Ne hervadjon fű, fa, virág!

Húsvét után is locsolkodás

2011-06-16 00:13:28 |

Nemcsak Húsvétkor fontos, hogy növényeink megfelelő vízmennyiséget kapjanak. Ha egész évben a megfelelő módon gondozzuk, locsoljuk őket, meghálálják: a gyep zöldebb lesz, virágaink gyönyörűbbek. Magyarországon a házi kerteket már Nagy Lajos király idejében szórványöntözéssel gondozták, ahol főleg zöldségeket termesztettek. A török hódoltság alatt a törökök kitartóan ültették és locsolgatták az általuk hozott rizst, mivel előnyben részesítették, mint köretet. A XX. század elején betelepült bolgárkertészek a virágkertészetbe hoztak újításokat, nekik köszönhetjük például a permetező öntözéses technikát.

Az öntözés elsődleges célja a nedvességpótlás, hogy mindig legyen elegendő nedvesség gyökérszinten, mivel a természetes vízforrások kevesek, a talajvíz és az esők nem nedvesítik át kellően a talajt. Mindig a maximális vízadagot adjuk, utána hagyjuk a talajt fölmelegedni, felső rétegét kiszáradni.
A gyep friss zöldjét, puhaságát a rendszeres és gondos öntözésének köszönhetjük. A fűlocsolás nem egy ördöngös feladat, de azért figyeljünk oda rá, hiszen a tápanyagokat a víz szállítja, azaz a fű anyagcseréje a víz által jön létre. A gyepet ajánlott 20 °C-os melegben kéthetente, 20 liter/m2, 30 °C-on hetente 40 liter/m2 vízzel locsolni. A legkedvezőbb időszaka ennek hajnali 3-5 óra között van. Persze nem kell mindig felkelnünk, vagy otthon lennünk, a konnektorba dugható automata időkapcsolóval előre meghatározhatjuk a locsolás kezdetét percre pontosan.

Forgó locsolófej Nappal is locsolhatunk, bár gazdaságossági szempontból nem érdemes – ugyan a kertet, a ház közelét hűti, ha permetező, esőszerű öntözéssel itatjuk a füvet a legnagyobb forróságban, de hátránya, hogy ebben az időszakban olyan nagy a növény és a talaj együttes párologtatása, hogy a maximum a víz 20%-a juthat el a gyökérzónába. A napos öntözés további hátránya, hogy a fű kiéghet: mivel a szálakon a vízcseppek gyűjtőlencseként működnek, a napsugarak foltokat, lyukakat égethetnek a levélre.
A gyepet permetező, esőztető öntözéssel érdemes locsolni, ami a vizet még a levegőben elporlasztja, így az esőhöz hasonlóan hullik a talajra. Ha homokos a talaj, gyenge víztartó képessége miatt több részletben öntözzük, viszont kötött talajt kifejezetten káros naponta locsolni. A szórófejes locsolórózsa kiváló a permetezésre, aminek multifunkciós változata többféle nagyságú permet szórására alkalmas, sőt a pisztolyos kiszereléssel a víz adagolását is szabályozhatjuk. A lehetőségek között megtalálható a teljes nyomás, folyam, permet és szitálás is, így egy szórófejjel bármit meglocsolhatunk.

Csepegtető gombaA cserépbe ültetett növényeket egyáltalán nem szabad a tűző napon locsolni, ugyanis ez a gyökereket megfagyasztja. A legkedvezőbb időszak számukra a késő délután, alkonyat. A locsolópálca vagy teleszkópos zuhanyrózsás locsoló hasznos a cserepes növények locsolásánál, de nemcsak ott: mivel az itthon egyre népszerűbb mediterrán kúszónövények lombját is permetezni kell a forró napokon, az állítható hosszúság a lomblocsolást megkönnyíti. Vigyázzunk, helytelen öntözésre több kúszónövény fonnyadással, levélfoltossággal reagál. Ezeket a növényeket hetente kétszer-háromszor hosszabb ideig permetezzük. A teleszkópos nyéllel könnyedén hozzáférhetünk a függő kaspókhoz is. A zuhanyrózsa vízsugara nem olyan erős, hogy kimossa a tartóból a földet.
Ha nagy a kertünk a különböző távolságban leszúrt locsolófejek könnyítik meg a munkát; ezek 360°-os kuplungcsatlakozóval, 1/2”-os vagy 3/4”-os tömlőcsatlakozóval is kaphatóak, sőt forgó locsolófejes kivitelben is. Amire oda kell figyelnünk: a szórófejek elhelyezése a területen meghatározza a kijuttatott víz egyenletességét. Ha a szórófejek a szükségesnél ritkábban vannak telepítve, vagy nem megfelelően elosztva, akkor a terület minden pontjának megfelelő öntözéséhez egyes részeket pazarlóan túllocsolhatunk. Ennek kiküszöbölésére ajánlott a talpas vagy állványos locsolók alkalmazása, amik bármikor, bárhova áthelyezhetők, növényeink igényeinek megfelelően.

Ugyancsak nagy kertben érdemes a billenős locsoló beállítása, amely akár 220 nm öntözésére is alkalmas, 4 atm nyomásnál 16 liter átfolyással percenként. Legyező Teleszkópos locsolóformában szórja a vizet, a locsolási szög szabályozható: 10°-tól 100°-ig állítható.
Díszbokraink, cserjéink, virágainkhoz ajánlott az újabban elterjedt csepegtető öntözés. A növény tövéhez vezetett vékony csőből állandóan csepeg, vagy szivárog a víz, így a növény talaj feletti része száraz marad csekély levegő páratartalom mellett, ami megakadályozza a betegségek elterjedését. 7,5 m-es, illetve 15 m-es kiszerelésben kapható.
Nagy termetű növények, például fák, cserjék gyökerei mélyebbre nyúlnak, ezért a talajfelszín kiszáradása nem jelenti feltétlenül a vízvisszapótlás szükségességét. A fák öntözését két fő csoportra oszthatjuk: a frissen telepített, de nagyobb díszfák öntözésére feltétlenül szükség van. A már több mint öt éve ültetett növények öntözése felesleges, mivel gyökerük mélyről szívja fel a vizet, a felszíni locsolás nem éri el a gyökérzónát. A fák öntözésére, tő és mikroöntöző rendszereket használhatunk.

A locsolók, szórófejek kaphatóak az Ezermester Bolthálózatnál, ahol szaktanáccsal is segítenek, hogy mivel tudjuk növényeinket még egészségesebbé, szebbé varázsolni.

Ezermester boltok:
1092 Budapest, Ferenc krt. 28.
1117 Budapest, Móricz Zs. krt. 14.
1117 Budapest, Váli u. 2.
1117 Budapest, Váli u. 4.
1185 Budapest, Üllői út 829.
1222 Budapest, Borkő u. 12.
1222 Budapest, Háros u. 131.
2011 Budakalász, József A. u. 73.
2344 Dömsöd, Dózsa Gy. u. 1.
2330 Dunaharaszti, Némedi út 10.
5130 Jászapáti, Kossuth L. u. 25.
6900 Makó, Kossuth u. 22.
2013 Pomáz, Kossuth Lajos u. 19.
7100 Szekszárd, Rákóczi út 43.
5000 Szolnok, Szántó krt. 61-63.
5008 Szolnok-Szandaszöllős, Munkácsy M. u. 28.
9012 Győr-Ménfőcsanak, Mérföldkő u. 9.
2045 Törökbálint, Munkácsi M. u. 1/A.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bánjunk tudatosan a csapadékvízzel

A föld édesvízkészlete állandó, vízfogyasztásunk rohamosan növekszik. Avízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a föld népessége. A föld édesvízkészlete...


Álomkert saját kezűleg

A kert környezetünk azon része, ahol nyugalomra, kikapcsolódásra vágyunk. Egy fárasztó nap után maximális feltöltődést nyújt a gyönyörű környezet, de a kert gondozása már önmagában stressz...