Gyepfoltozás

A gondozott, szép gyep mindenképpen a kert dísze, ám esetenként e szemet gyönyörködtető zöld szőnyeg helyenként kikopik, kopasz foltok jelenhetnek meg a felületén. A csúf hiba azonban javítható, mégpedig nagyon egyszerűen. Aki nem ismerné a gyepfoltozás fogásait, képeink és tanácsaink alapján még most, áprilisban nekiláthat, hogy nyárra nyom nélkül eltűnjenek gyepünk kopasz foltjai. Ezt a munkát ilyenkor, vagy ősszel, a csapadékosabb időszakban célszerű megejtenünk.

A foltosodást okozhatja olajkifolyás, műtrágya túladagolása, gyomtalanítás, vagy egész egyszerűen a túl erős igénybevétel is előidézheti a fű kikopását. Ez azért is fontos, mert csak az előidéző okok megszüntetésével lesz maradandóan tömör füvű a megfoltozott rész. Nézzük a legegyszerűbb esetet, a kisebb kopasz foltok eltüntetését. A folt talaját először is 5 cm mélyen lazítsuk fel. E célra megfelel a kis kapa is. Ha a talaj elszennyezett, lapátoljuk ki legalább 10 cm mélyen, helyébe a kert más részéről hozzunk friss földet, s ezzel töltsük fel a gödröt. A tetejét gereblyézzük el, majd szórjunk rá 30 g/m2-nyi fűmagot (1). A magokat enyhén hengereljük bele a porhanyós talajba, de az is megfelel, ha egy kisebb deszkalappal nyomkodjuk le. Ha a madaraktól is védeni akarjuk a bevetett részt, akkor feszítsünk fölé műanyaghálót, s öntözzük meg.
Így nagyobb részeket is kijavíthatunk, ám a gyorsabb siker érdekében alkalmazhatunk gyeptéglázást is. Ilyen esetekben a területet előbb ássuk fel, majd a kikopott gyepfolt kontúrját ásólapáttal igazítsuk egyenesre. A fellazított talajból lapátoljunk ki annyit, hogy a gyeptéglák egy szintbe legyenek majd a gyeppel. A gyeptéglákat legkönnyebben a kert egy távoli zugából emelhetjük ki ásólapáttal alányúlva. A talajvastagságuk legalább 10 cm legyen, ám ez függ a fű fajtájától is. A kiemelés közben ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne vágjuk el a gyökereiket. A füves téglák az ásólapát méretéhez igazodjanak. Kiemelésük előtt a lapát élével vágjuk körül, mert így könnyű kivenni a helyéről. A gyeptéglákat fellazított és elgereblyézett földre fektessük le, mégpedig jó szorosan egymás mellé helyezve (2). A lerakott téglákat nyomkodjuk le, és a közöttük levő hézagokat töltsük ki szitált földdel, majd szórjunk a hézagok földjébe fűmagot, s enyhén nyomkodjuk a talajba. Szitáló vízpermettel enyhén locsoljuk meg a kijavított részt, s néhány nap múltán már szinte nyoma sem marad a foltozásnak. Azt a területet pedig, ahonnan a gyeptéglákat kiemeltük, töltsük fel földdel, egyengessük el a felületét, majd vessük be fűmaggal. Vetés után enyhén gereblyézzük be a talajba a magokat, és deszkadarabbal nyomkodjuk a talajba. Jövőre itt is szép gyep borítja majd a most "lefölözött" területet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyep, foltozás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Igazi fitneszkúra a gyepnek...

Aki rendszeresen nyírja és öntözi a füvét, sokat tett már gyepéért, de még az sem tett meg mindent a szép zöld, egészséges gyepfelületért, aki trágyázással rendszeresen pótolja a nyíráskor...


Gyepek felújítása, hiánypótlása

A téli időszak után, még ha nem is volt túl zord az időjárás alig várjuk, hogy tavaszi képét mutassa a természet, a kert. A fű zöldülése egyik legbiztatóbb jele ennek. A tél azonban nyomot...