Barkácsolóknak és felújítóknak

Hogyan szigeteljünk?

Az ipari kutatások eredményeként a mai vízszigetelési technológiáknak köszönhetően megbízható és közvetlenül burkolható úgynevezett kent szigetelőanyagokat használhatunk bármely területre. Ezek lehetővé teszik a gyors, helytakarékos, és több szakmát nélkülöző kivitelezést. Számos terület van, amelyen változtatni, vagy a hibákat kijavítani szeretnénk. Ilyenek például a fürdőszoba, a medence, a pince, a garázs, az alagsor.

Fürdőszoba szigetelése

Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen felületre, milyen burkolatot szeretnénk fektetni, és milyen kiegészítő munkákra van szükség. Elsőként lássuk a fürdőszobát, mely a beépített berendezési tárgyakkal és bútorokkal együtt a lakás nagyon fontos egységét képezi, színei, esztétikai megjelenése és igényes kialakítása árulkodik az ott lakókról. Nem mindegy, hogy fürdőszobánk burkolatai mennyire lesznek tartósak, ami nem csak a burkolólapok minőségétől függ, hanem nagymértékben a ragasztásukhoz és fugázásukhoz szükséges - a fogadó aljzattal valamint a lapokkal szorosan összefüggő - segédanyagok minőségétől is. Akármennyire ellenállóak az anyagok a víz hatásainak, a megfelelő vízszigetelésről gondoskodni kell. Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy a többletvíz a falat, födémet átáztatva károkat okozott. Mindezt figyelembe véve a következőket kell tennünk:

  • Meglévő burkolat estében, leverjük a régit és kiegyenlítjük a felületeket. Ehhez PRIMER G műgyanta (vízzel 1:3-ban hígítva, kb. 0,15 kg/m2) alapozás után ugyanazt a ragasztót használhatjuk, amivel később ragasztani fogunk, vagyis KERAFLEX flexibilis ragasztót (kb. 1,5 kg/m2/mm).
  • Ha megtartjuk a régi burkolatot, lúgos tisztítószerrel (trisós oldat) mossuk le a zsíros szennyeződéseket, a kopogó lapokat távolítsuk el, majd a ragasztóval (mint az előző esetben) javítsuk ki a felületet.
  • Ha új aljzataink vannak, fontos, hogy mennyi nedvesség van bennük. Ha tökéletesen száraz az összes felület (3% alatti maradék nedvességtartalom), és megfelelő szilárdságú is (nem porlik, nem repedezett), akkor az egykomponenses MAPEGUM WP-t alkalmazzuk (1,4 kg/m2), a fentiekben leírt felületalapozás után hordjuk fel hengerrel 2 rétegben, min. 1 mm vastagságban. A repedésre érzékeny negatív sarkokba (fal-fal, padló-fal, dilatációk) ne felejtsük előzetesen beépíteni a MAPEBAND hajlaterősítő szalagot.
  • Ha új aljzataink nem tökéletesen szárazak, de legalább egy hetesek és megfelelő szilárdságúak is, akkor a kétkomponenses MAPELASTIC-ot alkalmazzuk (3,5 kg/m2). A felületek bőséges előnedvesítéssel történő alapozása után hordjuk fel glettvassal két rétegben, min. 2 mm vastagságban. A továbbiakban a már leírtak szerint járjunk el.
  • Mivel rugalmas szigetelésre kell burkolatot ragasztani és fugázni, fontos, hogy flexibilis anyagokat használjunk. A ragasztáshoz KERAFLEX ragasztót (4-5 kg/m2), a fugázáshoz ULTRACOLOR fugázót (lapmérettől függ az anyagigény), a negatív sarkoknál pedig rugalmas MAPESIL AC szilikont használjunk.
  • Ahol nem lesz szigetelés, de van megmaradó burkolat, tapadást biztosító alapozást kell készíteni a kétkomponenses MAPEPRIM SP-vel (0,2 kg/m2), melyre már nyugodtan ragaszthatjuk és fugázhatjuk az új burkolatot az előzőekben leírtak szerint.

Pince, garázs és alagsor szigetelése

  • Belső talajnedvesség elleni szigetelés esetén - amennyiben a meglévő vakolt felületek stabilak és a víz hatására nem fognak leválni a szerkezetről (téglafal, betonfal) - a MAPELASTIC-ot használhatjuk. A nem burkolt részeken az IDROSILEX PRONTO vízzáró gyári habarcsot alkalmazhatjuk min. 3 mm vastagságban (5 kg/m2). A legfelső kb. 1 m-es sávban a régi vakolat helyett 2 cm vastagságban a lélegző-szárító MAPE-ANTIQUE MC gyári habarccsal készített vakolattal a felszálló nedvességet ki kell szellőztetni.
  • Általában a régi vakolatot ki kell cserélni, mivel ezek már nem stabilak. Ilyenkor a régit leverjük, dübelekkel rabichálót erősítünk fel a falakra, és kb. 2 cm vastagságban új vízzáró vakolatot készítünk az IDROSILEX habarcs-adalékszerrel. A többi réteget az előzőekben leírtak szerint kell elkészíteni.
  • Külső falszigetelés esetén bitumenes kent szigetelést is készíthetünk. Ilyenkor alkalmazzuk a PLASTIMUL-t, melyet egyben felhasználhatunk a szigetelésvédő hőszigetelő lapok felragasztásához is.
  • Garázs tetőszigetelése esetén is alkalmazzuk a PLASTIMUL-t, melyből cement és kvarchomok hozzáadásával akár járható tetőt is készíthetünk.

Szabó László
tervezői szaktanácsadó

A Mapei termékek beszerezhetők az ország egész területén, több mint 200 márkakereskedőnél, bővebb információ:

Mapei Kft.
2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: (23) 501-670
Ingyenes szakatanácsadás: (23) 501-674
E-mail: szaktanacs@mapei.hu
Internet: http://www.mapei.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

5 alapelem, ami nélkül nincs jó hőszigetelés

A kora őszi időszak a legalkalmasabb arra, hogy falaink hőszigetelésével felkészítsük otthonunkat a tél beköszöntére.


Falszigetelési módszerek

MESTER+ A lakás falainak nedvesedése, penészesedése régebben és ma is jelentős probléma. Sokszor csak a penészfoltokat látjuk a falon, és az okokat a közelmúltban történt változásokhoz, pl....