Telefonállványok saját kezűleg

2020-05-11 18:05:51 | Módosítva: 2020-05-11 18:09:19

Az okostelefonok rohamos elterjedése magával hozta az igényt, hogy a készülékek az asztalokon is kényelmesen elérhetők legyenek. Ezt a célt szolgálják a különféle kis állványok. Készen is megvásárolhatók, a kínálatuk pedig elég bőséges. Ám akiknek ezek esetleg nem elég egyediek, fából elkészíthetik a saját asztali telefonállványukat.


Az alapanyaguk 6-8 mm-es rétegelt lemez lehet, de a különféle keményfa vágódeszkák is megfelelnek e célra. A kialakításuk természetesen némi famegmunkálási gyakorlatot és alapvető szerszámokat igényel, pl. fűrészt vagy lyukfűrészt, favésőt stb., ám ez nem lehet akadálya a saját ötletek kivitelezésének.

A képeken bemutatott figurák

Hasonló változatok kontúrja lomb- vagy lyukfűrésszel kanyarítható ki, a kisebb mintázatok azonban csak lombfűrésszel készíthetők el. Az alaplapnak sem kell kör alakúnak lennie, megfelel a 80x120 mm-es falap is, amely azonban 15-20 mm vastag legyen. E darab első részére kell egy 8 mm széles és ilyen mélységű hornyot vésni a telefon alsó éle számára. A kivágott figurát és az alaplapot csiszolás után akrillakkal lefújva érdemes felület kezelni. Ezt követően a figura egy csepp pillanatragasztóval és 2,5x20 mm-es átmenő facsavarral rögzíthető az alaplapra. Az alaplap alá ragasztott vékony posztódarabbal pedig a kényesebb asztalfelületek sérülése is elkerülhető.
Egyszerűbb a farúddal a hátsó oldala felöl megtámasztott állvány elkészítése. Anyaga 10 mm-es rétegelt lemez vagy keményfa. A támlap a telefon tokjánál 10-10 mm-el legyen nagyobb méretű, és az aljára 25 mm széles lécet kell az alsó élére ragasztani. Erre kerül majd a telefon. A tartó tábla hátoldalába néhány vakfurat is szükséges a támasztórúd rögzítéséhez. A lyukba szorosan illeszkedjen a 10 mm-es, és kb. 70 mm hosszú farúd. E darab a táblával 20-30 fokos szöget zárjon be a lyukba szorítása után. Ezt követheti a telefon tartóra helyezése. Ha a tábla esetleg instabil lenne, akkor a farudat egy lyukkal feljebb helyezve lehet a tábla dőlésszögén változtatni. A megfelelő pozíció ellenőrzése után már csak színtelen lakkal kell lefújni a tartó felületeit, hogy a tapintása kellemesebb, a fa színtónusa pedig szebb legyen.


A következő állványváltozat sem igényel ragasztást. A rétegelt lemezből kivágott két lapot csak egymásba kell dugni, és máris ráhelyezhető a telefon, melynek a töltését is lehetővé teszi. A töltőkábelnek és a csatlakozónak a lapok elejéből kivágott 10x10 mm-es, illetve 5x10 mm-es nyílások adnak helyet. A támlap 100x170 mm-es, amibe az elejétől 30 mm-re egy 70x10 mm-es, továbbá egy 5x5 mm-es nyílást kell kialakítani. Az ellendarab 150x100 mm-es méretű, a hátsó részén viszont csak 70 mm szélességű legyen, hogy a támlap nyílásába lehessen dugni. A darabokat csiszolás után most is színtelen akrillakkal kell befújni. Hasonló méretű, félig egymásba eresztett két 6-8 mm vastag rétegelt lemezből is kialakítható telefonállvány, ám ennél a változatnál a töltő kábel csatlakozója számára egy kb. 8x20 mm-es nyílást kell a támlap elejébe vágni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Táblagépek

Azt mondják, hogy a notebook-ok, netbookkok piaca kissé visszaesett. A "tettes" valószínűleg egy gyorsuló ütemben terjedő számítástechnikai újdonság, a tablet, vagy kicsit magyarosítva; táblagép.


Otthonokosítás utólag

A rádiófrekvenciás és infrás távvezérlők lassan elárasztják otthonunkat. Infrással kapcsoljuk a TV-t, a rádiót, a hifi készüléket, esetleg a klímát, és egyes lámpákat is, de ez utóbbiakat már...