7 konyhai hulladék kerti felhasználása

2011-05-03 12:57:17 | Módosítva: 2011-05-03 14:18:10

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, de vannak olyan konyhai maradékok, melyekkel kertünk talaját közvetlenül is javíthatjuk. Kávézacctól a grapefruit héjig.

Kifacsart citrom/narancs/grapefruit héja: a félbevágott, felfordított citrusféle kiváló csigariasztó, a frissen ültetett, zsenge növényeket védhetjük vele a rágáskártól. 

Tojáshéj: az ásványi anyagokban, kiváltképp kálciumban és magnéziumban gazdag héj tápanyagot biztosít a komposztban lakó giliszták számára, serkenti azok szaporodását. Ezen felül fellazítja, levegőssé teszi a földet, ami palántázásnál különösen fontos. 

Kávézacc: a talaj vagy a komposzt gazdagítását szolgálja. Elsőrangú talajtakaró, gazdag nitrogénben, ami a növények számára elengedhetetlen tápanyag. Paradicsom vagy bors termesztésénél kiemelten előnyös. A kávézacc még ezernyi más dologra is felhasználható, a szagtalanítástól a hangyák távoltartásán keresztül a súrolószerként történő használatig! 

Tealevél: hasonlóan a kávéhoz, a tealevelek is rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Érdemes a tavaszi vagy kora nyári időszakban keverni a komposzthoz, amikor a talajban élő mikroorganizmusok a hőmérsékletnek köszönhetően a legaktívabbak. Tartsuk szem előtt, hogy a filteres teák zacskója nem minden esetben biológiailag lebomló anyagból készül, ezért ha ilyen teát fogyasztunk, ne dobjuk zacskóstul a komposztba!

Olajos magvak héja: mogyoró, pisztácia, napraforgómag a legfinomabb csemegék, de a héjuk is jól hasznosítható, fellazítják a talajt. Az esetlegesen rajtuk található sót mossuk le a talajba/komposztba történő bekeverés előtt! 

Papírgurigák: az újrahasznosított papírból készült kéztörlő- vagy vécépapír gurigák nem tartalmaznak veszélyes anyagot, így nyugodtan használhatóak palánták kiültetés utáni védelmére. 5-10 cm-re a talajba dugva őket, a kezdeti időszakban védik a növényeket a csigák és rovarok támadásától 

Erőspaprika: az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztó- és irtó. Az őrölt erőspaprikát keverjük össze csapvízzel, töltsük szórófejes flakonba, és kész a vegyszerektől mentes oldat.

(forrás: http://www.re-nest.com)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őszi talajművelés, talajjavítás

Az ősz az idei kertészeti szezon végét jelenti a mi éghajlatunkon, de egyben a jövő év kezdete is, hiszen az ősszel elvégzett munkák már a jövő évre, akár évekre szólnak. A talajművelési...


Hasznos kerti apróságok

Rengeteg olyan kerti kisgép kapható, amelyek egy-egy nagyon speciális munkafolyamat elvégzésére alkalmasak - és csak arra. Ezek nélkül meg lehet lenni, fenntartható egy kert, de az egyedi...