Hintás motor

A kicsik körében nagyon kedvelt játék a lábbal hajtható motorkerékpár. Kiváló szabadtéri játékszer, ám a gyerkőcök nemcsak a szabadban, hanem a lakásban is előszeretettel motoroznak vele. A nem mindig sikeres manőverek nyomai a falakon és a bútorokon is meglátszanak, a szülők nem kis bosszúságára. Hiába a tiltás, szigorú feddés, az otthoni motorozásnak nehéz elejét venni. Alkut kéne kötni, ehhez azonban egy kis plusz munkával kellene alapot teremteni. Ha ugyanis a motor alá ívelt talpat készítenénk, akkor időlegesen ebbe erősítve a gyerekek nem grasszálhatnának vele kényük-kedvük szerint, hanem nyergébe pattanva csak hintáznának rajta.

Ehhez pedig nem is kell más, csupán két hosszú íveltre fűrészelt talp és az ezeket összekötő kerékkaloda, amelyre szilárdan le lehet kötni a lábítós motort. Előbb a kalodalapot szabjuk le 19 mm-es faforgácslapból, majd ebbe lyukfűrésszel vágjunk fészkeket a kerekek számára. A lap élére azután szabjuk ki a két ívelt lapot, amelyek oldalról fogják közre a két hátsó kereket, és ragasztva, csavarozva fogassuk a kalodalap élére. A két oldallapot előzőleg fogjuk össze, alsó élüket pedig lyukfűrésszel vágjuk íveltre. Az ívelt élekre ragasszunk filccsíkot, vagy műanyag textilhevedert, hogy ne sérthesse fel a padló anyagát. A motor leerősítéséhez is textilhevedereket használjunk, amelyeket a kalodalap aljára csavarozva fogassunk fel, elől pedig a lapból kiálló vastag szegszárra húzzuk rá. Az ehhez szükséges lyukakat felhevített szeggel könnyű kialakítani. A csapszeges rögzítést a kis gyerekek még nem tudják kioldani, ám a hevederek szilárdan rögzítik hinta talpára a mocit. A rögzítés oldása egyszerű, csak le kell a hevedervégeket húzni a szegszárakról, és máris szabadon gurulhat a lábítós motor. A hintatalpat a próbaüzem után ajánlatos fekete spray festékkel a motorral hasonló színűre fújni, ezzel is hangsúlyozva az együvé tartozásukat. A hintamocit a lakásban motoros szánnak is kinevezhetjük, ami ugye a többi gyereknek biztosan nincs. E kis fortéllyal, no meg a hintás motorkalodával nemcsak otthonunk épségét óvhatjuk meg, hanem a műanyag kerekek tompán dübörgő zaja sem borzolja saját és szomszédaink idegeit.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függő ágyak

Képes, ötletadó összeállításunkban aközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok...


Hintapad a kertbe

A kertekben számos öreg fa szárad ki, és ezek előbb-utóbb kivágásra kerülnek. A telektulajdonosok pedig nem tudnak a szétszabdalt, száraz fatörzsekkel mit csinálni. Apróra vágásuk még láncfűrésszel...