Telefonállványok saját kezűleg

2020-05-11 18:05:51 | Módosítva: 2020-05-11 18:09:19

Az okostelefonok rohamos elterjedése magával hozta az igényt, hogy a készülékek az asztalokon is kényelmesen elérhetők legyenek. Ezt a célt szolgálják a különféle kis állványok. Készen is megvásárolhatók, a kínálatuk pedig elég bőséges. Ám akiknek ezek esetleg nem elég egyediek, fából elkészíthetik a saját asztali telefonállványukat.


Az alapanyaguk 6-8 mm-es rétegelt lemez lehet, de a különféle keményfa vágódeszkák is megfelelnek e célra. A kialakításuk természetesen némi famegmunkálási gyakorlatot és alapvető szerszámokat igényel, pl. fűrészt vagy lyukfűrészt, favésőt stb., ám ez nem lehet akadálya a saját ötletek kivitelezésének.

A képeken bemutatott figurák

Hasonló változatok kontúrja lomb- vagy lyukfűrésszel kanyarítható ki, a kisebb mintázatok azonban csak lombfűrésszel készíthetők el. Az alaplapnak sem kell kör alakúnak lennie, megfelel a 80x120 mm-es falap is, amely azonban 15-20 mm vastag legyen. E darab első részére kell egy 8 mm széles és ilyen mélységű hornyot vésni a telefon alsó éle számára. A kivágott figurát és az alaplapot csiszolás után akrillakkal lefújva érdemes felület kezelni. Ezt követően a figura egy csepp pillanatragasztóval és 2,5x20 mm-es átmenő facsavarral rögzíthető az alaplapra. Az alaplap alá ragasztott vékony posztódarabbal pedig a kényesebb asztalfelületek sérülése is elkerülhető.
Egyszerűbb a farúddal a hátsó oldala felöl megtámasztott állvány elkészítése. Anyaga 10 mm-es rétegelt lemez vagy keményfa. A támlap a telefon tokjánál 10-10 mm-el legyen nagyobb méretű, és az aljára 25 mm széles lécet kell az alsó élére ragasztani. Erre kerül majd a telefon. A tartó tábla hátoldalába néhány vakfurat is szükséges a támasztórúd rögzítéséhez. A lyukba szorosan illeszkedjen a 10 mm-es, és kb. 70 mm hosszú farúd. E darab a táblával 20-30 fokos szöget zárjon be a lyukba szorítása után. Ezt követheti a telefon tartóra helyezése. Ha a tábla esetleg instabil lenne, akkor a farudat egy lyukkal feljebb helyezve lehet a tábla dőlésszögén változtatni. A megfelelő pozíció ellenőrzése után már csak színtelen lakkal kell lefújni a tartó felületeit, hogy a tapintása kellemesebb, a fa színtónusa pedig szebb legyen.


A következő állványváltozat sem igényel ragasztást. A rétegelt lemezből kivágott két lapot csak egymásba kell dugni, és máris ráhelyezhető a telefon, melynek a töltését is lehetővé teszi. A töltőkábelnek és a csatlakozónak a lapok elejéből kivágott 10x10 mm-es, illetve 5x10 mm-es nyílások adnak helyet. A támlap 100x170 mm-es, amibe az elejétől 30 mm-re egy 70x10 mm-es, továbbá egy 5x5 mm-es nyílást kell kialakítani. Az ellendarab 150x100 mm-es méretű, a hátsó részén viszont csak 70 mm szélességű legyen, hogy a támlap nyílásába lehessen dugni. A darabokat csiszolás után most is színtelen akrillakkal kell befújni. Hasonló méretű, félig egymásba eresztett két 6-8 mm vastag rétegelt lemezből is kialakítható telefonállvány, ám ennél a változatnál a töltő kábel csatlakozója számára egy kb. 8x20 mm-es nyílást kell a támlap elejébe vágni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szerszámgép helyzet a barkácsboltokban

Semmiképpen nem vitába szállva a GfK Hungária véleményével, valamivel árnyaltabb képet mutatnak az Ezermester Magyar Barkács Kft. hálózatából szerezhető tapasztalatok. Ezek az üzletek inkább a...


Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...