Formatervezett lámpák

Februári lapszámunk kisbútor cikkében már megmutattunk két formás lámpát - csak egy fénykép erejéig. Ezek stílusban hasonlóak a közölt kisbútorokhoz, de ahogy akkor is jeleztük, más színvilágban is elkészíthetők. Most ezek leírását és rajzait közöljük részletesebben.

Kétféle lámpacsalád készült: négy illetve két oszlopos típusban, asztali és álló kivitelben. Mindkét típus konstrukciója hasonló: a fejrész egy fából esztergált csésze, ami a csillárfoglalatot tartja. Ehhez illeszkednek az esztergált fagolyók, az oszlopszámtól függően. Az oszlopok alucsövek, a talp pedig 15-18 mm-es esztergált rétegeltlemez. A vezetékek rejtve vannak, ez megnehezíti a kivitelezést, de tisztább formai megjelenést eredményez.
A munkaigényesebb a négy oszlopos kivitel: a fejhez négy fagolyó kerül, ebből az egyiket a rajz szerint át kell fúrni a vezetékezés miatt. Az oszlopok 12/10 mm átmérőjű alucsövek, az állólámpánál 1200 mm, az asztalinál 350 mm hosszban. Ebből háromnak az aljába 10 mm-es műanyag tiplit kell ütni. A talp átmérője állólámpánál 350 mm, asztalinál 250 mm. A rajz szerint három furat kell a 4,5x50 mm süllyesztettfejű csavarokhoz, amelyek majd a tiplizett csöveket tartják. A negyedik furatba egy esztergált tartócsapot kell ragasztani, ezen keresztül megy át a vezeték, tovább az átfúrt talpon. A talp aljába a tartócsap alatt célszerű forstnerfúróval egy kb. 10 mm mély zsákfuratot készíteni a későbbi vezetékezés könnyítésére (Ć35 mm). A talp szélén a kilépő furat menetes, ide műanyag tehermentesítő kerül.
A szerelés menete: a fejrészbe beragasztjuk a négy fagolyót, ügyelve a golyók csöveket fogadó furatainak a helyzetére és az átfúrt fagolyó helyére. A talprészbe beragasztjuk a tartócsapot. Száradás után következhet a festés, pácolás, vagy lakkozás. Ezután a fejrészbe beszereljük a csillárfoglalatot a hagyományos 25-30xM10x1-es menetes cső közdarabbal. A foglalatot be is vezetékezzük (lapos 2x0,75 hálózati vezeték, az állólámpánál 1700 mm, az asztalinál 850 mm hosszú).
Következő lépés a festett vagy szinterezett csövekből a három tiplizett darabot alulról a talpba csavarozni. Ezután a szerelt fejrész golyófurataihoz és a talp tartócsapjára ragasztót teszünk. A vezetéket átbújtatjuk a negyedik csövön és a talp tartócsapján. Erre rátoljuk a csövet, majd a négy csőre a fejrészt. Száradás után a talpból kilógó vezetéket keresztülfűzzük a talpon, és a tehermentesítőt becsavarva annak csavarjával rögzítjük is azt. A vezeték végére állólámpánál célszerűen talpkapcsoló + villásdugós vezeték, az asztalinál billenős vezeték-kapcsoló és villásdugós kábel kerül.
A másik típusnál 15/12 mm átmérőjű alucsövek az oszlopok (a hosszméretek megegyeznek az előző típusokkal). Az egyik cső aljába itt 12 mm-es műanyag tiplit kell ütni. A két fagolyó a fejrész két oldalára kerül, az egyiken keresztül megy át majd a vezeték. A talpátmérők is azonosak az előzőkkel, a talpban itt 12 mm átmérőjű tartócsap lesz.
A szerelés menete hasonló, mint az előző típusnál: először a fejrészhez kell ragasztani a két fagolyót, itt is ügyelve azok helyzetére. A talpba beragasztjuk a tartócsapot. Száradás után festés, pácolás vagy lakkozás következhet. Ezután a már ismertetett módon beszereljük a fejrészbe a vezetéket. A tiplizett cső rögzítése 5x60 mm-es süllyesztettfejű csavarral történhet. A fejrészből kijövő vezetéket átbújtatjuk a másik csövön, majd az előzőleg fejrész golyófurataiba és talp tartócsapra felvitt ragasztó után először a csövet a tartócsapra, majd a csövekre a fejrészt illesztjük. Száradás után jöhet a vezetékezés, tehermentesítő, kapcsoló, villásdugós vezeték szerelése.
Ragaszáshoz kétkomponensű műgyanta ragasztót használjunk, ez a legcélszerűbb az alucső-fa illeszkedésnél, a fa-fa kapcsolatnál lehet hagyományos (diszperziós) fa ragasztót is használni.
A felületkezelésről. Ha a festés mellett döntünk, a fa alkatrészeket először alapozó spray-vel, majd csiszolás után színes spray-vel festhetjük. A fa természetes szépségét pácolással vagy lakkozással adhatjuk vissza, itt arra kell figyelni, hogy az esztergált fa alkatrészek és a rétegeltlemez talp eltérő színtónust adhat. (De például a könnyen esztergálható gyertyán és a kőris rétegeltlemez hasonlóan világos színű). Az alucsövekkel nehezebb a helyzet: nyersen nem szép, (hacsak nem polírozzuk és lakkozzuk az ötvözetlen alumíniumot), festés előtt viszont elengedhetetlen színesfém alapozóval kezelni. Mindenképpen tartósabb és szebb bevonatot ad a szinterezés.
A talprészekre alulról 320 mm átmérőjű (az állólámpánál), ill. 220 mm átmérőjű (az asztali lámpánál) felragasztott kartonlemezek takarják a szerelési nyílásokat.
A lámpaernyők készen kapható típusok: az állólámpáknál kb. 50 cm, az asztali lámpáknál kb. 40 cm átmérővel. Az ernyők tartókarjait a csillárfoglalatok menetes gyűrűi rögzítik. (A csiptetős ernyő ilyen átmérőknél nem biztonságos). Mindenesetre a lámpatestek színmeghatározásánál az ernyőválasztékot figyelembe véve lehet csak dönteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Lendvay Sándor

Címkék: lámpa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságosabban a nyaralás alatt

Amikor hosszabb időre elhagyjuk otthonunkat, szeretnénk mindent ugyanúgy találni, mint amikor elutaztunk. Mindenki más-más módszerrel próbálja védeni lakását, házát, de sajnos nincsen tökéletes...


Csillárok-ma

Világítás: fény és világítótest. Mindkettő egyformán fontos. A megfelelő fényviszonyok általános látási kényelmet biztosítanak, a színek felerősödnek, tompává válnak, változnak a térarányok. A...