Elektronikus csap

A vízcsapoknál még ma is a hagyományos, kétgombos szerelvények vezetik a népszerűségi listát, egyre többen döntenek azonban az egyszerűbb kivitelű, de még így is komoly erényeket felmutató egykaros csap mellett. A vásárlók nagyobb részénél kétség kívül az ár a legfontosabb, és ezért esik a választás az olcsóbb, technikailag egyszerűbb szerelvényekre. A tehetősebb körökben többnyire esztétikai megfontolásból vásárolják az egyáltalán nem olcsó, régies stílusú, tetszetős, nosztalgikus hangulatú kétgombos csapokat. A csap kiválasztásánál a pénztárca vastagsága és az esztétikai igényesség mellett a csap kezelésének és használatának kényelmi szempontjai már alig játszanak szerepet. Arra pedig, hogy a gyönyörű, aranyszínű, Sissi korát idéző - de műszaki tekintetben fél évszázada alig változott - csaptelep üzemeltetése hosszútávon mennyibe fog kerülni, már senki sem gondol.

Ezzel a szemlélettel szemben a neves gyártók gőzerővel dolgoznak azon, hogy a tetszetős külsőn és az optimális áron túlmenően olyan csapokat kínálhassanak a vásárlóknak, melyek egyre kevesebb víz és energia felhasználásával, változatlan vagy akár megnövelt kezelési illetve használati komfortot biztosítanak leendő gazdájuknak. E törekvés jegyében születtek meg az elektronikus csapok, mint például a Kludi Sensora névre keresztelt mosdócsapja. A csaphoz hozzá sem kell érni, csak az infravörös érzékelő elé kell tenni kezünket, és máris folyik az előre beállított hőmérsékletű víz. A szükséges vízmennyiségről - nyomásváltozásoktól függetlenül - állandóan 7,6 l/perc vizet adó kaszkád kifolyó gondoskodik. Az elzárással sem kell bajlódni; ha kézmosás, borotválkozás, fogmosás stb. közben éppen nem használjuk a vizet, a kéz elvételekor az elektronika szinte azonnal megszünteti a víz kiáramlását.
A csap automatikája képes lenne arra, hogy késlekedés nélkül elzárja a víz útját, de a túl gyors zárás káros, lökésszerű nyomáshullámokat okozhatna a vízvezetékben. Ezt elkerülendő, a elektronikus csapokat úgy kell beállítani, hogy 1-2 másodperc alatt, fokozatosan zárjanak. A Sensoránál a vízfelhasználás hatékonysága így is eléri a 96-98%-ot, szemben kétgombos csapok 38-40%-os értékével. A Sensora az egykaros csapokkal való összehasonlításban is kiállja a próbát. A figyelmetlenül kezelt egykaros csap hatékonysága alig haladja meg a nehézkesen beállítható kétgombos szerelvénynél mérhető értéket. Az egykaros csapok egyszerű, gyors kezelhetőségüknél fogva korlátlan víz- és energiatakarékossági lehetőségeket kínálnak, de a hatékonyság növelése a kezelési kényelem rovására történik. Ha ugyanis ideiglenesen éppen nincs szükségünk a vízre, akkor az egykaros csapot egy mozdulattal, könnyedén elzárhatjuk, és az újra nyitáshoz is hozzá kell nyúlnunk a csaphoz. A Sensora ezzel szemben csak addig ad vizet, amíg ténylegesen használjuk.
A rendkívül kis energiafelhasználással működő elektronikának és az állandó mágnessel megtámogatott, villamos impulzus hatására nyitó-záró mágneskartusnak köszönhetően a Sensora egy átlagos minőségű, 9 V-os elemmel 100-150 000 kapcsolásra képes. Ez a háztartási használatban 5-7, egy szállodai mosdó esetében 2 év zavartalan üzemelésnek felel meg. Az elemcsere időszerűségét a használat után felvillanó LED hetekre előre jelzi. 
A Sensora "tisztítási funkció"-val is fel van vértezve. Az érzékelőt 5 másodpercre eltakarva a tisztítás időtartamára kikapcsolhatjuk a csapot. A szándékos üzemszünetet a LED folyamatos villogása jelzi. Akkor sem történhet baj, ha valamit az érzékelő látókörében felejtünk, mert ilyenkor az elektronika egy perc elteltével parancsot ad a nyilvánvalóan szándékolatlan vízpocsékolás megszüntetésére. Az infravörös érzékelő az elem csatlakoztatásakor a helyi fényviszonyoknak megfelelően, automatikusan beállítja az érzékelési távolságot úgy, hogy a vízsugár éppen az érzékelő elé tett kézre irányuljon. 
Jogosnak tűnik a feltételezés, hogy egy ilyen csaptelep bizonyára megfizethetetlenül drága! Bizony ára akár 50 000 Ft-tal is meghaladhatja az egyszerű, kétgombos csap árát, és 30-35 000 Ft-tal is többe kerülhet egy jobb egykaros csapnál. De meglepő eredményre jutunk, ha a Sensora és az egyszerűbb csapok üzemeltetési költségeit hasonlítjuk össze. Az 50 000 Ft-os árkülönbség hozzávetőlegesen 83 m3 melegvíz felmelegítési költségének, valamint a víz- és csatornadíjának felel meg. Ha a Sensora segítségével egy négytagú család minden tagja, a kéz- és fogmosás vagy a borotválkozás közben, naponta csupán 3 perccel kevesebb ideig folyatja felhasználatlanul a meleg vizet, akkor az árkülönbség 2 év alatt, még a legolcsóbb csappal szemben is megtérül. 
A Sensora négy változatban készül: az alaptípusnál a víz hőfoka a csap tövénél található kar segítségével, kézzel, a nyilvános helyekre szánt változatnál szerszámmal állítható be, míg a központi vízkeveréssel bíró helyekre kerülő csapoknál nincs állítási lehetőség. A Sensora család negyedik tagja a szabad kifolyású, 5-10 l-es villamos vízmelegítőkhöz csatlakoztatható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csap, csaptelep, mosdó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csapadékvíz elvezetése szabályosan

Hol sok van belőle, hol meg kevés. Úgy tűnik, hogy a klímaváltozás egyik kellemetlen hatása, hogy a csapadék ugyancsak egyenetlenül érkezik hozzánk. Ez gond a mezőgazdaságnak, de a falvak,...


A ragasztás technikája

A műszaki életben és a háztartásokban is a mindennapi életben a ragasztást egyre gyakrabban alkalmazzák a „hagyományos” kötésmódokkal szemben. Ragasztás alatt két vagy több szilárd test...