KLING Quadra és Linea garázskapuk

A gépkocsik számának lendületes növekedésével a tulajdonosok garázsigénye is számottevően megváltozott. Ez természetes, hiszen az értékes gépkocsikat mindenki szeretné időjárástól védett, biztonságos helyen tudni. A garázsokra viszont kapuk is kellettek, így szinte azonnal megjelentek a műszakilag igényes kivitelű, de külföldi gyártású ún. szekcionált garázskapuk. Ezek standard méretválasztéka azonban adott, és a forgalmazók az ettől eltérő méretű igényeket csak hoszszú átfutással, jelentős felárral tudták kielégíteni. A Kling Kft. ezért 2001 év végétől - az eddigi Raynor kapuk forgalmazása és a Thermoline ipari kapuk gyártása mellett - megkezdte a hazai szekcionált kapuk gyártását is, amelyeket e cikkünkben mutatunk be olvasóinknak.

A Quadra és Linea kapuk a Kling cég nagy gyártócsarnokában készülnek, és a világ vezető kapugyártóinak tervezőprogramjai segítségével sikerült igen széles méretválasztékot kialakítaniuk. A garázsajtók nyílásszélessége 2340-5490 mm között, magassága pedig 1990-2470 mm között változik. Az ajtópanelek 42 mm vastagok, kívül-belül tűzhorganyozott acéllemezből és CFC mentes, hőszigetelő poliuretán habból kialakítottak. A panelek acéllemez borítása idomformázott, kívül-belül vízszintesen bordázott, illetve kívül kazettás kialakítású, belül viszont egységesen vízszintes bordázattal ellátott. (Az ajtók e jellegzetességükről kapták a Quadra, illetve a Linea fantázianevet.)
A hőhídmentesen kialakított garázsajtók a panelek egymásba illeszkedő és egyben a mozgásukat nem gátló élkialakításuk miatt még ujjbecsípődés ellen is védettek. A paneleket oldalt horganyzott bevonatú, és a vezető görgők pontos beállítását megkönnyítő kombinált, illetve középső felületükön masszív kivitelű összefogó pántok kapcsolják egymáshoz. A kiváló szilárdságú szekcionált kapuk mozgatása könnyű, akár fél kézzel is különösebb erőfeszítés nélkül nyithatók és csukhatók. Ezt a duplasínes, végig futó oldalvasalat, továbbá a műanyag felületű, csapágyazott vezetőgörgők, és nem utolsó sorban a 15000 nyitásra méretezett torziós rugó jól összehangolt szerkezete teszi lehetővé. A minimum 200 mm-es kiváltó magassághoz duplasínes-, ennél alacsonyabb kapunyílásokhoz pedig alacsony vasalatot is gyárt a Kling Kft. A torziós rugó elhelyezése a jobb helykihasználás érdekében az alacsony vasalatnál hátra, az átkötő elemre, a többinél pedig közvetlenül az ajtónyílás fölé került, és a kapu mozgatását a panelbe süllyesztett ovális fogantyú teszi kényelmessé. A kapukat alul alumínium idom zárja le, amelyeknek gumiprofilja az alsó réselzárást is megoldja, az oldalsó réseket pedig a vasalatra szerelt gumiidom fedi le.
Az ajánlott választékon kívüli, ún. köztes méretű garázskapuk legyártása sem okoz problémát, időveszteséget a Linea, vagy Quadra kapukat vásárlóknak, mert a gyártáshoz szükséges időt az ilyen egyedi igények sem befolyásolják számottevően.
Az alapkivitelben tört fehér (RAL 9002) színűre festett Linea és Quadra szekcionált garázskapuk természetesen bármely más RAL színben is megrendelhetők, és egyéb kiegészítőkkel is elláthatók. Például 200 cm2-nyi felületű fix vagy belülről zárható műanyag szellőzőelemekkel, cilinderbetétes vagy belülre felszerelhető tolózárral, továbbá kétrétegű, akrilüvegezésű, műanyag keretes ablakokkal, amelyek akár műanyagbetétesek vagy fóliázottak is lehetnek. (Ez utóbbiak azonban csak a Quadra típusú panelekből készített kapukba építhetők be.)
A garázskapuk természetesen motorizált működtetésre is alkalmasak, s a Kling Kft által forgalmazott választékból könnyű kiválasztani a megfelelő húzóerejű motort és a legideálisabb távvezérlő automatikát. Bővebb és részletekbe menő információkkal a gyártó és forgalmazó szívesen áll az érdeklődők szolgálatára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: garázs, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Trapézlemezekről lényegre törően

Homlokzatok, térelhatároló falak, tetők, kapuk, kerítések; valamint tárolók, előtetők vagy garázsok. Felsorolni is nehéz, mi mindenre nyújthatnak megoldást a Metál-Sheet Kft. trapézlemezei,...


Sugárzó szabadtéri fűtések

Ne fűtsük az eget! Régi mondás, és a lakásfűtés kapcsán érdemes komolyan venni. A következőkben azonban mégis olyan fűtési lehetőségekről írunk, melyek vagy a szabad térben működnek –...