Hintás motor

A kicsik körében nagyon kedvelt játék a lábbal hajtható motorkerékpár. Kiváló szabadtéri játékszer, ám a gyerkőcök nemcsak a szabadban, hanem a lakásban is előszeretettel motoroznak vele. A nem mindig sikeres manőverek nyomai a falakon és a bútorokon is meglátszanak, a szülők nem kis bosszúságára. Hiába a tiltás, szigorú feddés, az otthoni motorozásnak nehéz elejét venni. Alkut kéne kötni, ehhez azonban egy kis plusz munkával kellene alapot teremteni. Ha ugyanis a motor alá ívelt talpat készítenénk, akkor időlegesen ebbe erősítve a gyerekek nem grasszálhatnának vele kényük-kedvük szerint, hanem nyergébe pattanva csak hintáznának rajta.

Ehhez pedig nem is kell más, csupán két hosszú íveltre fűrészelt talp és az ezeket összekötő kerékkaloda, amelyre szilárdan le lehet kötni a lábítós motort. Előbb a kalodalapot szabjuk le 19 mm-es faforgácslapból, majd ebbe lyukfűrésszel vágjunk fészkeket a kerekek számára. A lap élére azután szabjuk ki a két ívelt lapot, amelyek oldalról fogják közre a két hátsó kereket, és ragasztva, csavarozva fogassuk a kalodalap élére. A két oldallapot előzőleg fogjuk össze, alsó élüket pedig lyukfűrésszel vágjuk íveltre. Az ívelt élekre ragasszunk filccsíkot, vagy műanyag textilhevedert, hogy ne sérthesse fel a padló anyagát. A motor leerősítéséhez is textilhevedereket használjunk, amelyeket a kalodalap aljára csavarozva fogassunk fel, elől pedig a lapból kiálló vastag szegszárra húzzuk rá. Az ehhez szükséges lyukakat felhevített szeggel könnyű kialakítani. A csapszeges rögzítést a kis gyerekek még nem tudják kioldani, ám a hevederek szilárdan rögzítik hinta talpára a mocit. A rögzítés oldása egyszerű, csak le kell a hevedervégeket húzni a szegszárakról, és máris szabadon gurulhat a lábítós motor. A hintatalpat a próbaüzem után ajánlatos fekete spray festékkel a motorral hasonló színűre fújni, ezzel is hangsúlyozva az együvé tartozásukat. A hintamocit a lakásban motoros szánnak is kinevezhetjük, ami ugye a többi gyereknek biztosan nincs. E kis fortéllyal, no meg a hintás motorkalodával nemcsak otthonunk épségét óvhatjuk meg, hanem a műanyag kerekek tompán dübörgő zaja sem borzolja saját és szomszédaink idegeit.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyermekbútorok körültekintéssel

A gyermekszoba bútorai, berendezési tárgyai akkor megfelelőek, ha nem rendeltetésszerű használat esetén sem sodorhatják bajba kis tulajdonosukat. Ezért - a főleg kisgyermekek számára szánt helyiség...


Képes kerti ötletek

Egy kert kialakításának sok mozzanatát le lehet írni, be lehet mutatni, ám rengeteg olyan ötlet van, amit elég meglátni, különösebb magyarázat nélkül tetszik az embernek,. Összegyűjtöttünk egy...