Faórák művészi szinten

A bicskei illetőségű Németh Zoltán nevével egy rádióműsorban találkoztunk először, és a hallottak alapján nyomban elhatároztuk; felkeressük őt. A mozdonyvezető foglakozású fiatalember ugyanis érdekes hobbinak hódol természetes fadarabokból órákat készít. Az időpontegyeztetést találkozó követte, ahová természetesen fotófelszereléssel érkeztünk, így most már képes anyaggal tudunk beszámolni olvasóinknak erről a művészi szintre fejlesztett foglalkozásról.

Németh Zoltán a természetes szépségek felismerését, meglátását már a szülői házból hozta. Elmondása szerint édesanyja gyakran hívta fel a figyelmét egy-egy szép formájú fára, érdekes természeti jelenségre. Így talán nem volt véletlen, hogy néhány évvel ezelőtt a tüzelőanyag telepen felfedezett furcsa formájú tűzifa darabokat hazavitte, és törni kezdte a fejét azon; mit lehetne készíteni belőle? Az első gondolat az óra volt. Fogta tehát a göcsörtös, szabálytalan, de rendkívül egyedi darabot, és addig csiszolta, alakította, amíg valami nagyon szép kerekedett ki belőle. Hátuljába kialakította egy gyári óramechanika számára a helyet, elkészítette a furcsa számlapot, és létrejött az első mű. 
Mindjárt akkora sikerrel, hogy egy iparművész ismerős további kísérletezésre, munkára ösztönözte, így csendben elindult egy új iparművészi pálya, miközben maradt az eredeti foglalkozás, a mozdonyvezetés is. Németh Zoltán ma szinte minden szabadidejét a faórák készítésének szenteli. Több ez már, mint hobbi; nemcsak a kész termékek művészileg is magas színvonalának köszönhetően, hanem azért is, mert egyre többen keresik és találják meg a mestert olyanok, akik szívesen vásárolnak meg egy-egy szép darabot. Ennek köszönhetően a kis barkácsműhelyben sorra megjelenhettek a legfontosabb szerszámgépek; a szalagfűrész még saját gyártmányú, de a fúró, a felsőmaró, a szalagcsiszoló, a dekopírfűrész már profi eszköz. Saját konstrukció az egyik legfontosabb célgép, a motoros drótkefe, viszont megjelent a legprofibb eszköz is a kis műhelyben, egy nagy teljesítményű porelszívó. Bizony a csiszolás, vágás, drótkefélés közben keletkező port muszáj volt elszívni, különben hamar megtelik a tüdő is a munkák során.
Németh Zoltán szerint új mesterségének titka elsősorban abban a szemléletben keresendő, hogy észrevegye, felismerje valaki egy-egy furcsa tűzifa darabban a lehetőséget. Ráérezzen arra, hogyan kell elvágni ahhoz, hogy megjelenjen a rejtett belső szépsége. Ma már tudatosan járja a fatelepeket, az erdőirtásokat, hogy megtalálja a megfelelő munkadarabokat. Segítenek az ismerősök, szomszédok, de még a kollégák is; néha tőlük kapja a legjobb alapanyagokat. A kiválasztást a vágási vonalak meghatározása követi, majd jöhet a szalagfűrész, amely levágja a megfelelő vastagságú szeleteket a farönkből. Ekkor már láthatóvá válik, hogy jó volt-e a választás, a vágási sík meghatározása. A fa megmutatja a belsejét, megjelennek azok a belső "hibák", amelyek ezeknek a daraboknak a valódi szépségét megadják. Ezután lehet eltávolítani a túlságosan laza kérget, a korhadt, valóban hibás részeket, persze nagyon vigyázva arra, hogy sehol ne keletkezzen a felületen sérülés. A faanyag simára koptatásában egy köszörűre szerelt forgó drótkefe segít, az elő- és hátlapok tükörfényesre csiszolásában pedig az asztali szalagcsiszoló.
Az óramechanika számára szükséges süllyesztéket felsőmaróval lehet szabályosra kialakítani, különösen akkor, ha a megfelelő formát sablon vezeti. A nyers munkadarabok ezután egy rövid időt fakonzerváló folyadékban töltenek, majd újabb felületi finomítások, elszíneződött részek és hibák eltávolítása, valamint felületkezelés következik. Az utolsó műveletek a számok felragasztásával kezdődnek, az óraszerkezet beszerelésével folytatódnak, és újabb felületkezelés, méhviaszolás, fényesítő kefélés alakítja ki a végső felületet, végül a helyükre kerülnek a mutatók.
Leírni és olvasni valószínűleg persze egyszerűbb mindezt, mint azon a művészi szinten megvalósítani, ahogyan azt Németh Zoltán teszi. Kivételesen nem is az volt az elsődleges célunk, hogy írásunk alapján bárki hasonló szépségű lakásdíszeket készítsen. Az viszont mindenképpen célunk, hogy felhívjuk a figyelmeket a készen kínált szépségre, amit sokszor csak meg kell látni, észre kell venni, mert bizony gyakorta elmegyünk mellette. Akinek pedig megnyeri tetszését ez a művészeti ág, a fotóinkon látható mintakollekció felkelti érdeklődését, az bátran felkeresheti Németh Zoltánt Bicskén, a Szt. István u. 143-ban, felhívhatja a (22) 262-245 telefonszámon. Reméljük fényképeink kedvcsinálóak ehhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: faóra, óra, falióra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rendhagyó és hasznos

Márciusban már javában a tavaszvárás időszakát éljük. Néhány dekorációs megoldással, melyek, ha élnek még hitelesebbek, könnyen és olcsón meghozhatjuk lakásunkba, konyhánkba az „előtavaszt”. A tél...


Ragasztott órák a falon

Hazai és külföldi webshopokban, itthoni szaküzletekben nagy választékban kaphatók falra ragasztható óriásórák. Óraszerkezetük a mutatókkal egy önálló elem, és rendszerint önálló elemek a számok,...