Új anyagok a barkácsolók áruházában

Az enyhének mondható téli hónapok után mindenki nagyon várja már a tavaszt. A napok egyre hoszszabbak, és tennivaló akad bőven mindenki portáján. Az otthonok, családi házak ilyenkor szoktak megújulni, s ezt természetesen jelentősebb áruházi "terepszemlék" előzik meg. A célirányos tájékozódás közben azonban érdemes másra is nyitott szemmel járni a barkácsáruházakban, mert számos újdonságra lelhetünk. Mi is ezt tettük a nemrégiben megnyílt Bécsi úti Praktiker áruházban.

Öntapadó PVC padlóburkoló lapok

Konyhák, fürdőszobák felújítása alkalmával többnyire a régi, kissé megkopott, vagy megunt, az új burkolati összképbe nem illő padlóburkolatot is el szokás távolítani. E sok piszokkal és zajjal járó művelet azonban feleslegessé válik, ha PVC-burkolat kerül a padlóra. A tekercsben árusított padlók mintásak ugyan, ám a mostanság divatos szegélyezéseket és színkombinációkat nem, vagy csak nehezen lehet ezekből kialakítani. A Dekostyl négyzetes PVC padlóburkoló elemeivel azonban ez is megvalósítható. A 30,4x30,4 cm nagyságú elemek 1,2-2 mm vastagságúak, és hátoldaluk öntapadó ragasztóréteggel ellátott. A védőfólia eltávolítása után bármilyen por- és zsírmentesített sík felületre könnyen felragaszthatók. Mintázatuk, színük igen változatos, felragasztásuk pedig egyszerű. A burkolólapok nagy kopásállóságú poliuretán védőréteggel bevont, strukturált felületűek. Egy csomag 45 öntapadó padlóburkoló lapot tartalmaz, s ez 4,1 m2 felület befedésére elegendő. Némi ügyességgel és pontos munkával azonos vastagságú, hagyományos PVC-padlóburkoló anyag kiegészítéseként, szegélyek, vagy betétek díszítéséhez ideálisan használhatók a márvány, kő, kerámialap, intarzia-parketta, parafa stb. mintázatú lapok, de jól kiválasztott színvilágú elemek variálásával akár teljes felületű padlók kialakítására is alkalmas.

Terméskő utánzatú burkolóelemek

A különleges hatású burkolóanyagok között kiemelkedően valóságos hatásúak a mészkőutánzatú elemek. A 9x20 és 13,45x20 cm méretű kemény, fagyálló anyagból formázott darabok maximum 15 mm vastagok, és csemperagasztóval bármilyen szilárd falazatra, vakolatra felragaszthatók. Felületük egyenetlen, mint a valódi termésköveké, oldalaik azonban sík felületűek, tehát szabályos mintákba rakhatók, könnyűszerrel kifugázhatók. Mivel fagyálló anyagból készültek, ezért kültérben is megkötés nélkül használhatók díszburkolatok, oszlopok, mellvédfalak és egyéb kerti építmények burkolására. Beltérben nagyobb falfelületek összefüggő, vagy részbeni burkolására, ajtónyílások szegélyezésére, kandallók díszburkolataként - még utólag is - attraktívan alkalmazhatók a törtfehér, halvány okkersárga, és foltosan színezett burkolóelemek.

Előtáblásított kerámia burkolat

A hálóra ragasztott kis méretű kerámialapok előnye közismert, ezekkel nagy falfelületeket gyorsan lehet beburkolni. Az sem lényegtelen, hogy a lapok közötti fugák mérettartása gyárilag beállított, ami nagyon fontos a csempézett fal egyöntetűsége szempontjából. Ennek újabb változata a 10x10 cm-es lapokból álló, táblásított változata. A csempéket azonban nem vékony háló, hanem a 4 mm széles fugákat áthidaló elasztikus műanyag kötések fogják össze. Ugyanúgy lehet a falra, vagy a padlóra ragasztani, mint a hagyományos kerámialapokat, csak ezek alkalmazásával sokkal gyorsabban lehet a munkát befejezni. Az egyes táblák közé az eredeti fugaszélességgel megegyező méretű hézagoló betéteket helyezve könnyű a táblákat egymás mellé fektetni. A műanyag kötőanyag a lapok élirányú elmozdulását meggátolja, a tábla homorú, vagy domború felületre való felragasztását viszont lehetővé teszi. Aki tehát gyorsan és szépen szeretne csempézni, az vegye számításba a táblásított lapburkolatokat is.

Felületi hibajavító anyagok fabútorokhoz

A fabútorok kényes jószágok, a keményebb tárgyakkal könnyű felsérteni a felületüket. A sérülés pedig a legtöbb esetben nagyon is jól látható és zavaró. Az ilyen sérülések sajátkezű kijavítására eddig - kellő anyagok híján - alig-alig volt lehetőség. Most ezt is könnyűszerrel megtehetjük az erezetjavítókkal, karcfeltöltő viaszokkal, vagy a színes fatapaszokkal. Az erezetjavító filctollakkal az apróbb felületi hibákat, illetve a sérült felületkezelés alól előtűnő nyers fa színkorrekcióját végezhetjük el. A színes viaszokkal a már mélyebb karcokat tölthetjük fel, míg a nyers fatárgyak folytonossági hiányait, sérüléseit a színes fatapaszok valamelyikével tüntethetjük el. Az így javított részek azonban csak védő lakkbevonattal kombinálva maradnak tartósak, de az ehhez szükséges lakk is természetesen kapható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: anyag, PVC, burkolóelem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Climatizer Plus

A hőszigetelés szó említésekor rögtön a hideg elleni védelem jut azeszünkbe. Az épületeknek azonban nemcsak a téli hónapokban kell biztosítaniuk a kellemes klímát, hanem ugyanolyan fontos a...


Homokozó

Amikor kisgyerek van a családban, rendszerint felmerül az igény, hogy legyen homokozója. Szerencsés esetben van saját kert, ahol saját homokozót lehet építeni, deteraszra is van megoldás.