7 konyhai hulladék kerti felhasználása

2011-05-03 12:57:17 | Módosítva: 2011-05-03 14:18:10

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, de vannak olyan konyhai maradékok, melyekkel kertünk talaját közvetlenül is javíthatjuk. Kávézacctól a grapefruit héjig.

Kifacsart citrom/narancs/grapefruit héja: a félbevágott, felfordított citrusféle kiváló csigariasztó, a frissen ültetett, zsenge növényeket védhetjük vele a rágáskártól. 

Tojáshéj: az ásványi anyagokban, kiváltképp kálciumban és magnéziumban gazdag héj tápanyagot biztosít a komposztban lakó giliszták számára, serkenti azok szaporodását. Ezen felül fellazítja, levegőssé teszi a földet, ami palántázásnál különösen fontos. 

Kávézacc: a talaj vagy a komposzt gazdagítását szolgálja. Elsőrangú talajtakaró, gazdag nitrogénben, ami a növények számára elengedhetetlen tápanyag. Paradicsom vagy bors termesztésénél kiemelten előnyös. A kávézacc még ezernyi más dologra is felhasználható, a szagtalanítástól a hangyák távoltartásán keresztül a súrolószerként történő használatig! 

Tealevél: hasonlóan a kávéhoz, a tealevelek is rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Érdemes a tavaszi vagy kora nyári időszakban keverni a komposzthoz, amikor a talajban élő mikroorganizmusok a hőmérsékletnek köszönhetően a legaktívabbak. Tartsuk szem előtt, hogy a filteres teák zacskója nem minden esetben biológiailag lebomló anyagból készül, ezért ha ilyen teát fogyasztunk, ne dobjuk zacskóstul a komposztba!

Olajos magvak héja: mogyoró, pisztácia, napraforgómag a legfinomabb csemegék, de a héjuk is jól hasznosítható, fellazítják a talajt. Az esetlegesen rajtuk található sót mossuk le a talajba/komposztba történő bekeverés előtt! 

Papírgurigák: az újrahasznosított papírból készült kéztörlő- vagy vécépapír gurigák nem tartalmaznak veszélyes anyagot, így nyugodtan használhatóak palánták kiültetés utáni védelmére. 5-10 cm-re a talajba dugva őket, a kezdeti időszakban védik a növényeket a csigák és rovarok támadásától 

Erőspaprika: az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztó- és irtó. Az őrölt erőspaprikát keverjük össze csapvízzel, töltsük szórófejes flakonba, és kész a vegyszerektől mentes oldat.

(forrás: http://www.re-nest.com)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újfajta csomagolóanyag az élelmiszeriparban

Kutatók egy új csomagolóanyagot mutattak be a közelmúltban, ami jelentősen megnövelheti az élelmiszerek eltarthatóságát. Mikroszkóp alatt nézve egy téglafal struktúráját mutatja az anyag, ennek...


Környezetbarát építőanyagok

Mitől „zöld” egy építőanyag? Természetes anyagú, hosszú az életciklusa, kis energiabefektetés szükséges az előállításához, nem veszélyes a környezetre. Sok ilyen anyag áll rendelkezésünkre, lássuk...