Festő- és rajzállvány a kicsiknek

Rajzolni minden gyerek szeret, közben megtanulják a ceruza, a filctoll, később az ecset használatát. Ha ezt asztalon csinálják, "alkotás" közben gyakran az asztalra kerül a "mű" néhány részlete, és letakarítása nem mindig öröm a szülőnek. Egy festőállványhoz hasonló kis alkalmatosság mindennek elejét veszi, és a kis gyerkőcök a rajzeszközök kezelését is jobban elsajátítják. Elkészítése nem nehéz, használaton kívül összecsukva pedig nem igényel sok helyet. A papírcserét meggyorsítja, és az elkészült naiv "művek" akár dekorációként is jól mutatnak a gyerekszobában.

Anyagszükséglet

Az állvány anyaga 20 x 40-es léc, amelyekből előbb két egyforma keretet kell összeállítani. A lábak 1 m, a hevederlécek pedig 60 cm hosszúak legyenek, és egymásba eresztett lapolással készítsük el a két egyforma lábkeretet. (Ezek szélességét a papír tekercs szélessége alapján határozzuk meg.) A lapolásokat a ragasztáson kívül néhány facsavarral is erősítsük meg. Az egyik keret lábai közé pontosan illő, 10-16 mm vastag, 540 x 650 mm-es MDF- vagy laminált felületű faforgácslapból leszabott tábla is szükséges, amit a keretlécek külső felületével szintbe állítva ragasszunk be, és néhány, a kereten átütött szeggel is erősítsünk meg. A kereteket felül egy-egy 40 mm szárhosszúságú csuklós pánttal fogjunk össze, szétcsúszásukat pedig az alsó hevederlécekre erősített vékony lánccal, vagy textil szalaggal korlátozzuk kb. 30 foknyira. A keret aljára úgy erősítsük fel az alsó hevederlécet, hogy az egyben a papírt is leszoríthassa, ezért vékony kartonból kiszabott alátét közbeiktatásával erősítsük a láblécekre, mégpedig a tábla alsó éle fölé illesztve. A lábak síkba munkált végű aljára erősítsünk csúszásgátló talpat.

Cserélhető papírbevonat

Az állványon célszerű papírtekercset használni, e célra megfelel az 50 cm széles, legolcsóbb makulatúra tapéta is. A papírtekercs állványra szereléséhez tartóbakot kell készítenünk. Ez két, azonos alakú, 10-15 mm vastagságú rétegeltlemezből kivágott stilizált fejalak, amit akár MDF lemezből is kikanyaríthatunk. A műveletet lyukfűrésszel végezzük el, amit a sarkokba fúrt lyukakkal könnyíthetjük meg. A fejek éleit kerekítsük le, majd készítsük el a papírtekercs felfogásához és a papír leszorításához szükséges 10 mm átmérőjű két farúd fészkét. A keretre erősítésükhöz két-két - a kereten átmenő - köldökcsapot használjunk. A papírtartó rudat egy-egy a - fejek első részén és a rúdon is átmenő - acélrúd tartja a helyén, amelynek végére ragasszunk egy-egy min. 20 mm-es fagolyót. Ezután már csak a fejek kifestése van hátra, amelyeket száradásuk után az állványra ragaszthatunk, majd felerősíthetjük közéjük a papírtekercset, és az alsó hevederléc alatt áthúzva már alkotásra kész a rajz és festőállvány.
Kisebb, asztalvégére erősíthető változatban is elkészíthetjük a papírtartót, ha a fejeket 10 x 60 mm-es lécre erősítjük fel, és a lécekre abroszleszorító acélcsiptetőket csavarozunk, amelyek megoldják az asztallapra rögzítését, a talpléc éle pedig megkönnyíti az elhasznált papír letépését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festőállvány, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyermekvárás - lakásátalakítás

A gyermekvárás a legboldogabb időszak egy család életében. A nők fészekrakó ösztönnel megállíthatatlanul tervezik, vásárolják, festik, varrják a kis jövevény számára az új otthont. Más-más...


Autós kiegészítők

Hogyan tehetjük biztonságosabbá gyermekeink utaztatását.