Húsvéti tojások

2017-04-10 06:01:30 | Módosítva: 2017-04-20 06:21:56

A húsvéti tojás általában díszített tyúktojás vagy csokoládétojás, melyet a keresztény gyökerű kultúrákban húsvétkor szokás ajándékozni. A tojásdíszítés szokása egészen az ókorig nyúlik vissza, de a hagyomány a kereszténység elterjedése után is megmaradt. A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi.

A tojás festésére számos lehetőség van

A vörös- és lilahagyma héja is kiválóan megszínezi a tojást, és ha valamilyen levelet teszünk rá, és harisnyába kötve tesszük a színező lébe, még a minta is megmarad rajta.

Sokféle módon dekorálhatjuk tojással az ünnepi asztalt. A tojáshéjba öntött gyertya, vagy a tojáshéjban nevelt zsázsa, vagy egyéb gyorsan kelő fűszernövény, de akár a csíráztatott búzaszemek – mind kiváló dekorációk.

A pókhálósan festett tojás különlegessége, hogy ezt rendhagyó módon a héja nélkül kell tálalni. Megfőzzük a tojást, és elkészítjük tojásfestékből a festő oldatot. Eddig minden a megszokottak szerint megy, ám hagyományos festésnél arra vigyázunk, hogy a tojások ne törjenek össze, a pókhálós festésnél pedig pont az lesz a lényeg, hogy összetörjenek…

Ha egy kanállal, annak a domború részével egy határozott ütést mérünk a főtt tojásra, akkor annak a héja körkörösem fog berepedni, ez adja majd a fő mintát, de szebb lesz az eredmény, ha körbe törögetjük a héjat. Lényeges, hogy a törésvonalak ne legyenek túl sűrűn, mert ha túl apróra törjük a héjat a tojáson, akkor a festék mindenhová beszivárog, és egyszínűvé válik a tojás. Ha jól csináljuk, akkor a festék, csak a repedéseknél jut be, és a képeken látható hálós mintázatot eredményezi. Némi kísérletezés szükséges hozzá, hiszen az eredményt csak akkor látjuk, amikor kissé hagytuk kihűlni a tojást, és ezután leszedtük a héját. Ekkor az alkotásunk olyan, amilyen: már ilyenkor nem lehet javítani rajta. Biztosan lesz néhány nem tökéletesre sikerült próbálkozásunk is az elején, ám érdemes nem feladni a dolgot.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lézeres gyújtógyertyák

A belsőégésű motorok még egy ideig minden bizonnyal tartják pozíciójukat, ám egy fontos alkatrészük, az üzemanyag-levegő begyújtásáért felelős gyertya jelentősen megújulhat.


Karácsonyi égők, füzérek

A karácsonyi ünnepek során sok olyan veszélyforrással találkozhatunk, ami a hétköznapokban nem fordul elő, ezért nem vagyunk kellőképpen felkészülve rájuk. Legyünk elővigyázatosak, hogy csak...