Elektronikus csap

A vízcsapoknál még ma is a hagyományos, kétgombos szerelvények vezetik a népszerűségi listát, egyre többen döntenek azonban az egyszerűbb kivitelű, de még így is komoly erényeket felmutató egykaros csap mellett. A vásárlók nagyobb részénél kétség kívül az ár a legfontosabb, és ezért esik a választás az olcsóbb, technikailag egyszerűbb szerelvényekre. A tehetősebb körökben többnyire esztétikai megfontolásból vásárolják az egyáltalán nem olcsó, régies stílusú, tetszetős, nosztalgikus hangulatú kétgombos csapokat. A csap kiválasztásánál a pénztárca vastagsága és az esztétikai igényesség mellett a csap kezelésének és használatának kényelmi szempontjai már alig játszanak szerepet. Arra pedig, hogy a gyönyörű, aranyszínű, Sissi korát idéző - de műszaki tekintetben fél évszázada alig változott - csaptelep üzemeltetése hosszútávon mennyibe fog kerülni, már senki sem gondol.

Ezzel a szemlélettel szemben a neves gyártók gőzerővel dolgoznak azon, hogy a tetszetős külsőn és az optimális áron túlmenően olyan csapokat kínálhassanak a vásárlóknak, melyek egyre kevesebb víz és energia felhasználásával, változatlan vagy akár megnövelt kezelési illetve használati komfortot biztosítanak leendő gazdájuknak. E törekvés jegyében születtek meg az elektronikus csapok, mint például a Kludi Sensora névre keresztelt mosdócsapja. A csaphoz hozzá sem kell érni, csak az infravörös érzékelő elé kell tenni kezünket, és máris folyik az előre beállított hőmérsékletű víz. A szükséges vízmennyiségről - nyomásváltozásoktól függetlenül - állandóan 7,6 l/perc vizet adó kaszkád kifolyó gondoskodik. Az elzárással sem kell bajlódni; ha kézmosás, borotválkozás, fogmosás stb. közben éppen nem használjuk a vizet, a kéz elvételekor az elektronika szinte azonnal megszünteti a víz kiáramlását.
A csap automatikája képes lenne arra, hogy késlekedés nélkül elzárja a víz útját, de a túl gyors zárás káros, lökésszerű nyomáshullámokat okozhatna a vízvezetékben. Ezt elkerülendő, a elektronikus csapokat úgy kell beállítani, hogy 1-2 másodperc alatt, fokozatosan zárjanak. A Sensoránál a vízfelhasználás hatékonysága így is eléri a 96-98%-ot, szemben kétgombos csapok 38-40%-os értékével. A Sensora az egykaros csapokkal való összehasonlításban is kiállja a próbát. A figyelmetlenül kezelt egykaros csap hatékonysága alig haladja meg a nehézkesen beállítható kétgombos szerelvénynél mérhető értéket. Az egykaros csapok egyszerű, gyors kezelhetőségüknél fogva korlátlan víz- és energiatakarékossági lehetőségeket kínálnak, de a hatékonyság növelése a kezelési kényelem rovására történik. Ha ugyanis ideiglenesen éppen nincs szükségünk a vízre, akkor az egykaros csapot egy mozdulattal, könnyedén elzárhatjuk, és az újra nyitáshoz is hozzá kell nyúlnunk a csaphoz. A Sensora ezzel szemben csak addig ad vizet, amíg ténylegesen használjuk.
A rendkívül kis energiafelhasználással működő elektronikának és az állandó mágnessel megtámogatott, villamos impulzus hatására nyitó-záró mágneskartusnak köszönhetően a Sensora egy átlagos minőségű, 9 V-os elemmel 100-150 000 kapcsolásra képes. Ez a háztartási használatban 5-7, egy szállodai mosdó esetében 2 év zavartalan üzemelésnek felel meg. Az elemcsere időszerűségét a használat után felvillanó LED hetekre előre jelzi. 
A Sensora "tisztítási funkció"-val is fel van vértezve. Az érzékelőt 5 másodpercre eltakarva a tisztítás időtartamára kikapcsolhatjuk a csapot. A szándékos üzemszünetet a LED folyamatos villogása jelzi. Akkor sem történhet baj, ha valamit az érzékelő látókörében felejtünk, mert ilyenkor az elektronika egy perc elteltével parancsot ad a nyilvánvalóan szándékolatlan vízpocsékolás megszüntetésére. Az infravörös érzékelő az elem csatlakoztatásakor a helyi fényviszonyoknak megfelelően, automatikusan beállítja az érzékelési távolságot úgy, hogy a vízsugár éppen az érzékelő elé tett kézre irányuljon. 
Jogosnak tűnik a feltételezés, hogy egy ilyen csaptelep bizonyára megfizethetetlenül drága! Bizony ára akár 50 000 Ft-tal is meghaladhatja az egyszerű, kétgombos csap árát, és 30-35 000 Ft-tal is többe kerülhet egy jobb egykaros csapnál. De meglepő eredményre jutunk, ha a Sensora és az egyszerűbb csapok üzemeltetési költségeit hasonlítjuk össze. Az 50 000 Ft-os árkülönbség hozzávetőlegesen 83 m3 melegvíz felmelegítési költségének, valamint a víz- és csatornadíjának felel meg. Ha a Sensora segítségével egy négytagú család minden tagja, a kéz- és fogmosás vagy a borotválkozás közben, naponta csupán 3 perccel kevesebb ideig folyatja felhasználatlanul a meleg vizet, akkor az árkülönbség 2 év alatt, még a legolcsóbb csappal szemben is megtérül. 
A Sensora négy változatban készül: az alaptípusnál a víz hőfoka a csap tövénél található kar segítségével, kézzel, a nyilvános helyekre szánt változatnál szerszámmal állítható be, míg a központi vízkeveréssel bíró helyekre kerülő csapoknál nincs állítási lehetőség. A Sensora család negyedik tagja a szabad kifolyású, 5-10 l-es villamos vízmelegítőkhöz csatlakoztatható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csap, csaptelep, mosdó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csapok rehabilitálása

Az előrelátó ember többnyire nem vásárol olcsó csaptelepeket, mert azoknak számos előnytelen tulajdonságuk lehet. Főként javításkor derülhet ki, hogy nem kapható hozzá csere alkatrész. A közismert...


Hónapról, hónapra a kertben- Július, augusztus

A nyári hónapokban van a szabadságok időszaka, így a kertünk nyújtotta nyugalmat is ekkor élvezhetjük leginkább. A tennivalók sokasága leginkább tavasszal és ősszel van, de ilyenkor sem unatkozunk...