Húsvéti tojásparádé

Módosítva: 2015-04-04 18:16:42

Krisztus feltámadásának ünnepe, a legrégebbi keresztény ünnep, kb. a 2. század óta minden évben. Fontos "mozgó" időpontú napja a keresztény egyházi évnek, melytől több egyházi ünnep időpontja (Pünkösd, Úrnapja stb.) függ. Húsvét napja az első tavaszi holdtölte utáni vasárnap. A pontos dátumot közkeletűen számítások alapján (komputusz) állapítják meg, így évekre előre meghatározható. Húsvét 35 különböző vasárnapra eshet, legkorábban március 22-re, legkésőbb pedig április 25-re, mely szélsőséges időpontok igen ritkák. Március 22-én eddig csak 1598-ban, 1693-ban, 1761-ben, 1818-ban volt, és a következő csak 2285-ben lesz. Április 25-én 1666-ban, 1734-ben, 1886-ban, 1943-ban volt, legközelebb 2038-ban, azután pedig 2190-ben lesz.

A húsvéti tojás színesebbé teszi a húsvéti ünnepeket, díszíti az ünnepi asztalt, és a magyar népi hagyományokban élő húsvéthétfői locsolkodásért ajándékba jár. A tojást tojó tyúk, és az 1682 óta ismert német eredetű szokás, a gyermekek hitében húsvéti ajándékot hozó nyúl is az ünnep dísze. A lakás különböző helyiségeinek díszítése ünnepi hangulatot teremt. Virágvázába barka, aranyeső és más tavaszi virágok mellé (nárcisz, tulipán), vagy akár a lakásban lévő szobanövények cserepébe tegyünk hurkapálca szárral színes tojásokat, vagy szintén egy vázába állított faágra akasztgassunk hímes tojást. A karácsonyi adventi koszorúhoz hasonlóan készíthetünk húsvéti koszorút, melyet színesre festett tojásokkal díszítünk (semmiképpen ne fenyőből, a fenyőillat nem illik a húsvéthoz, helyettesítsük más örökzölddel).
A konyhában a vitrázsrúdra, a függöny elé és a konyhai eszközök közé akasszunk festett tojásokat. A kifújt tojáson díszítés után húzzunk át - nagy méretű hímzőtűvel - egy színes szalagot, alul kössünk egy dupla masnit vagy tegyünk egy gyöngyöt, melyen a tojás biztonságosan "megül", majd a szalag másik végét erősítsük a vitrázsrúdra. Hasonló módon akasztgassunk a húsvéti koszorúra is tojásokat. A karácsonyi lapszámunkban bemutatott virágkötészeti fogásokkal, a tavasz virágaiból készítsünk asztaldíszt, és a hurkapálca szárral készített húsvéti tojásokat tűzzük közé.

Tojáskifújás

A megmosott, megszárított tojás két végét hegyes zsákvarró tűvel óvatosan szúrjuk ki, majd a lyukat tágítsuk akkorára, hogy egy hurkapálca vagy fogvájó beleférjen. Az egyik lyukba erősen fújjunk bele, a tojás tartalmát engedjük tálba. Ezután hideg vízzel öblítsük ki a tojást és hagyjuk megszáradni. Ne használjunk langyos vagy meleg vizet, mert a hőmérséklet emelkedésével a tojásfehérje mindinkább megköt. Érdemes az ünnep előtt néhány héttel elkezdeni a tojáskifújást, hogy megfelelő mennyiség összegyűljön, és a tojás belseje teljesen kiszáradjon a díszítés előtt. Ezzel a módszerrel tartós tojásdíszeket készíthetünk.

Főtt vagy nyers?

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a tojás nyers vagy főtt, tegyük sima asztalra és pördítsük meg. A főtt tojás egyenletesen pörög, míg a nyers egyenetlenül.

Tojásfőzés

A tojásokat egy-két órával a főzés előtt vegyük ki a hűtőből, így kevésbé repednek meg. Főzzük keményre a tojásokat, majd azonnal hűtsük le folyó hideg víz alatt. A főtt tojás vastagabbik részét lyukasszuk ki egy vékony tűvel, hogy a légzacskóban lévő gázok el tudjanak távozni, és ne repesszék meg a héjat.

Tojásfestés, -díszítés

A fogyasztásra szánt húsvéti tojásokat ételszínezékkel vagy tojásfestékkel fessük, melyek általában a fehér héjú tojásokon mutatnak jól. A festéket (hacsak nem ír mást a használati utasítás) tegyük a tojásfőző vízbe, és tegyünk hozzá két evőkanál ecetet, ezzel élénkebbé, teltebbé tehetjük a színeket. A készen kapható tojásfestékeken kívül természetes anyagokat is használhatunk a húsvéti tojásfestéshez. A vöröshagymahéjjal együtt főzött tojások színe mélysárga lesz, a vöröskáposzta levélbe csomagolté pedig halványlila. Ha virágszirmokkal vagy apró levelekkel borítjuk be a tojásokat, majd rákötözünk hagymahéjat, főzés után a szirmok és levelek kontúrjai kirajzolódnak a festett tojásokon.
Az alapszín száradása után, ha nem elégszünk meg az egyszínű húsvéti tojással, lássunk hozzá a tojás további díszítéséhez. Kicsi gyerekeknek ajánljuk a tojásra ragasztható matricát, mely az ünnepek előtt sokféle figurával kapható, de színes öntapadós papírból kivágott formákkal, különböző mintákat magunk is kitalálhatunk.
A nem fogyasztásra szánt tojásokat akril-alapú vagy a barkácsáruházakban nagy választékban kapható dekorfestékkel, vékony ecsettel díszítsük - türelmünktől és kézügyességünktől függően - a legegyszerűbb geometrikus mintáktól a virágmintáig.
A főtt tojásokat tojástartóba állítva fessük az egyik, majd száradás után a másik oldalán.
A kifújt tojásoknál a kifújáshoz készített lyukon fűzzük fel egy hurkapálcára. A rögzítést többféle módon is megoldhatjuk. Ha a hurkapálca lesz a tojás végleges "szára", akkor megfelelő méretű gyöngyöt ragasszunk a hurkapálcára a tojás alsó pontjához, ezután következik a tojás, majd újra egy gyöngy, ragasztva. Ha csak a festés idejére akarjuk rögzíteni a tojást, akkor kevés ragasztót cseppentsünk a hurkapálcára, majd kétszer-háromszor tekerjünk körbe rajta fonalat és hagyjuk jól megszáradni, nehogy a tojás is odaragadjon. Ilyen módon lehetőség van a tojás forgatására, nem kell kézzel sehol megfogni, és vázába állítva megszáríthatjuk, majd lehúzhatjuk a hurkapálcáról.

Batikolás

Olvasszuk fel a gyertyaviaszt, és a forró viaszba mártogatott tűvel, vékony ecsettel rajzoljunk, írjunk a megtisztított tojás felületére. Amikor a viasz megdermedt, tegyük hideg tojásfestékbe. Hagyjuk ázni, amíg a megfelelő árnyalatot elérjük, majd a teljes száradás után kaparjuk le a tojás felületéről a viaszt, melynek helyén kirajzolódik a minta, ami lehet egyszerű geometrikus ábra, virágrajzolat, vagy akár írott szerelmi vallomás is.
Aprólékos munkát és türelmet igényel, ha e műveletet több lépcsőben végezzük. A használni kívánt színek közül a legvilágosabbtól haladunk a legsötétebbig. Minden olyan területet, amelyet nem akarunk az adott színnel festeni, be kell vonnunk viasszal, majd tegyük a festékbe a tojást kb. 5-6 percre, illetve amíg el nem éri a kívánt árnyalatot. Hagyjuk megszáradni a festéket. Ezután azokat a felületeket fedjük le a viasszal, amelyeket meg akarunk hagyni a legutóbbi színnel. Ugyanígy folytassuk a világosabb színektől haladva a sötétebbekig, amíg ki nem alakul a végleges, színes minta. Végül tegyük a tojásokat nyitott ajtajú sütőbe, és mikor a viasz fényleni, olvadni kezd, vegyük ki a sütőből, és papírzsebkendővel, óvatosan töröljük át. Hajlakkal vagy szalonnabőrrel fényesíthetjük.

Húsvéti asztaldíszek

A gyerekes családokban a szépen terített asztalon kaphatnak helyet a tányéralátétként szolgáló tyúkanyók. Nagyon egyszerű, a nagyobb gyerekek önállóan is el tudják készíteni.
A rajz alapján színes kartonból vágjuk ki a formákat, majd ragasszuk a sárga alap hátuljára a tarajt, a csőrt és a szakállat. Fészekaljnak zöld krepp-papírból vágjunk 28x5 cm-es csíkot, hajtsuk félbe, és kb. 2/3-ában, 3-4 mm-enként vagdossuk be egy ollóval. A megmaradó 1/3 részen ragasszuk a tyúkanyó aljára. Minden családtag részére készítsünk egy-egy ilyen tányéralátétet.
A képen látható teríték-kiegészítők közül folytassuk a nyuszifészekkel és a csibével. Vásároljunk minél kisebb virágcserepeket, fessük őket barnára, illetve sárgára, majd a talpuknál ragasszunk egymáshoz kettőt-kettőt. A talphoz a tyúkanyónál leírt módon készítsünk "füvet" krepp-papírból. A nyuszifüleket, a szemeket, az orrot kartonból vágjuk ki, a bajuszt vastag fonalból készítsük. A sárgára festett cserepeket csibének, illetve kakasnak alakítsuk ki, piros kartonból kivágott és a megfelelő helyre ragasztott formákkal.
A kisebb cserepekből készített figurákba egy tojást helyezzünk el, a nagyobbakat béleljük fűvel, és több tojást tegyünk bele.

Friss-e tojás?

A hideg, sós vízbe tett friss tojás lesüllyed és az oldalára fekszik, a romlott pedig a víz tetején úszik. Köztes állapot: ha a tojás ugyan lesüllyed, de nem fekszik az oldalára, nem ajánlatos elfogyasztani, de kifújásra még alkalmas.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: húsvét, tojás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

7 konyhai hulladék kerti felhasználása

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, de vannak olyan konyhai maradékok, melyekkel kertünk talaját közvetlenül is javíthatjuk. Kávézacctól a grapefruit héjig.


Természetes tojásfestékek

Az üzletekben kapható tojásfestékek, élelmiszerfestékek többségével szép, élénk színű húsvéti tojásokat készíthetünk. Sokan azonban idegenkednek e színezékektől, amelyek gyakorta olyan erősek, hogy...