A SKIL új "Clic" befogó rendszere

Az elektromos szerszámgépekbe köztudottan különféle szerszámok foghatók be. A munkavégző eszközök cseréje azonban esetenként - és márkától függően - ha nem is bonyolult, de mindenképpen időt igénylő művelet. Az, hogy a szerszámcserét egyszerűen és főként gyorsan elvégezhessük, magától értetődő igény, s ennek kielégítését a Skil saját fejlesztésű "Clic" rendszere igen jól szolgálja: a szerszámcsere szinte egy kézzel, villámgyorsan elvégezhető. E cél érdekében azonban a különféle gépeken ezt a funkciót eltérő módon oldották meg, s ezeket most olvasóinknak be is mutatjuk.

A leggyakrabban használt kézi szerszám a fúrógép. A Skil 6453 típusú, 550 W-os ütvefúrógépén a gyors szerszámcserét egykezes gyorsbefogó tokmány könnyíti meg. A gép tengelyét a fúró-ütvefúró üzemmód kapcsoló közepébe szerelt reteszelő gomb lenyomásával rögzíthetjük, s a tokmány bordázott palástú menesztő hüvelyének elforgatásával oldhatjuk, illetve szoríthatjuk meg a tokmánypofákat, illetve a közéjük helyezett szerszámot. A cseréhez így legfeljebb 10 másodpercre van csak szükség.
A fazonos kivágásokhoz elengedhetetlenül szükséges lyukfűrészekbe többnyire nehézkes befogni a fűrészlapot, ráadásul elég gyakran szükséges a cseréjük is. A Skil "Clic" rendszerrel ellátott gépén azonban ezt ideálisan egyszerűvé tették a konstruktőrök. Csak a szerszámbefogó gyűrűjét kell elfordítanunk, és a meglazult pengét máris kiemelhetjük a fészkéből, helyébe újat tehetünk. Rögzítéséhez csak a gyűrűt kell eredeti állásába visszafordítanunk, s a penge befogása ezzel megtörtént.
A másik, gyakran használatos szerszám a sarokcsiszoló, amelynek tárcsáit a megmunkált anyaghoz igazodva kell cserélni. A 600 W-os, 115 mm átmérőjű tárcsák befogására alkalmas 9160-as típusú Skil sarokcsiszolón ezért a gyors szerszámcseréhez egy reteszelő gomb lenyomásával rögzíthetjük a tengelyt, s a felfogó anya kézzel történő erős meghúzása is elegendő a csiszolótárcsa rögzítéséhez. Oldáskor használni kell ugyan a körmös kulcsot, de csak a szorítóanya meglazításához. A másik említésre méltó szolgáltatása e gépnek a védőburkolat legideálisabb munkahelyzetben történő fix beállíthatósága. A burkolat elfordításához csak egy rugós kart kell oldani, s a védőburkolat beállított helyzetét a billentyű lenyomásával rögzíthetjük, illetve oldhatjuk.
A szalagcsiszolók beállítása, a szalagok cseréje általában nem bonyolult, de figyelmet igénylő feladat. A Skil 7675-ös típusánál a szalagot a gép talpán, oldalt elhelyezett "Clic" kar kifordításával azonnal kiemelhetjük. A karral mozgatott mechanizmus hátrahúzza az elülső vezetőhengert, s ezt követően már könnyen kivehetjük helyéről a csiszolószalagot, s helyébe újat csúsztathatunk. A kar talpba süllyesztése után pedig azonnal dolgozhatunk a géppel. A szalag feszességére és középre állítására nem kell ügyelnünk, azt a gép automatikusan elvégzi helyettünk. A munkaközben "félrenyomott" csiszolószalagot is optimális helyzetbe tereli vissza, ha munka közben felemeljük a gépet. Ez nemcsak az esetleges állítgatást teszi feleslegessé, hanem a csiszolószalag használhatóságát is meghosszabbítja.
A Skil "Clic" befogó rendszere tapasztalataink alapján valóban nagyon megkönnyíti és meggyorsítja a szerszámcseréket, így a különféle munkákat csak másodpercekre szakítja meg. A "Clic" rendszerű gépekkel ezért szinte folyamatosan és különösebb szerelgetés nélkül dolgozhatunk, s ez bizony kellően értékelendő szempont, ha gépvásárlás előtt állunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: befogó, szerszámgép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Einhell - Red Line

Minőségi fejlődésen ment keresztül az Einhell márka, amit a belső tartalom változásán túl a színek is jelképeznek. A korábbi sárga, majd a következő lépcsőfokot jelentő kék színű gépek mellet mára...


Fúrógépek új generációja

Az élénkpiros színű Einhell gépek megjelenésével a márka elkezdteátpozicionálniszerszámgépeit. A szín nem csak dizájnelem, hanem egy jobb minőség, hosszabb élettartam megjelenítése. A...