Festő- és rajzállvány a kicsiknek

Rajzolni minden gyerek szeret, közben megtanulják a ceruza, a filctoll, később az ecset használatát. Ha ezt asztalon csinálják, "alkotás" közben gyakran az asztalra kerül a "mű" néhány részlete, és letakarítása nem mindig öröm a szülőnek. Egy festőállványhoz hasonló kis alkalmatosság mindennek elejét veszi, és a kis gyerkőcök a rajzeszközök kezelését is jobban elsajátítják. Elkészítése nem nehéz, használaton kívül összecsukva pedig nem igényel sok helyet. A papírcserét meggyorsítja, és az elkészült naiv "művek" akár dekorációként is jól mutatnak a gyerekszobában.

Anyagszükséglet

Az állvány anyaga 20 x 40-es léc, amelyekből előbb két egyforma keretet kell összeállítani. A lábak 1 m, a hevederlécek pedig 60 cm hosszúak legyenek, és egymásba eresztett lapolással készítsük el a két egyforma lábkeretet. (Ezek szélességét a papír tekercs szélessége alapján határozzuk meg.) A lapolásokat a ragasztáson kívül néhány facsavarral is erősítsük meg. Az egyik keret lábai közé pontosan illő, 10-16 mm vastag, 540 x 650 mm-es MDF- vagy laminált felületű faforgácslapból leszabott tábla is szükséges, amit a keretlécek külső felületével szintbe állítva ragasszunk be, és néhány, a kereten átütött szeggel is erősítsünk meg. A kereteket felül egy-egy 40 mm szárhosszúságú csuklós pánttal fogjunk össze, szétcsúszásukat pedig az alsó hevederlécekre erősített vékony lánccal, vagy textil szalaggal korlátozzuk kb. 30 foknyira. A keret aljára úgy erősítsük fel az alsó hevederlécet, hogy az egyben a papírt is leszoríthassa, ezért vékony kartonból kiszabott alátét közbeiktatásával erősítsük a láblécekre, mégpedig a tábla alsó éle fölé illesztve. A lábak síkba munkált végű aljára erősítsünk csúszásgátló talpat.

Cserélhető papírbevonat

Az állványon célszerű papírtekercset használni, e célra megfelel az 50 cm széles, legolcsóbb makulatúra tapéta is. A papírtekercs állványra szereléséhez tartóbakot kell készítenünk. Ez két, azonos alakú, 10-15 mm vastagságú rétegeltlemezből kivágott stilizált fejalak, amit akár MDF lemezből is kikanyaríthatunk. A műveletet lyukfűrésszel végezzük el, amit a sarkokba fúrt lyukakkal könnyíthetjük meg. A fejek éleit kerekítsük le, majd készítsük el a papírtekercs felfogásához és a papír leszorításához szükséges 10 mm átmérőjű két farúd fészkét. A keretre erősítésükhöz két-két - a kereten átmenő - köldökcsapot használjunk. A papírtartó rudat egy-egy a - fejek első részén és a rúdon is átmenő - acélrúd tartja a helyén, amelynek végére ragasszunk egy-egy min. 20 mm-es fagolyót. Ezután már csak a fejek kifestése van hátra, amelyeket száradásuk után az állványra ragaszthatunk, majd felerősíthetjük közéjük a papírtekercset, és az alsó hevederléc alatt áthúzva már alkotásra kész a rajz és festőállvány.
Kisebb, asztalvégére erősíthető változatban is elkészíthetjük a papírtartót, ha a fejeket 10 x 60 mm-es lécre erősítjük fel, és a lécekre abroszleszorító acélcsiptetőket csavarozunk, amelyek megoldják az asztallapra rögzítését, a talpléc éle pedig megkönnyíti az elhasznált papír letépését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festőállvány, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új autó helyett új gyerekülés

Akinek kettőnél több gyereke van, az tudja, hogy alig van olyan autó, amibe belefér három gyerekülés hátra. Sőt, ha két gyerekülés kerül egymás mellé a kocsiba, akkor már nemigen fér be melléjük...


Hogyan üljünk az autóban: a biztonságos vezetés alapja

Sajnos az autóvezetők igen kis része vett már részt vezetéstechnikai képzésen, pedig vészhelyzetben az életünket mentheti meg, ha tudjuk mit kell csinálni. A rendszeres vezetéssel eltelt évek...