Nyelestároló

Akik a kertjüket szívvel-lélekkel ápolják, egyben szerszámgyűjtőkké is válnak. Olyanok, mint a golfozók, minden feladatra más és más ütőt, azaz szerszámot használnak. Ez nem baj, az viszont már igen, hogy a számtalan, többnyire nyeles szerszám tárolására nemigen fordítanak gondot. Így azután sok helyet foglalnak el, és az éppen szükséges eszköz kiemelése sem megy könnyen. Olyan tárolási módszer lenne jó, ami helytakarékos és könnyen is kezelhető, mint pl. a képünkön látható görgős állvány, amely minden nyeles kerti szerszám tárolását rendezetten oldja meg, nincs helyhez kötve, és az éppen szükséges szerszámokat könnyű a helyükről kiemelni.

Akinek megtetszett a mintadarab, az alábbiak szerint készítheti el. Alapanyagául 20 mm-es deszkát, vagy 19 mm-es MDF lapot válasszunk. Az alsó hálós rekesz szélességén ne, csak legfeljebb a hosszán változtassunk a szerszámkészletünk alapján. A rekesz oldalkáváját 60 mm szélesre darabolt lapcsíkokból (B) él-lap kötésben állítsuk össze. A fenéklapját (A) 5 mm-es farostlemezből vágjuk méretre, majd ragasztva és ferdén beütött szegekkel megerősítve fogassuk fel a keret élére. A rekesz két oldalától 100-100 mm-re erősítsünk be még két osztólapot (E), majd szabjuk le az állványlapokat. A két-két 80 mm széles lapot csúcsba állítva, felül egy-egy 60 mm széles hevederlappal (D) fogjuk össze, de arra ügyeljünk, hogy alul a lábak pontosan a rekesz oldalai közé férjenek. A lábakat alul az osztólapok oldalához csavarozzuk hozzá. A felső összekötő lapot is szabjuk le, majd eltolt osztásban körkiszúróval vágjunk bele 40 mm átmérőjű kerek nyílásokat a hosszúnyelű szerszámok számára. A kilyuggatott összekötő lapot (G) ragasztva, csavarozva erősítsük a kereszthevederek és az állványlapok élére.
Ezt követően 15-20 mm vastag alumínium csőből hajlítsunk keretet (I), amit majd az összekötőlap alá és a kereszthevederek élére csavarozzunk fel. A csőkeret összeillesztett végét egy kb. 200 mm hosszú farúddal végtelenítsük, hogy a felfogó csavarokat is ezen keresztül tudjuk a hossztartó alsó oldalába hajtani. A jobb rendszerezés érdekében készítsünk egy közbenső tartóelemet is, amelynek darabjait (F, H) egységesen 100 mm szélesre vágott lapokból szabjuk le. A hosszú darabokba körkiszúróval készítsünk legalább 40 mm átmérőjű lyukakat, majd az egyiket csavarozzuk a kereszthevederek felső-, a másikat pedig az alsó élére. A tartóelemet ezt követően az alsó rekesztől kb. 420 mm magasba emelve ideiglenesen, csavaros szorítókkal rögzítsük az állvány lábaira, majd ragasztva, facsavarokkal is megerősítve fogassuk fel az állványlábakra. A jobb rendszerezést szolgálja a rekesz felső élére felfeszített fémháló, amely lehet kerítésből megmaradt, méretre vágott huzalfonat, vagy olyan hegesztett fonat, amelynek legalább 40 mm-es a hálókiosztása. A méretre vágott hálódarabot U-szegekkel rögzítsük a rekeszkáva élére, végül csavarozzuk helyére a görgőket, amelyek az osztólap középvonalába essenek, de az oldalkáva éléhez is csatlakozzanak. A görgők közül elégséges, ha kettő önbeálló. Végül a szerszámtartót mázolva tegyük szemrevalóbbá, egyben időállóbbá. A jó védelmet általában három vékonyan felkent festékréteg szolgálja, de fenyőfa esetében használhatunk színes favédő lazúrt is. A nyeles szerszámok tárolója ezzel készen is van, akár azonnal tele is pakolhatjuk ásókkal, lapátokkal, kapákkal, villákkal. Amiknek hosszú nyele van, azok középre kerüljenek, a rövidebbeket pedig a tároló két szélén helyezzük el, majd a glédába állított szerszámokkal megrakott tartót a kamra, vagy a szerszámos bódé sarkába tolva helyezzük nyugalomba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti építmények

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán...


Univerzális zsúrkocsi

Amikor elhatározzuk, hogy kellene egy zsúrkocsi, általában a konyhába, étkezőbe, esetleg a teraszra szánjuk. Pedig egy zsúrkocsi univerzálissá tehető; a lakás dekorálásától, az éjjeliszekrény...