Materiál burkolási segédanyagok

A Materiál Vegyipari Szövetkezet évtizedek óta gyárt termékeket az építőipar és házilagos kivitelezésű építkezések részére. Ezekre jellemző a magas műszaki színvonal és ehhez képest a szolid ár. Az alábbiakban a szövetkezet által gyártott olyan segédanyagokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek elsősorban az esztétikus és tartós burkolatok kialakításánál lehetnek segítségünkre.

Az AKRIMAT H csemperagasztó a ragasztás során elsőrendű mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, kiválóan tapadó filmet képez. Könnyen kezelhető, vakolatra, betonra, fogazott spatulával, egyenletesen felvihető. Alkalmazható már meglévő csemperétegre is, ebben az esetben sokkal vékonyabb rétegben hordható fel. A száradási folyamat kissé hosszabb lesz, mint a hagyományos felületek esetében, mivel a már fent lévő csempe nedvszívó képessége - még a régi csempe megfelelő érdesítése esetén is - kisebb, mint a beton, vagy vakolt felületé. Összességében, azonban hamarabb lehet használatba venni a helyiséget. Különösen ajánlott a használata panelépületekben, a fürdőszobák és konyhák csempézésének, padló burkolatának felújítása, cseréje esetén. Használatra kész állapotban kerül forgalomba, és már a kezdeti stádiumban is kiváló a tapadószilárdsága.
Alkalmazható: fajansz- és üvegcsempék, metlachi-lapok, polisztirolhab szigetelőanyagok (pl. Hungarocell) ragasztására, beton, vakolat, gipszkarton, fa felületekre, illetve a már meglévő, előkezelt, felérdesített felületű burkolólapokra. Kisebb egyenetlenségek esetén önmagában is alkalmas felületkiegyenlítésre.
A burkolólapok illesztési hézagait AKRIMAT H-ból és maximum 20% fehér cementből készült habarcskeverékkel fugázzuk ki. Az elkészült felület 24 óra múlva rendeltetésszerű használatra alkalmas.
Napjainkban elterjedtek a diszperziós festékek. Természetesen a felhasznált diszperziók és pigmentek fajtája, ill. koncentrációja és ebből kifolyólag a festékek minősége márkánként nagyon eltérő.
Az Akropenta pala- és lábazatfesték megbízható minőségével kiemelkedik a belföldön beszerezhető termékek sorából. A neve utal a fő felhasználási területére, de természetesen alkalmas betonra, vakolatra és cserépre is. Felhasználható belső és külső felületekre, ellenáll extrém időjárási körülményeknek, és UV sugárzásnak is. Ezeket a tulajdonságokat a speciális összetétele biztosítja. A festékben felhasznált szervetlen pigmentek, mint pl. a titán-dioxid és a különböző vas-oxid pigmentek kémiailag igen stabil vegyületek, hiszen eredeti formájukban, a természetben is előfordulnak.
Az Akropenta festék nagy mennyiségű, és igen rugalmas műanyag kötőanyagot tartalmaz vizes diszperzió formájában. Ez a kötőanyag rendkívül jól tapad a felületre, és megóvja azt az időjárás káros hatásaitól, valamint a mechanikai sérülésektől is. Ugyanakkor igen kényelmesen lehet dolgozni a festékkel, mert az egészségre nem ártalmas. Nem tűzveszélyes, mert sem oldószert, sem illékony szerves anyagot nem tartalmaz. Vízzel tetszés szerinti arányban hígítható, és a felhasznált eszközök vízzel könnyen elmoshatók. A víz elpárolgása után a diszperzió szívós, rugalmas műanyaggá alakul, így jön létre a festékfilm, amely védi a vele lefestett felületet esőtől, fagytól, napsütéstől, valamint mechanikai károsodástól, és ezen felül dekoratív. Az Akropenta festékek mintegy tucatnyi színben beszerezhetők, sőt a gyári színekből bárki a saját fantáziája által elképzelt árnyalatot kikeverheti.
Az Akrimat H csemperagasztónak és az Akropenta festéknek is előnyös tulajdonsága, hogy felhasználása könnyen elsajátítható, és egy kis kézügyességgel segítségükkel szebbé, tartósabbá tehetjük velük otthonunkat.
A bemutatott termékek az ország egész területén beszerezhetők vegyi és építőipari szakkereskedésekben.

További információ és szaktanácsadás:
MATERIÁL VEGYIPARI SZÖVETKEZET
1239 Budapest, Ócsai út 10.
Telefon: 286-0363, 286-0365
Fax: 286-0364
Internet: www.material.hu
E-mail: material@hu.inter.net

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: burkolás, segédanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Praktikus tanácsok a fugázókról

A fugázás a burkolás befejező lépése. Az új burkolat megjelenésében –a burkolat mellett – döntő jelentősége van. A fuga színe és szélessége meghatározóan befolyásolja az összképet. A fugázást...


Homlokzati burkolatok

Az épületek külső megjelenése nagyban függ a homlokzatok anyagától éskialakításától. A legtöbb esetben hagyományosan felvakolt habarcsokat használnak a csupasz falazatok burkolására, bár léteznek...