Gyepfoltozás

A gondozott, szép gyep mindenképpen a kert dísze, ám esetenként e szemet gyönyörködtető zöld szőnyeg helyenként kikopik, kopasz foltok jelenhetnek meg a felületén. A csúf hiba azonban javítható, mégpedig nagyon egyszerűen. Aki nem ismerné a gyepfoltozás fogásait, képeink és tanácsaink alapján még most, áprilisban nekiláthat, hogy nyárra nyom nélkül eltűnjenek gyepünk kopasz foltjai. Ezt a munkát ilyenkor, vagy ősszel, a csapadékosabb időszakban célszerű megejtenünk.

A foltosodást okozhatja olajkifolyás, műtrágya túladagolása, gyomtalanítás, vagy egész egyszerűen a túl erős igénybevétel is előidézheti a fű kikopását. Ez azért is fontos, mert csak az előidéző okok megszüntetésével lesz maradandóan tömör füvű a megfoltozott rész. Nézzük a legegyszerűbb esetet, a kisebb kopasz foltok eltüntetését. A folt talaját először is 5 cm mélyen lazítsuk fel. E célra megfelel a kis kapa is. Ha a talaj elszennyezett, lapátoljuk ki legalább 10 cm mélyen, helyébe a kert más részéről hozzunk friss földet, s ezzel töltsük fel a gödröt. A tetejét gereblyézzük el, majd szórjunk rá 30 g/m2-nyi fűmagot (1). A magokat enyhén hengereljük bele a porhanyós talajba, de az is megfelel, ha egy kisebb deszkalappal nyomkodjuk le. Ha a madaraktól is védeni akarjuk a bevetett részt, akkor feszítsünk fölé műanyaghálót, s öntözzük meg.
Így nagyobb részeket is kijavíthatunk, ám a gyorsabb siker érdekében alkalmazhatunk gyeptéglázást is. Ilyen esetekben a területet előbb ássuk fel, majd a kikopott gyepfolt kontúrját ásólapáttal igazítsuk egyenesre. A fellazított talajból lapátoljunk ki annyit, hogy a gyeptéglák egy szintbe legyenek majd a gyeppel. A gyeptéglákat legkönnyebben a kert egy távoli zugából emelhetjük ki ásólapáttal alányúlva. A talajvastagságuk legalább 10 cm legyen, ám ez függ a fű fajtájától is. A kiemelés közben ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne vágjuk el a gyökereiket. A füves téglák az ásólapát méretéhez igazodjanak. Kiemelésük előtt a lapát élével vágjuk körül, mert így könnyű kivenni a helyéről. A gyeptéglákat fellazított és elgereblyézett földre fektessük le, mégpedig jó szorosan egymás mellé helyezve (2). A lerakott téglákat nyomkodjuk le, és a közöttük levő hézagokat töltsük ki szitált földdel, majd szórjunk a hézagok földjébe fűmagot, s enyhén nyomkodjuk a talajba. Szitáló vízpermettel enyhén locsoljuk meg a kijavított részt, s néhány nap múltán már szinte nyoma sem marad a foltozásnak. Azt a területet pedig, ahonnan a gyeptéglákat kiemeltük, töltsük fel földdel, egyengessük el a felületét, majd vessük be fűmaggal. Vetés után enyhén gereblyézzük be a talajba a magokat, és deszkadarabbal nyomkodjuk a talajba. Jövőre itt is szép gyep borítja majd a most "lefölözött" területet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyep, foltozás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az álom gyep mindössze 6 hét alatt elérhető!

Több mint 40 éve szenvedéllyel és szakértelemmel azon fáradozunk, hogy az álom gyep ne csak álom legyen. Mert melyik büszke kerttulajdonos nem álmodott még a kertjét díszítő dús és üde zöld...


Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...