Fényáteresztő falak

A hagyományos falazatok köztudottan mindenféle fénynek útját állják. Kivételt képeznek a speciális, ún. üvegtéglákból felhúzottak, amelyek áteresztik a fényt, ám mégsem síküvegszerűen átlátszóak. Az ilyen különleges falazatok megfelelő minőségben kialakítva az említett előnyös tulajdonságukon túl még rendkívül látványos elemei is lehetnek az otthonunknak.

Funkciójuk szerint épülhetnek különböző magasságban felhúzott térelválasztó falakként, de exkluzív kiegészítő díszítményekként is nagyon dekoratív a hatásuk. Különösen akkor, ha az üvegtéglák színét és mintázatát is jó érzékkel választjuk meg. Az ilyen falazat építésének azonban speciális kritériumai vannak, ugyanis ahhoz hogy szilárd falként funkcionáljon nemcsak egyenesnek kell lennie, hanem az üvegtéglákkal egységes szélességű fugaközöket tartva szilárdan kell felhúzni. A speciális üvegfal szilárdságát betonba ágyazott betonacél idomokkal megerősítve kell soronként biztosítani, mégpedig az oldalfalba, vagy az ahhoz keretként rögzített acélkeret betonkoszorújába rögzítetten (rajz). Az üvegtéglákat hálóba rakva kell egymás mellé felrakni. Már az első sort alul is ajánlatos betonvassal megerősítve, pl. gázbeton lábazatra fektetve beépíteni. A téglák fugaközeit jól közéjük csömöszölt beton tölti ki.
Ahány ház, annyi szokás, tartja a szólásmondás, és ez így igaz, az üvegtéglákból épített falak esetében is. A következőkben ezért előbb egy tengerentúli megoldást mutatunk be képekben, majd későbbi lapszámainkban az új technológiát képviselő francia és német falazási eljárás főbb fázisaival is megismertetjük olvasóinkat.
Az amerikai üvegfal sík része oldalról a tusolófülkét választja el a mosdótól, ívelt része pedig a fülke bejáratának ad attraktív kialakítást a fürdőszobán belül. Az oldalfalra 10x60 mm vastag szilikongumi szalag került tömítőként a legszélső üvegtéglák és a fal közé. Az alaplábazatra - amely a fülke akrilból öntött tusolótálcájának a széle - 50 mm széles horganyzott felületű acél szerelőszalagokat csavaroztak. Minden egyes üvegtégla gerincére - vastagon - speciális cementhabarcsot kentek, majd a fugaszélességet meghatározó műanyag távtartók beillesztése után szorosan egymás mellé állítva kerültek beépítésre. Az ív kialakításakor a belső fuga szélességét kissé csökkentették, a külsőt pedig ugyan ennyivel növelve lett egyenletes a körív követése. E tényt természetesen a 3/4-es szélességű téglák alkalmazása tette lehetővé. A falazat kötésszilárdságát két, 3 mm-es vastagságú, duplaszemes átkötő huzalokkal kapcsolt acélhuzal pár habarcsba ágyazásával biztosítják, mégpedig soronként, és a falazat görbüléséhez igazítva. Ahogy emelkedik a fal, soronként vízmértékkel ellenőrzik a téglák egyenes élét a fugák mentén. A fugákból a felesleges kötőanyagot végül simítóvassal eldolgozzák, a felesleget eltávolítják, a fugák felületét pedig teljesen elsimítják. Végül az oldalfalak, a tusolótálca és az üvegtéglák közötti réseket színtelen szilikongumival leszigetelve teljesen vízzáróvá teszik.
A technológia egyáltalán nem követhetetlen, széles fugahézagolókat magunk is készíthetünk vékony lécekből, továbbá 50 mm széles perforált, horganyzott bevonatú szerelőszalagok is éppen úgy beszerezhetők, mint a legkülönfélébb színű, mintázatú és méretű üvegtéglák, így ennek a technológiának az alkalmazása sem lehetetlen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fényáteresztő, fal, fény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festék kívülre, belülre

A falfestékek óriási választéka kapható az üzletekben. Nem csak színben vannak eltérések. Ha a beltérit kültéren használjuk, kellemetlen meglepetésben lehet részünk, és ez fordítva is igaz. Sok...


Kőfurnér

Új és természetes alapanyagú anyaggal bővült az épületeknél használható burkolóanyagok választéka. Ez a kőfurnér, amely külső és belső térben is használható, és különleges tulajdonságokkal...