapvetően behatárolja, hogy mihez is szeretnénk ötleteket, fogásokat adni. Nevezetesen a kétkezi munkákhoz gyakran...


Szerszámok gyors javításokhoz

Minden háztartásban adódnak kisebb nagyobb javítások, amelyek nem mindig igénylik szakemberek közreműködését. Kilazul a kilincs, csöpög a csap, és még sorolhatók az ilyen apró bajok. Ezek...